• 瀏覽: 26,054
  • 回覆: 204
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-9-14 12:40 PM 發表

要打樓市,必須增加私樓供應。

要快速增加私樓供應,可以考慮停建所有公屋,同一時間趕走富戶。
打樓市,我覺得推非自住樓資產增值稅已經很有效了。

熱賣及精選
引用:
原帖由 坐盤員 於 2021-9-14 11:17 AM 發表

相信新一任的愛國政府,會聽黨話,跟黨走,重手打樓市
點會呀...大陸嚴控, 資金更加會掉落黎買港樓啦.

引用:
原帖由 anthonylcb 於 2021-9-14 04:29 PM 發表

打樓市,我覺得推非自住樓資產增值稅已經很有效了。
波叔唔會比你咁做呢...所以要從佢自己銀包拎出黎既錢都唔會制.

引用:
原帖由 carters 於 2021-9-14 01:13 PM 發表

唔夠辣, 近三年買港樓的非港居民名單交大陸政府跟進如何走資來香港
無用, 依班"大陸人"全部有"香港"身分證.

林鄭上台後,四年來樓價冇升跌

師兄,首先我不是AA!
在回覆中並沒有說國內人購入香港物業,只是按回標題回覆(愈來愈多人放售港樓)
如按你所講,國內人放售香港物業後,請問他們會把錢放在香港?轉回國內?還是轉出外國?
如把錢運回國內!你又知唔知道現在國內外匯管制好嚴?
想問一下,你認為他們買樓後D錢會存放去邊到?

引用:
原帖由 頌當涯角 於 2021-9-14 02:28 PM 發表

所以近排AA趕緊sell樓,唔係遲d骨牌效應,人踩人
吾怪得 youtube 近來很多賣樓廣告.

引用:
原帖由 kid_a 於 2021-9-14 04:47 PM 發表

點會呀...大陸嚴控, 資金更加會掉落黎買港樓啦.
你睇吓恆大第一時間賣灣仔總部
就知港樓有乜用

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-9-14 05:13 PM 發表

你睇吓恆大第一時間賣灣仔總部
就知港樓有乜用
遲下修例,比內地法院可以充公內地罪犯在港資產

引用:
原帖由 mn999 於 2021-9-14 02:58 PM 發表

我前排先睇過,得幾成係大陸人,多數都係香港人放,好多移民。
怎可能呀!
在香討只要一講移民,就會好多人衝出來講曱甴,黑暴呀!又多數都冇樓,怎可能住得起九龍站呀!
如果吾信,試下在香討開一新帖話自己睇過樓,九龍站有很多人放盤移民,即時見到。

咩logic? 乜唔係轉買港樓

所以只可以靠本地人市場先最穏健

盡快放售手上物業,唔好再等了

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-9-14 05:44 PM 發表

咩logic? 乜唔係轉買港樓
咁上面啲債都要還嫁。。
港樓賺咁多 啱喇做atm

睇嚟淡淡事與願違,
內地走晒嚟香港買樓。。。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]