• 瀏覽: 25,713
  • 回覆: 16
  • 追帖: 1
相信新一任的愛國政府,會聽黨話,跟黨走,重手打樓市

熱賣及精選
引用:
原帖由 clogalaxy 於 2021-9-14 12:40 PM 發表

要打樓市,必須增加私樓供應。

要快速增加私樓供應,可以考慮聽見所有公屋,同一時間趕走富戶。
推為期五年的超辣稅,非港居民買樓,一律加樓價100%的特別印花稅

引用:
原帖由 carters 於 2021-9-14 01:28 PM 發表

去九龍站睇下就知幾多大陸人放盤
八,九成

引用:
原帖由 acacac 於 2021-9-14 01:38 PM 發表

傻b
錢咁辛苦先逃出中國
賣香港樓的錢回歸?
買港股/美股

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-9-14 05:13 PM 發表

你睇吓恆大第一時間賣灣仔總部
就知港樓有乜用
遲下修例,比內地法院可以充公內地罪犯在港資產

引用:
原帖由 易博爺 於 2021-9-14 11:50 PM 發表

內地嚴打國內樓市,內地富豪熱錢無地方走,唯有洩洪湧到香港股市樓市,買左靜待坐火箭升升升
哈哈!

引用:
原帖由 雨中花花榴槤 於 2021-9-15 07:59 AM 發表

瞓醒未?
逆風只會愈來愈烈

引用:
原帖由 初心仍在 於 2021-9-14 10:24 PM 發表

唔係啊嘛 董伯伯啱啱先用1.6億上車喎
你就話火燒連環船

董建華1.6億首置購中半山嘉慧園‎  任特首後租住單位至今
https://www.hk01.com/article/676648?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
病毒變種!你隨時被檢疫隔離。接收最新疫情警報,立刻下載App:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb
卸任特首後,董建華繼續租入該單位作私人用途。董建華近月得知該單位業主願意出售其物業,決定購入該單位。

董老先生幾百億身家,不會介意自住樓的樓價上落

引用:
原帖由 knightofzero 於 2021-9-14 07:15 PM 發表

好似監管遊戲業等等,阿爺就係唔想有某一行業獨大或偏重,阿爺打壓得大陸樓市,唔通會放過香港樓市咩,樓市平穩安居樂業民怨自然少!
初期,大部分港人仲浸醉在過去廿年的牛市升市中

引用:
原帖由 lmichael 於 2021-9-15 09:07 AM 發表

問題唔係樓市,而係銀行,從而引發香港金融危機,香港有幾多間銀行係借左錢比恆大或相關公司?東亞應該有,交銀?中銀?
樓價進入熊市,跌3成,因大多做七成按揭,銀行冇問題的

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-9-15 12:00 PM 發表

講到上面唔洗還債平倉咁喎

睇下恆大第一時間賣咩
灣仔總部丫
温水煮蛙

引用:
原帖由 MS-06F-ZAKU 於 2021-9-16 10:44 AM 發表

恆大第一時間賣灣仔總部
美國攪到中國股市股值咁便宜,未來幾年,會吸引百川匯入,放樓換股

引用:
原帖由 RogerVsPete 於 2021-9-16 10:50 PM 發表

溫馨提示,香港行緊係一國兩制,只要你唔去搞放火打人反中,樓係任你玩。呢個香港係屬於有錢人嘅,唔係你呢隻曱甴可以玩到, 依家連出嚟放火發洩都禁埋,明白未。
嘻嘻!

引用:
原帖由 即刻珍貴的馬 於 2021-9-17 07:34 AM 發表

你覺得你口中既特別印花稅真係有用?
未通關樓市都已破頂,你都未知問題所在,唔怪得你仲未上到車。

好似小學生傾金融市場?
牛尾湯。。。
中原指數會在195-200見頂,然後進入熊市,回落到120-130

引用:
原帖由 即刻珍貴的馬 於 2021-9-17 10:03 AM 發表

好明顯升穿200就進入另一個時代,預見250,如果通關同大陸走資加快可能要見300先會見頂。
到時港樓1000萬叫做入場2房
祝你好運

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]