• 瀏覽: 4,724
  • 回覆: 23
想求方法,斷供,流程

熱賣及精選
斷供銀行收樓拍賣,賣完條數唔夠找欠款就再出律師信追你尾數,你香港有資產,或可申請你個人破產還債!唔係你所想唔還錢銀行收樓了事!(除非在升市)夠找數就唔會追你
所以親你仲係業主身份,自已放盤搵人接手,就算市價七折,自已貼十萬八萬甩手,都好過比銀行收!
我既見解你不如搵租托,幫你出租,收了租用來供樓,講到尾就算租頂唔到全部供款,你自已貼一半都有限錢!起碼保住層樓,供十年廿年,爛船都三斤釘,總有一日可以平手離場,拿返比出來既錢

引用:
原帖由 半夜肥肥水果 於 2021-9-14 01:02 AM 發表

想求方法,斷供,流程
你已供咗幾年呀?斷供好吾扺

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-14 08:10 AM 發表

斷供銀行收樓拍賣,賣完條數唔夠找欠款就再出律師信追你尾數,你香港有資產,或可申請你個人破產還債!唔係你所想唔還錢銀行收樓了事!(除非在升市)夠找數就唔會追你
所以親你仲係業主身份,自已放盤搵人接手,就算市價七折,自已貼十萬八萬甩手,都好過比銀行收!
我既見解你不如搵租托,幫你出租,收了租用來供樓,講到尾就算租頂唔到全部供款,你自已貼一半都有限錢!起碼保住層樓,供十年廿年,爛船都三斤釘,總有一日 ...
如果大陸租樓俾人,要報稅嗎?

引用:
原帖由 charfrance 於 2021-9-14 08:32 PM 發表

你已供咗幾年呀?斷供好吾扺
3年

引用:
原帖由 半夜肥肥水果 於 2021-9-15 01:23 AM 發表

如果大陸租樓俾人,要報稅嗎?
要報,不過你一套房收租應該唔使交稅

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-14 08:10 AM 發表

我既見解你不如搵租托,幫你出租,收了租用來供樓,講到尾就算租頂唔到全部供款,你自已貼一半都有限錢!起碼保住層樓,供十年廿年,爛船都三斤釘,總有一日 ...
錯,民事是不能誇囯。佢繼供,最後多影響大陸信貸,絕不影響香港信貸。對方銀行亦不可誇囯告你,但如果你以後大陸生活好大影響。
1. 你以後不能再係大陸借貸買房或申請信用卡。
2. 聽聞係大陸,被破產嚴禁坐高鐵/飛機(只係聽聞。
3. 因為欠債,你大陸銀行戶口會被清零。

總括。如果你繼供,以後大陸生活非常不方便。但絕不可跨境告民事,因為兩地法律不同。當然2046 後個啲冇人知

建議不要輕易斷供,實在沒辦法降降價賣丟還划算。
如果俾銀行收走拍賣,他們起拍價是很低的,就是說拍賣出去的價錢可能很低,那時候你更虧!

第一滴血

請問一個月要供幾多錢 ?

斷供不如賣了他~

引用:
原帖由 teddy2485 於 2021-9-16 01:21 AM 發表

請問一個月要供幾多錢 ?
似係公寓或者四線樓盤,無人接貨.....

賣咗佢使唔使補錢?如果唔使補錢,即賣啦!

引用:
原帖由 kennykenny3245 於 2021-9-16 06:13 PM 發表

賣咗佢使唔使補錢?如果唔使補錢,即賣啦!
要找按揭餘下尾數,先可以甩手,唔係咁簡單。
中介推介買樓唔會講清楚以後賣樓要點樣做,收了佣過海是神仙。港人心態買大陸樓當投資,當賺了錢想甩手發覺原來咁麻煩,要清哂銀行按揭先可以轉讓。

引用:
原帖由 超級遇現實 於 2021-9-29 07:50 PM 發表

要找按揭餘下尾數,先可以甩手,唔係咁簡單。
中介推介買樓唔會講清楚以後賣樓要點樣做,收了佣過海是神仙。港人心態買大陸樓當投資,當賺了錢想甩手發覺原來咁麻煩,要清哂銀行按揭先可以轉讓。
要補錢就好煩!我都賣過大陸樓,賣樓程序真的煩到死,就算乜都傾好晒,到網簽嗰日都要中午搞到晚上才完成所有手續。好彩幾年前賣咗,如果唔係,宜家好難揾買家。祝你好彩啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]