• 瀏覽: 13,985
  • 回覆: 108
  • 追帖: 2
熱賣及精選
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-15 07:29 PM 發表

只要租約寫明商業用途,租客簽咗名,就是租客自已負責,業主無可能日日睇住佢點用
而且好多公寓是商住兩用根本無限制,咁點解唔住得?
你買咗純寫字樓,就應該恭喜你,因為批地條件是純商業,更有價值,通常在商業中心區先至有這種地
你無理由租中環甲級寫字樓來住架!
根本每一種樓的用途都有佢本身價值!係班傻AA先至老吹公寓唔值錢!
香港無工業,工業樓都大把人租,大把人買
講到尾買樓投資一定要有人流,市中心,商業區,就一定有人租,有人租就有回報,有回報就有價有市!
唔好再做傻仔聽AA老吹,買山卡啦渡假屋,起得幾靚既鬼城都是鬼城!鬼都唔要
https://www.youtube.com/watch?v=Yg-0UMWxL7U&ab_channel=野生小侦探

引用:
原帖由 x201191 於 2021-9-15 07:36 PM 發表

14億人
幾十年後唔使住?
加上宜家咁多發展商執笠
又限制賣地
未來幾年供應大減
一二線城市剛需只會有增無減
14億人?計埋武漢芳倉班哥哥姐姐,同鄭州京廣隧道班乘客呀?

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-12 11:32 AM 發表

誠心問
如果今日係漁港時代,香港樓幾十年後仲有無價值?

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-15 07:29 PM 發表

只要租約寫明商業用途,租客簽咗名,就是租客自已負責,業主無可能日日睇住佢點用
而且好多公寓是商住兩用根本無限制,咁點解唔住得?
你買咗純寫字樓,就應該恭喜你,因為批地條件是純商業,更有價值,通常在商業中心區先至有這種地
你無理由租中環甲級寫字樓來住架!
根本每一種樓的用途都有佢本身價值!係班傻AA先至老吹公寓唔值錢!
香港無工業,工業樓都大把人租,大把人買
即係將法律責任推比租客?如果可以香港點解唔咁做?

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-16 09:37 AM 發表

即係將法律責任推比租客?如果可以香港點解唔咁做?
根本法律就是這樣運行!
你去買把刀店主說明這是菜刀,但是你拿去斬人,難道店主要負責嗎?
你去租房,講明是公寓,但你用來住,是你的責任
相反租純住用來做生意都是一樣犯法,沒有什麼好討論!

引用:
原帖由 x201191 於 2021-9-15 07:36 PM 發表

14億人
幾十年後唔使住?
加上宜家咁多發展商執笠
又限制賣地
未來幾年供應大減
一二線城市剛需只會有增無減
會買六七十年危樓?

引用:
原帖由 66infinity 於 2021-9-16 03:14 AM 發表

如果今日係漁港時代,香港樓幾十年後仲有無價值?
香港舊樓 (低於十層那些)有重建價值,內地三四線城市呢?

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-16 10:25 AM 發表

根本法律就是這樣運行!
你去買把刀店主說明這是菜刀,但是你拿去斬人,難道店主要負責嗎?
你去租房,講明是公寓,但你用來住,是你的責任
相反租純住用來做生意都是一樣犯法,沒有什麼好討論!
那可以改裝工廠做住宅,再賣/租出去賺大錢囉。

印象中香港之前有人這樣做,結果上報紙可以找到。

a8579fcf7ae84dbab096a9e60f5404fb

之前深圳有層樓搖晃,而家惠東幾年樓已經傾斜,你話大陸高樓捱唔捱到六七十年?

一早已吾敢買大6樓!日本馬拉英國樓又係廢
基本上全世界得港樓丶澳洲樓可以考慮

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-9-17 09:15 AM 發表

一早已吾敢買大6樓!日本馬拉英國樓又係廢
基本上全世界得港樓丶澳洲樓可以考慮
加拿大呢

買 landed house 穩陣,worst case 都可以重建。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]