• 瀏覽: 13,910
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
你可以睇返幾十年前既大陸樓而家有無價值

熱賣及精選
引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-13 06:16 PM 發表

呢個正正係我嘅問題, 依家肇慶江門四五十年樓仲有冇價值?
幾十年前,萬幾蚊買到,而家點都會值十幾廿萬吧!升十幾倍仲想點!
而家三十萬買,四十年後升十倍我都滿足

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-14 07:17 AM 發表

我的問題是,當這些樓舊到結構有問題時,還值多少錢?中國天大地大,有沒有收購重建價值?
我朋友上水間木屋都住了五十年,現在打風都無問題,咁石屎鋼筋樓住一百年有幾難!至於有無重建價值,就要睇發展規模,以前是鄉村,四十年後變成市好常見,但城市變返鄉村就未見過

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-14 09:13 AM 發表

如果好似你咁講當然冇問題啦,不過對於內地樓捱唔捱到六七十年我就好有保留。
大品牌建築商應該唔差?住一百年無問題
你有無見到有人住到層樓變危樓?

其實地產投資,最重要是人流,有人流就有住屋需求,所以就算去到非洲,有人流,工商業既地方,買樓都一定可以賺!
買渡假屋,山卡啦,就算香港都可能會蝕(澄碧村就是好例子)

引用:
原帖由 明日灰蝦米 於 2021-9-15 07:43 AM 發表

肇慶江門現價只是幾十萬至百多萬,幾十年後賣唔出就要一殻眼淚,乜d眼淚咁唔值錢
三十年前,中山雅居樂幾萬蚊,好多人買了唔住都要蝕賣,最後而家都值幾十萬啦!樓點樣舊唔係問題,最重要那個地區經濟有無發展,有無人流,仲有通漲因素,都是買磚頭既誘因

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-14 10:14 PM 發表

買在肇慶江門,幾十年後層樓又殘又舊,無收購價值,想賣賣唔出,亦無收購重建價值,真係一殼眼淚。

所以一係買真一線城市,如果一定要揀三四線,就買獨橦別墅,大不了自資重建。
三四線更加唔可以買獨棟別墅!屋大維修保養管理費貴,當地人無經濟能力住得上,無人接貨,租又租唔出,重建使了錢都無回報!死路一條,
要買情願買市中心公寓都好過,點差都收到千幾蚊租,租比人,租客幫你供,廿年後供滿做退休渡假屋,都係自已樓
落街人來人往,食餐飯都唔使開車先至好

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-15 11:08 AM 發表

公寓作住宅賣本身遺規,政府遲早干預。
公寓的觀點談得太多了!再談下去沒意思,作為投資,有回報才見真障!租客給你交租,根本沒必要考究他是用作住宅、辦公,倉庫,還是網店!他違規是他的問題,不是你的問題!他不租就下一位!這是咁簡單!我自已有自住需求也不需住在公寓,我就住別墅好了!這答案滿意嗎?

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-15 06:50 PM 發表

業主把公寓當作住宅出租,也沒有遺規?
只要租約寫明商業用途,租客簽咗名,就是租客自已負責,業主無可能日日睇住佢點用
而且好多公寓是商住兩用根本無限制,咁點解唔住得?
你買咗純寫字樓,就應該恭喜你,因為批地條件是純商業,更有價值,通常在商業中心區先至有這種地
你無理由租中環甲級寫字樓來住架!
根本每一種樓的用途都有佢本身價值!係班傻AA先至老吹公寓唔值錢!
香港無工業,工業樓都大把人租,大把人買

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-15 07:29 PM 發表

只要租約寫明商業用途,租客簽咗名,就是租客自已負責,業主無可能日日睇住佢點用
而且好多公寓是商住兩用根本無限制,咁點解唔住得?
你買咗純寫字樓,就應該恭喜你,因為批地條件是純商業,更有價值,通常在商業中心區先至有這種地
你無理由租中環甲級寫字樓來住架!
根本每一種樓的用途都有佢本身價值!係班傻AA先至老吹公寓唔值錢!
香港無工業,工業樓都大把人租,大把人買
講到尾買樓投資一定要有人流,市中心,商業區,就一定有人租,有人租就有回報,有回報就有價有市!
唔好再做傻仔聽AA老吹,買山卡啦渡假屋,起得幾靚既鬼城都是鬼城!鬼都唔要
https://www.youtube.com/watch?v=Yg-0UMWxL7U&ab_channel=野生小侦探

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-16 09:37 AM 發表

即係將法律責任推比租客?如果可以香港點解唔咁做?
根本法律就是這樣運行!
你去買把刀店主說明這是菜刀,但是你拿去斬人,難道店主要負責嗎?
你去租房,講明是公寓,但你用來住,是你的責任
相反租純住用來做生意都是一樣犯法,沒有什麼好討論!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]