• 瀏覽: 13,983
  • 回覆: 108
  • 追帖: 2
如果冇重建價值,六七十年後層樓基本上一文不值。

熱賣及精選
引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-13 06:17 PM 發表

報紙話阿爺認真地打壓樓價。
你意思係,阿爺在過去十幾二十年,一直行各種政策(如限購,限售,限價,限屯地,公租房等等)和口號(如房住不炒),都不是認真地去打壓樓價!
只有今日,阿爺才認真打壓樓價?

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-13 10:24 PM 發表

如果冇重建價值,六七十年後層樓基本上一文不值。
北京二環附近,百幾二百年既四合院,現在係天價

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-13 06:16 PM 發表

呢個正正係我嘅問題, 依家肇慶江門四五十年樓仲有冇價值?
幾十年前,萬幾蚊買到,而家點都會值十幾廿萬吧!升十幾倍仲想點!
而家三十萬買,四十年後升十倍我都滿足

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2021-9-13 11:13 PM 發表

你意思係,阿爺在過去十幾二十年,一直行各種政策(如限購,限售,限價,限屯地,公租房等等)和口號(如房住不炒),都不是認真地去打壓樓價!
只有今日,阿爺才認真打壓樓價?
力度不同

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2021-9-13 11:16 PM 發表

北京二環附近,百幾二百年既四合院,現在係天價
值錢的是北京的地。

肇慶江門等的地值錢嗎?

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-14 07:11 AM 發表

幾十年前,萬幾蚊買到,而家點都會值十幾廿萬吧!升十幾倍仲想點!
而家三十萬買,四十年後升十倍我都滿足
我的問題是,當這些樓舊到結構有問題時,還值多少錢?中國天大地大,有沒有收購重建價值?

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-14 07:17 AM 發表

我的問題是,當這些樓舊到結構有問題時,還值多少錢?中國天大地大,有沒有收購重建價值?
我朋友上水間木屋都住了五十年,現在打風都無問題,咁石屎鋼筋樓住一百年有幾難!至於有無重建價值,就要睇發展規模,以前是鄉村,四十年後變成市好常見,但城市變返鄉村就未見過

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-13 06:17 PM 發表

報紙話阿爺認真地打壓樓價。
等你有能力買先算!

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-14 07:51 AM 發表

我朋友上水間木屋都住了五十年,現在打風都無問題,咁石屎鋼筋樓住一百年有幾難!至於有無重建價值,就要睇發展規模,以前是鄉村,四十年後變成市好常見,但城市變返鄉村就未見過
如果好似你咁講當然冇問題啦,不過對於內地樓捱唔捱到六七十年我就好有保留。

引用:
原帖由 djimavic 於 2021-9-14 08:46 AM 發表

等你有能力買先算!
噉睇下你講買啲乜啦,如果只係一兩層嘅,我相信全中國任何省市我都有能力。

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-14 09:13 AM 發表

如果好似你咁講當然冇問題啦,不過對於內地樓捱唔捱到六七十年我就好有保留。
大品牌建築商應該唔差?住一百年無問題
你有無見到有人住到層樓變危樓?

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-14 07:17 AM 發表

係呀!中國天大地大,咁你咪去沙漠買地起屋啦!
一定超平。

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-14 07:13 AM 發表

力度不同
睇返十幾年既打壓手法,每次當中央推出新政策時,都有人走出黎講'今次阿爺係認真架!'
但呢十幾年,中國樓市走向,大家自己睇下!

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-14 07:14 AM 發表

值錢的是北京的地。

肇慶江門等的地值錢嗎?
咁請你將題目由'內地樓幾十年後仲有冇價值?',改返'肇慶江門樓幾十年後仲有冇價值?'
成個中國咁大,一定有D區會越來越有價值,亦有地區以後一文不值。
個人睇法,人口流向決定升跌

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]