• 瀏覽: 12,349
  • 回覆: 43
  • 追帖: 2
誠心問

熱賣及精選
香港六七十年樓有收購價值,內地呢?

港人買唔起深圳啦。

如果買層肇慶江門,六七十年後除咗等佢變危樓仲可以點?

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-13 04:32 PM 發表

你可以睇返幾十年前既大陸樓而家有無價值
呢個正正係我嘅問題, 依家肇慶江門四五十年樓仲有冇價值?

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-9-13 10:47 AM 發表

深圳人都買唔起,銀行完全不批貸款,唔知咩事!唔知係咪無哂錢!
宜家只批一手樓,即係去到沙頭角,龍崗個D!
報紙話阿爺認真地打壓樓價。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-9-13 06:22 PM 發表

咁生個仔出嚟瞓街咩?唔怪之得唔生BB啦!其實限二人一齊,先可以買一間,一個人不可以買,就壓到啦!
有兩間屋的人,就年年交重稅,我包有收租樓D人,大平賣!
所有樓由政府起,政府定價,點睇?

共富,差無幾喇。

如果冇重建價值,六七十年後層樓基本上一文不值。

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2021-9-13 11:13 PM 發表

你意思係,阿爺在過去十幾二十年,一直行各種政策(如限購,限售,限價,限屯地,公租房等等)和口號(如房住不炒),都不是認真地去打壓樓價!
只有今日,阿爺才認真打壓樓價?
力度不同

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2021-9-13 11:16 PM 發表

北京二環附近,百幾二百年既四合院,現在係天價
值錢的是北京的地。

肇慶江門等的地值錢嗎?

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-14 07:11 AM 發表

幾十年前,萬幾蚊買到,而家點都會值十幾廿萬吧!升十幾倍仲想點!
而家三十萬買,四十年後升十倍我都滿足
我的問題是,當這些樓舊到結構有問題時,還值多少錢?中國天大地大,有沒有收購重建價值?

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-14 07:51 AM 發表

我朋友上水間木屋都住了五十年,現在打風都無問題,咁石屎鋼筋樓住一百年有幾難!至於有無重建價值,就要睇發展規模,以前是鄉村,四十年後變成市好常見,但城市變返鄉村就未見過
如果好似你咁講當然冇問題啦,不過對於內地樓捱唔捱到六七十年我就好有保留。

引用:
原帖由 djimavic 於 2021-9-14 08:46 AM 發表

等你有能力買先算!
噉睇下你講買啲乜啦,如果只係一兩層嘅,我相信全中國任何省市我都有能力。

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-14 09:31 AM 發表

大品牌建築商應該唔差?住一百年無問題
你有無見到有人住到層樓變危樓?
香港都唔少

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2021-9-14 01:23 PM 發表

睇返十幾年既打壓手法,每次當中央推出新政策時,都有人走出黎講'今次阿爺係認真架!'
但呢十幾年,中國樓市走向,大家自己睇下!
二十年計香港升幅仲多

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]