• 瀏覽: 11,606
  • 回覆: 107
  • 追帖: 2
除咗深圳,上海,其他大陸地方都好垃圾!
北京就無謂去,費事得罪權貴!

熱賣及精選
引用:
原帖由 明日灰蝦米 於 2021-9-15 07:43 AM 發表

肇慶江門現價只是幾十萬至百多萬,幾十年後賣唔出就要一殻眼淚,乜d眼淚咁唔值錢
幾十萬唔係錢?

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-15 08:24 AM 發表

三四線更加唔可以買獨棟別墅!屋大維修保養管理費貴,當地人無經濟能力住得上,無人接貨,租又租唔出,重建使了錢都無回報!死路一條,
要買情願買市中心公寓都好過,點差都收到千幾蚊租,租比人,租客幫你供,廿年後供滿做退休渡假屋,都係自已樓
落街人來人往,食餐飯都唔使開車先至好
公寓作住宅賣本身遺規,政府遲早干預。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-9-15 09:04 AM 發表

除咗深圳,上海,其他大陸地方都好垃圾!
北京就無謂去,費事得罪權貴!
廣州可以呀

每年睇返十年前既樓,你話有無價值?

點解無價值?有間屋,住得人,就有價值。

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-15 11:08 AM 發表

公寓作住宅賣本身遺規,政府遲早干預。
公寓的觀點談得太多了!再談下去沒意思,作為投資,有回報才見真障!租客給你交租,根本沒必要考究他是用作住宅、辦公,倉庫,還是網店!他違規是他的問題,不是你的問題!他不租就下一位!這是咁簡單!我自已有自住需求也不需住在公寓,我就住別墅好了!這答案滿意嗎?

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-13 06:16 PM 發表

呢個正正係我嘅問題, 依家肇慶江門四五十年樓仲有冇價值?
我都有個江門單位,35年樓齡左右,已經漏水滲水嚴重,冇人會收購,因為有8層,再加一層倉庫,一共9層,收購要補9層地價

1990年左右(咁上下)3萬幾人民幣買返黎,等於今日60萬左右。今日月租300左右,如果租得出的話

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-15 11:08 AM 發表

廣州可以呀
廣州已經唔得啦!

引用:
原帖由 HKGPRC 於 2021-9-15 12:18 PM 發表

點解無價值?有間屋,住得人,就有價值。
六七十年之後變咗危樓哩?

引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-15 01:38 PM 發表

公寓的觀點談得太多了!再談下去沒意思,作為投資,有回報才見真障!租客給你交租,根本沒必要考究他是用作住宅、辦公,倉庫,還是網店!他違規是他的問題,不是你的問題!他不租就下一位!這是咁簡單!我自已有自住需求也不需住在公寓,我就住別墅好了!這答案滿意嗎?
業主把公寓當作住宅出租,也沒有遺規?

引用:
原帖由 肖友懷 於 2021-9-15 03:41 PM 發表

1990年左右(咁上下)3萬幾人民幣買返黎,等於今日60萬左右。今日月租300左右,如果租得出的話
賣得出嗎?

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-9-15 05:26 PM 發表

廣州已經唔得啦!
始終是一哥,爛船三根釘。

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-15 06:50 PM 發表

業主把公寓當作住宅出租,也沒有遺規?
只要租約寫明商業用途,租客簽咗名,就是租客自已負責,業主無可能日日睇住佢點用
而且好多公寓是商住兩用根本無限制,咁點解唔住得?
你買咗純寫字樓,就應該恭喜你,因為批地條件是純商業,更有價值,通常在商業中心區先至有這種地
你無理由租中環甲級寫字樓來住架!
根本每一種樓的用途都有佢本身價值!係班傻AA先至老吹公寓唔值錢!
香港無工業,工業樓都大把人租,大把人買

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]