• 瀏覽: 11,444
  • 回覆: 107
  • 追帖: 2
內地樓啲保養唔係好掂。喺貴陽見過啲十年樓,外形及樓梯仲殘過香港啲30年樓。

熱賣及精選
引用:
原帖由 bbq323 於 2021-9-14 09:31 AM 發表

大品牌建築商應該唔差?住一百年無問題
你有無見到有人住到層樓變危樓?
香港都唔少

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2021-9-14 01:23 PM 發表

睇返十幾年既打壓手法,每次當中央推出新政策時,都有人走出黎講'今次阿爺係認真架!'
但呢十幾年,中國樓市走向,大家自己睇下!
二十年計香港升幅仲多

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2021-9-14 01:31 PM 發表

咁請你將題目由'內地樓幾十年後仲有冇價值?',改返'肇慶江門樓幾十年後仲有冇價值?'
成個中國咁大,一定有D區會越來越有價值,亦有地區以後一文不值。
個人睇法,人口流向決定升跌
內地得幾個主要城市地皮有價

引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-9-14 02:02 PM 發表

內地樓啲保養唔係好掂。喺貴陽見過啲十年樓,外形及樓梯仲殘過香港啲30年樓。
正解

引用:
原帖由 小魔怪 於 2021-9-12 11:46 AM 發表

住既價值,投資搵第二樣
咁租樓住咪得,大把樓租70年都冇買咁貴

引用:
原帖由 沉船達人 於 2021-9-14 03:32 PM 發表

咁租樓住咪得,大把樓租70年都冇買咁貴
租係一個唔錯既選項,如果唔係一線城巿地段最好既地段就買得過,否則租算喇

引用:
原帖由 得閒看看 於 2021-9-14 02:02 PM 發表

我常平那邊超過十年還很新, 近海樓只能短期享受

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-14 03:06 PM 發表

二十年計香港升幅仲多
北上深,呢20年升幅,跑贏香港幾條街

買在肇慶江門,幾十年後層樓又殘又舊,無收購價值,想賣賣唔出,亦無收購重建價值,真係一殼眼淚。

所以一係買真一線城市,如果一定要揀三四線,就買獨橦別墅,大不了自資重建。

其實地產投資,最重要是人流,有人流就有住屋需求,所以就算去到非洲,有人流,工商業既地方,買樓都一定可以賺!
買渡假屋,山卡啦,就算香港都可能會蝕(澄碧村就是好例子)

引用:
原帖由 lawfatfat 於 2021-9-13 11:13 PM 發表

你意思係,阿爺在過去十幾二十年,一直行各種政策(如限購,限售,限價,限屯地,公租房等等)和口號(如房住不炒),都不是認真地去打壓樓價!
只有今日,阿爺才認真打壓樓價?
肇慶江門現價只是幾十萬至百多萬,幾十年後賣唔出就要一殻眼淚,乜d眼淚咁唔值錢

引用:
原帖由 明日灰蝦米 於 2021-9-15 07:43 AM 發表

肇慶江門現價只是幾十萬至百多萬,幾十年後賣唔出就要一殻眼淚,乜d眼淚咁唔值錢
三十年前,中山雅居樂幾萬蚊,好多人買了唔住都要蝕賣,最後而家都值幾十萬啦!樓點樣舊唔係問題,最重要那個地區經濟有無發展,有無人流,仲有通漲因素,都是買磚頭既誘因

就係話d人睇到果一百幾十萬咁大,咁就要一殻眼淚,用水做。

引用:
原帖由 Iamabystander 於 2021-9-14 10:14 PM 發表

買在肇慶江門,幾十年後層樓又殘又舊,無收購價值,想賣賣唔出,亦無收購重建價值,真係一殼眼淚。

所以一係買真一線城市,如果一定要揀三四線,就買獨橦別墅,大不了自資重建。
三四線更加唔可以買獨棟別墅!屋大維修保養管理費貴,當地人無經濟能力住得上,無人接貨,租又租唔出,重建使了錢都無回報!死路一條,
要買情願買市中心公寓都好過,點差都收到千幾蚊租,租比人,租客幫你供,廿年後供滿做退休渡假屋,都係自已樓
落街人來人往,食餐飯都唔使開車先至好

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]