• 瀏覽: 10,971
  • 回覆: 58
引用:
原帖由 馬洛耶夫 於 2021-9-12 12:13 AM 發表

上左車一年,發覺供樓係比想像中輕鬆好多,同以前生活一樣,鐘意買乜就買乜,份工做得開心就resign, 之後先慢慢搵
唔會好似d 人講到咁誇張,話供左樓要點慳住駛,又話供左樓做野會比心機一d
其實工作壓力迫到埋身,唔比心機做都唔得,同供樓完全無關,反而上左車之後個人自信心大左,東家唔打打西家。

依家上會要做壓力測試,供款唔可以多過入息一半,依家上車盤大約$5xx 萬,上車的人月入都係大約5 ...
比你條七碌笑死我,我買五個物業都係一炮過俾錢,買第六個物業時,見貸款利息低所以做按揭,而家啲錢擺銀行又無出路,還咗幾個月同銀行講贖返層樓,DKLM銀行話要比罸款,攪到而家要買多層樓用咗啲錢去平衡心態😂😂😂

熱賣及精選
我也有幾層樓收緊租,人地幫我供緊樓,真係好輕鬆的

引用:
原帖由 馬洛耶夫 於 2021-9-12 12:13 AM 發表

上左車一年,發覺供樓係比想像中輕鬆好多,同以前生活一樣,鐘意買乜就買乜,份工做得開心就resign, 之後先慢慢搵
唔會好似d 人講到咁誇張,話供左樓要點慳住駛,又話供左樓做野會比心機一d
其實工作壓力迫到埋身,唔比心機做都唔得,同供樓完全無關,反而上左車之後個人自信心大左,東家唔打打西家。

依家上會要做壓力測試,供款唔可以多過入息一半,依家上車盤大約$5xx 萬,上車的人月入都係大約5 ...
事實就喺咁,我買樓俾咗5成首期,一個月供6000蚊,租樓有無咁爽?而且十幾年升咗5倍添

份工做得開心都要resign ?奇葩!

引用:
原帖由 沉睡忽然工人 於 12/9/2021 23:37 發表

我也有幾層樓收緊租,人地幫我供緊樓,真係好輕鬆的
的確如是, 經驗之談, 收租樓供樓頭幾年有點緊張, 但隨着低息及加租後, 確實輕鬆自在。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-9-12 23:38 發表

事實就喺咁,我買樓俾咗5成首期,一個月供6000蚊,租樓有無咁爽?而且十幾年升咗5倍添
十幾年前,是2010左右
閣下層樓應該無升5倍
供6000元,計30年
即是百幾年萬貨仔
現在應該無900萬

另外,2011年收租樓是可以付30%首期,不是50%首期,只不過是自己俾多首期
令供款減小

最後,中途看自己有無"加按"這件事

又黎吹水

供樓仲要係供比自己,個心舒服好多!所以兩年前我迫自己一定要買唔好等,立為自己目標!一起身個腦已經係同自己講買!其實係迫自己一定要做啲嘢💪💪最後得賞所願,現「自在」🥰

呢D post 係想多D人上車,樓市快暴跌,希望中央指導價响香港快D實行,呢班人有壓力測試,樓價下跌都冇事既,放心實行吧
唔好比人有機會沽樓帶錢去移民咁開心

有首期就 ok 啦 , 供樓唔係好辛苦

壓力測試下,供樓只可以佔人工一半都冇,本身每月開支唔係掹掹緊既話,供樓的確輕鬆
阿媽係女人既道理,唔明有咩好講,除左曬命諗唔到其他理由

如果依家上車唔敢講因此剛上車都計到盡.

早幾年息口係頂位回落就真係越供越輕鬆.
早幾年市道還可以年年有人工加.. 嚟緊似係要守多.

我都係今年換樓都要預比幾年前辛苦.

未減人工前就係囉!

引用:
原帖由 馬洛耶夫 於 12-9-2021 00:13 發表

做乜講真話!?係咪as!?🤓

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]