• 瀏覽: 34,556
  • 回覆: 342
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 IPUser 於 2021-9-10 05:46 PM 發表

要求當然冇問題,問題係20年後
腥港公暮完效率, 起碼30-40年

熱賣及精選
引用:
原帖由 大圍寶叔 於 2021-9-11 09:52 AM 發表

搬咗個污水廠,政府唔會攞嚟做公園!🤭 一定係起樓,到時沙田區真係冚包散!
污水處理廠地皮一定起樓, 有居屋有私樓,
到時大學站交通會點?一定要分去第二度舒緩下
所以民x聯而家迫政府做野都啱了

引用:
原帖由 大圍寶叔 於 2021-9-11 09:52 AM 發表

搬咗個污水廠,政府唔會攞嚟做公園!🤭 一定係起樓,到時沙田區真係冚包散!
又真係會咁,人地爭取起站者,但政府順手送埋公營房屋。

白石角有站就好lu,現在真的吊腳。

引用:
原帖由 alan280204 於 2021-9-11 03:55 AM 發表

有基建環保L同井底黃實反對架
現在冇人敢反對政府利民生建設了, 立法會樣樣都會直行直過

收左發展商唔少好處

果度多啲恒常巴士綫,有個地鐵站,有個大型啲既商場,咁個小區就成形,唔洗再俾人笑買左果度。
其他各樣都係一流既地方。

其實新界東亦應該加一條鐵路,假如新界東北大開發,現時已飽和的東鐵實難以負荷.

當初新鴻基6000幾一尺,投優景里塊地皮,呢個位又冇景又近高速公路,睇嚟真係有個傳說中嘅白石角站,在呢塊地皮附近

引用:
原帖由 IPOMan 於 2021-9-10 05:15 PM 發表

自己睇圖.....

唔好起。應該將"大學"站搬過去

引用:
原帖由 大圍寶叔 於 2021-9-10 07:49 PM 發表

得個幾両人就想起個站?建制派係咪儍9左?
搬咗污水處理廠,填埋個海,起多幾拾棟公屋就有得諗啦!
但污水處理廠的居民又接唔上白石角站~

引用:
原帖由 LolototoXxx 於 2021-9-10 07:55 PM 發表

如果自住寕願交通無咁方便,人口密度低啲寕靜啲,
起咗地鐵站後一定大量起公屋,到時人山人海,環璟衛生變差,治安差,多咗好多騎呢古怪低端人口就慘啦!
白石角搞咁多年,科學園叫做頂尖科研中心,樓房屬中級兼有海景,就算有位都未必起公屋吧?搵房協搞還可以阿~

填海起多d樓先。

引用:
原帖由 onlee2004 於 2021-9-11 07:52 AM 發表

大學站都係彎位啦
要起一定起到!
列車埋站後加多一個工序,伸塊移動式有弧度鋼板出來以填補月台與列車之間的空隙!
大前提必須鏟走教大運動場起樓
搞咁多嘢真係起個白石角站取代大學站算囉

引用:
原帖由 離譜人 於 2021-9-10 09:46 PM 發表

科學園交通唔方便點算係支持創科呀?講出嚟笑死人喇!起咁多樓就係要創造條件起個站比科學園喇。兩年內點都要決定啦。
兩年內決定廿年後建成
到時創科末落
另一新紀元在前海

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]