• 瀏覽: 34,557
  • 回覆: 342
  • 追帖: 1
議員做下show就咁認真…

鐵路發展策略2014話會整以下線路,依家整左幾多?當年已經評估過白石角未來人口而決定唔起白石角站,慢慢等下先啦…
北環綫及古洞站
洪水橋站 (屯馬綫)
東涌西延綫
屯門南延綫
東九龍綫
南港島綫(西段)

熱賣及精選
引用:
原帖由 IPOMan 於 2021-9-17 03:17 PM 發表

末提大埔墟去太和! 唔使 30秒,不如拆咗個太和站。
好似好合理,不過太和站有太和邨,依家有無白石角邨

當年新界發展太和既「公營房屋」所以要起站,明白個分別未?!

引用:
原帖由 ovshk 於 2021-9-22 04:18 PM 發表

大學站,馬場站有多少公型房屋?

引用:
原帖由 IPOMan 於 2021-9-22 04:32 PM 發表

你用白石角私樓同大學同馬場呢兩個服務全港市民既地方比呀…

仲有,火車未電氣化之前已經有大學站架啦

起個站又推高樓價,又幫唔到大灣區,同中央唱反調?

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-9-22 06:39 PM 發表

起個站又推高樓價,又幫唔到大灣區,同中央唱反調?
起一個站最少多三塊地,A/B 係R(B)約四千伙;1/2/3 三塊地都改R(B)照估都有六千伙,每年賣地目標都係12900咋,夠一年嘅一半quota啦

而且比白石角居民用鐵路出入,就會進一步減輕吐公嘅壓力,對北區大埔區民出行都有改善

附件

1F8C49A6-1F42-4C3A-9926-C1E8FF0C2F7E.jpeg(547.57 KB)

2021-9-22 06:52 PM

引用:
原帖由 ovshk 於 2021-9-22 03:34 PM 發表

其實搬入去之前唔係已經知道話無站咩…
人地爭取者,有問題咩?
好多野都係自己爭取者。
都係果句,起左對你有咩損失?唔起你又有咩得益?

引用:
原帖由 ovshk 於 2021-9-22 03:52 PM 發表

議員做下show就咁認真…

鐵路發展策略2014話會整以下線路,依家整左幾多?當年已經評估過白石角未來人口而決定唔起白石角站,慢慢等下先啦…
北環綫及古洞站
洪水橋站 (屯馬綫)
東涌西延綫
屯門南延綫
東九龍綫
南港島綫(西段)
重2014年?而家2021年啦。

引用:
原帖由 ovshk 於 2021-9-22 04:18 PM 發表

你好緊張人地起到。

引用:
原帖由 ovshk 於 2021-9-22 05:09 PM 發表

你用白石角私樓同大學同馬場呢兩個服務全港市民既地方比呀…

仲有,火車未電氣化之前已經有大學站架啦
白石角有科學園,每日幾萬人返工,多過 CUHK 和馬埸,不是服務市民?

引用:
原帖由 IPOMan 於 2021-9-22 04:32 PM 發表

舊唔講, 新d嘅香港大學站, 咪又係起來serve大學生同附近有錢居民

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-9-22 07:09 PM 發表

😏👍🏻
2014 vs 2021

附件

20210922_194606.jpg(279.02 KB)

2021-9-22 08:01 PM

20210922_195352.jpg(561.48 KB)

2021-9-22 08:01 PM

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-9-22 07:07 PM 發表

人地爭取者,有問題咩?
好多野都係自己爭取者。
都係果句,起左對你有咩損失?唔起你又有咩得益?
香港大把地鐵股東,點解要起個無重要性又蝕錢既站?

引用:
原帖由 cosmo 於 2021-9-22 07:09 PM 發表

係呀,2021都仲未完成2014既規劃呀,當中最快果一條都要2029先預計完成,白石角站連規劃都未有,等下啦,2046或者會起好…

引用:
原帖由 ovshk 於 2021-9-22 08:11 PM 發表

香港大把地鐵股東,點解要起個無重要性又蝕錢既站?
你覺得就係? 
我夠覺得好多站都無用,咁係咪要拆左佢?
你咁惡既,人地爭取都唔得?要你認同先得?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]