• 瀏覽: 8,561
  • 回覆: 15
  • 追帖: 2
如果是跑道區向北,是

熱賣及精選
引用:
原帖由 24567000 於 2021-9-10 12:11 AM 發表

我估計即使跑道向北最終都會跑贏啟德坊(畢竟有避風塘內海景+全豪宅區),但差距唔會太遠
有d豪宅區即使交通不便都不會塞車,但跑道區是高密度一定塞到喊。

同埋跑道區向北基本上好似我呢d 普通人都買到,大部分要返工的,要睇交通。

引用:
原帖由 24567000 於 2021-9-10 08:50 AM 發表

跑道區點算係高密度?仲有啲路仲係起緊。另外依家先出咗一個盤,你點解覺得之後唔會加價?
萬幾伙都不算高密度?就是而家先得一個盤所以先令人有錯覺果度仲好多地方剩。而家維港一號一提價就已無人買。

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-9-10 08:48 AM 發表

你如果有能力買到就快d買
好快會好似啟德1號當年咁
由上車盤升到超越奧運站的中高產盤
我住港島返港島工買果度把鬼?而家果度兩萬幾蚊呎仲點啟德一號?果區得啟一一期跑贏但要食n 年塵輸哂生活質素。

引用:
原帖由 24567000 於 2021-9-10 09:16 AM 發表

密度係睇地積比而唔係睇伙數。跑道無記錯平均地積比係6咁上下,如果咁都叫高密度咁康城個啲叫乜?

維港一號加價去唔到貨,當然好大原因係個到仲係百廢待興、乜都未起好。點解你覺得未來起好哂後仲會係咁嘅情況?
你咁講白石角都低密度啦,先得十幾層。維港一號車位先百幾個遠少過正常豪宅,車一定好似白石角咁亂泊。跑道區成個島咁得一兩條路出入,點解你會覺得五萬人入去住後會無問題?

引用:
原帖由 果個喜歡了屋 於 2021-9-10 09:26 AM 發表

未來起好哂,跑道區完善哂,你就買不起了
你係咪太高估果度的規劃同低估人地的財力?

引用:
原帖由 海邊笨拙的榴槤 於 2021-9-10 01:07 PM 發表

跑道區邊有5萬人住,咪玩啦!
14*1500*3都唔止5萬,扣番空置率差不多

引用:
原帖由 果個喜歡了屋 於 2021-9-10 06:30 PM 發表

跑道區住宅用地是11,邊有14咁多?
酒店用地變左住宅啦。唔想塞車的話唯有希望前排班人買黎吉左佢

引用:
原帖由 funnyboy0913 於 2021-9-10 08:48 PM 發表

吹大左喎...
https://ps.hket.com/article/2729659
啟德跑道區屬於未來私樓供應重鎮,據屋宇署資料顯示,至今至少6幅地皮批出建築圖則,合共31幢住宅大樓,涉及419萬平方呎的樓面,可提供5,000至6,000伙供應,預計明年可陸續推出市場。(08/2020)

6塊地, 平均一千伙未必有, 其中一塊仲要係跑道區第二大既4A2
唔計空置, 6000*3 ...
政府賣地通常會話850伙,但實際發展商就拆到千三四伙。

引用:
原帖由 24567000 於 2021-9-10 07:34 PM 發表

你之前話會塞車嘅論據係:
1)跑道區係高密度發展
2)跑道區車位不足,會違泊阻街

兩個論據都比我反駁咗:
1)跑道區平均地積比只有6,高密度通常係8或以上。量多絕不等於高密度。
2)規劃署近日大幅提升車位比例上限,未來跑道新盤車位比例會好充足

你嘅論點根本站不住腳
承豐道都唔知頂唔頂得順密度6啦。其他地區d 路就四方八達,啟德條路就得一兩條又窄,又無路去觀塘。隨時好似碧堤咁入青山公路都要等半個鐘。

引用:
原帖由 古奇遊艇 於 2021-9-10 09:35 PM 發表

太古城城市花園個d都快變古董啦, 你話你楂黃竹坑我覺得ok, 但死揸古董樓有咩用, 除非你話你買樓只係諗自住唔考慮投資咁ok ge
十幾年樓ok 啦,17年買計過都算跑贏啟德。

引用:
原帖由 funnyboy0913 於 2021-9-10 09:40 PM 發表

當時放風改住宅, 主要係財赤因為
始終住宅地可以賣得貴過商業地

宜家國家法通過, 反對派消失, 經濟開始改善
話唔定施政報告又會改口風
同財赤無關係,根本一推商業地都流標,轉已經是斬釘截鐵的事。

我查番新聞,當年郵輪碼頭搞品酒節四日十八萬人去,入去要塞個幾鐘。而家當多左少少路同少一半人要塞番十幾分鐘都唔奇。

引用:
原帖由 funnyboy0913 於 2021-9-10 10:49 PM 發表

你睇清楚好喎
報導講緊批出既"建築圖則"都只有5-6千伙, 唔係講緊批地條款

除非發展商預先同屋宇處申請改圖則, 或者唔跟圖則起樓la
呢個只有6塊,不是14塊。仲有419萬呎,肯定唔止5、6千伙咁少。

引用:
原帖由 funnyboy0913 於 2021-9-10 10:58 PM 發表

ching, research做足D好喎
知唔知點解會塞, 係因為:

2014年美酒佳餚巡禮
活動期間,港鐵尖東站、九龍塘站及藍田站均有免費穿梭巴士接送至會場,亦可乘搭 5R 及 86小巴。
https://food.ulifestyle.com.hk/restaurant/news/detail/1561238/郵輪碼頭-Let-s-Go-Wine-Dine
無啦,就係一架車五六十人都塞,私家車一架車得一兩條友仲大鑊

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]