• 瀏覽: 8,610
  • 回覆: 27
  • 追帖: 2
唔同意,因為定位唔同。
啟德坊係sell方便+多商場配套+新,但缺點係密度較高+近公屋,所以定位會係中上產區,類似奧運。
跑道區係sell無敵海景+豪宅偏安一角+靜中帶旺+低密度,缺點係交通較不便,定位係新晉真豪宅區,類似貝沙灣。而作為豪宅區,交通不便其實好常見,唔會係潛在買家嘅最大concern。

熱賣及精選
引用:
原帖由 keuto 於 2021-9-9 05:11 PM 發表

我住的交通也不便,豪宅嗎
豪宅可以交通不便,但交通不便不一定係豪宅,小學級logic,有咁難咩?

引用:
原帖由 天天浪漫的白襪 於 2021-9-9 05:10 PM 發表

垃圾AA打手真係咩都狗噏老作得出口!
貝沙灣..............
睇吓5年後跑道啲樓起哂後,貝沙灣定跑道區均價高啲。我100%賭跑道區更高,賭乜都得

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2021-9-9 07:18 PM 發表

啟德新樓要同舊樓比
打個8折都照贏

同埋荃灣西啲「新」樓比都得,不過啟德要起碼要讓賽打個7折先公平

引用:
原帖由 天天浪漫的白襪 於 2021-9-9 07:18 PM 發表

你有咩賭呀?賭條毛呀?
睇你想賭乜

btw咁快比人封,果然係打手

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2021-9-9 07:41 PM 發表

啟德只能同舊樓或新界樓比. 真係好廢
依次你講得啱,唔應該同荃灣西依啲咁廢嘅郊區比,咁樣太大蝦細

引用:
原帖由 果個喜歡了屋 於 2021-9-9 07:55 PM 發表

唔覺!我覺得跑道區正好多!
1. 跑道區是純私樓豪宅群,附近並無資助房屋;
2. 真市區兼享有三面環海,獨一無二的維港景;
3. 跑道區前排亦有十幾萬呎商業樓面;
4. 跑道末端有旅遊中樞,當中有商場、酒店、寫字樓、娛樂設施等;
5. 有寵物的,可以去寵物共享的遊輪碼頭公園;
6. 閒時可以去空中花園跑步,海濱公園吹海風,又可以去都會公園散步;
7. 去啟德遊輪碼頭坐遊輪去玩超方便;
8. 如真係 ...
搭車去啟德坊邊洗十幾分鐘,一條直路去,計埋燈位都一定十分鐘內

引用:
原帖由 你好我好大家好 於 2021-9-9 09:46 PM 發表

啟德真係冇鬼用
啟德無鬼用,得人用;
係得荃灣西先大把鬼用

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2021-9-9 06:53 PM 發表

如果是跑道區向北,是
我估計即使跑道向北最終都會跑贏啟德坊(畢竟有避風塘內海景+全豪宅區),但差距唔會太遠

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2021-9-10 08:37 AM 發表

有d豪宅區即使交通不便都不會塞車,但跑道區是高密度一定塞到喊。

同埋跑道區向北基本上好似我呢d 普通人都買到,大部分要返工的,要睇交通。
跑道區點算係高密度?仲有啲路仲係起緊。另外依家先出咗一個盤,你點解覺得之後唔會加價?

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2021-9-10 08:56 AM 發表

萬幾伙都不算高密度?就是而家先得一個盤所以先令人有錯覺果度仲好多地方剩。而家維港一號一提價就已無人買。
密度係睇地積比而唔係睇伙數。跑道無記錯平均地積比係6咁上下,如果咁都叫高密度咁康城個啲叫乜?

維港一號加價去唔到貨,當然好大原因係個到仲係百廢待興、乜都未起好。點解你覺得未來起好哂後仲會係咁嘅情況?

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2021-9-10 11:54 AM 發表

你咁講白石角都低密度啦,先得十幾層。維港一號車位先百幾個遠少過正常豪宅,車一定好似白石角咁亂泊。跑道區成個島咁得一兩條路出入,點解你會覺得五萬人入去住後會無問題?
車位比例啱啱先大幅放寬咗(以1000伙中小型單位為例,車位量可由117大幅升2.5倍至300個,仲未計大單位可以更多),維港一號同白石角係車位修定條例前興建,車位係會少啲。但之後起嘅盤車位比例就可以大幅增加,唔存在你所講嘅亂泊問題。

https://ps.hket.com/article/3036642#pid=photo-HKET_20210819_D01_02_aL_1024

引用:
原帖由 funnyboy0913 於 2021-9-10 12:42 PM 發表

啟德同白石角好難作比較

白石角成8,9千伙, 車輛全部都經吐露港公路出市區, 而吐露港公路唔係白石角既私家路, 外區(e.g.大埔/粉嶺)好多車都會用到
但承豐道/啟德橋, 除左遊客之外, 就只有跑道區居民使用

車位不足, 私家車就一定亂泊, 但塞車情況一定比你想像中輕微
除非幾萬住戶同一時間出入
車位其實唔會不足,我估計跑道前排絕大部份開則都係中至大型單位。跟據上個月先修訂嘅車位比例條例,1000伙中型單位(70 <單位面積≤ 100 平方米)可以起540個車位;1000伙大型單位(100 <單位面積≤ 130 平方米)可以起923個車位。因此前排合理估計每1000伙可以有540-923個車位,視乎開則大細。咁其實都好足夠,九龍站都係差不多。

https://www.legco.gov.hk/yr20-21/chinese/panels/tp/papers/tp20210820cb4-1330-4-c.pdf

引用:
原帖由 暖笠笠小露筍 於 2021-9-10 04:46 PM 發表

請教一下,跑道盡頭有冇起路去觀塘?
上年施政報告話會有天橋駁過去,係行人及單車路,設有自動行人輸送帶

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2021-9-10 06:32 PM 發表

酒店用地變左住宅啦。唔想塞車的話唯有希望前排班人買黎吉左佢
你之前話會塞車嘅論據係:
1)跑道區係高密度發展
2)跑道區車位不足,會違泊阻街

兩個論據都比我反駁咗:
1)跑道區平均地積比只有6,高密度通常係8或以上。量多絕不等於高密度。
2)規劃署近日大幅提升車位比例上限,未來跑道新盤車位比例會好充足

你嘅論點根本站不住腳

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]