• 瀏覽: 8,600
  • 回覆: 134
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 果個喜歡了屋 於 2021-9-10 06:30 PM 發表

跑道區住宅用地是11,邊有14咁多?
酒店用地變左住宅啦。唔想塞車的話唯有希望前排班人買黎吉左佢

熱賣及精選
啟德方贏交通, 但維港向南全海景真係無得輸, 其他地方唔會有

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2021-9-10 06:32 PM 發表

你之前話會塞車嘅論據係:
1)跑道區係高密度發展
2)跑道區車位不足,會違泊阻街

兩個論據都比我反駁咗:
1)跑道區平均地積比只有6,高密度通常係8或以上。量多絕不等於高密度。
2)規劃署近日大幅提升車位比例上限,未來跑道新盤車位比例會好充足

你嘅論點根本站不住腳

引用:
原帖由 faithaliali 於 2021-9-10 06:28 PM 發表

下個應該輪到會德豐? Monaco隔離個地盤?
今年內一定開
佢都就平頂

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2021-9-10 06:28 PM 發表

14*1500*3都唔止5萬,扣番空置率差不多
吹大左喎...
https://ps.hket.com/article/2729659
啟德跑道區屬於未來私樓供應重鎮,據屋宇署資料顯示,至今至少6幅地皮批出建築圖則,合共31幢住宅大樓,涉及419萬平方呎的樓面,可提供5,000至6,000伙供應,預計明年可陸續推出市場。(08/2020)

6塊地, 平均一千伙未必有, 其中一塊仲要係跑道區第二大既4A2
唔計空置, 6000*3 , 兩萬人都未必有

引用:
原帖由 diballin 於 2021-9-10 04:26 PM 發表

核心問題係塞車,裏面成幾十幢條馬路有幾闊?
正常雙線雙程行車路
但要同時考慮條路有幾長

引用:
原帖由 24567000 於 2021-9-10 07:34 PM 發表

1)跑道區係高密度發展

兩個論據都比我反駁咗:
1)跑道區平均地積比只有6,高密度通常係8或以上。量多絕不等於高密度。
2)規劃署近日大幅提升車位比例上限,未來跑道新盤車位比例會好充足

你嘅論點根本站不住腳
我就駁唔到
佢就要諗諗點樣反駁你

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2021-9-10 06:32 PM 發表

未落實架!財政預算案只係説"硏究"改變做住宅

引用:
原帖由 騰雞腳軟男 於 2021-9-10 09:02 AM 發表

我住港島返港島工買果度把鬼?而家果度兩萬幾蚊呎仲點啟德一號?果區得啟一一期跑贏但要食n 年塵輸哂生活質素。
太古城城市花園個d都快變古董啦, 你話你楂黃竹坑我覺得ok, 但死揸古董樓有咩用, 除非你話你買樓只係諗自住唔考慮投資咁ok ge

引用:
原帖由 果個喜歡了屋 於 2021-9-10 09:20 PM 發表

未落實架!財政預算案只係説"硏究"改變做住宅
當時放風改住宅, 主要係財赤因為
始終住宅地可以賣得貴過商業地

宜家國家法通過, 反對派消失, 經濟開始改善
話唔定施政報告又會改口風

引用:
原帖由 funnyboy0913 於 2021-9-10 08:48 PM 發表

吹大左喎...
https://ps.hket.com/article/2729659
啟德跑道區屬於未來私樓供應重鎮,據屋宇署資料顯示,至今至少6幅地皮批出建築圖則,合共31幢住宅大樓,涉及419萬平方呎的樓面,可提供5,000至6,000伙供應,預計明年可陸續推出市場。(08/2020)

6塊地, 平均一千伙未必有, 其中一塊仲要係跑道區第二大既4A2
唔計空置, 6000*3 ...
政府賣地通常會話850伙,但實際發展商就拆到千三四伙。

引用:
原帖由 24567000 於 2021-9-10 07:34 PM 發表

1)跑道區係高密度發展

兩個論據都比我反駁咗:

你嘅論點根本站不住腳
承豐道都唔知頂唔頂得順密度6啦。其他地區d 路就四方八達,啟德條路就得一兩條又窄,又無路去觀塘。隨時好似碧堤咁入青山公路都要等半個鐘。

引用:
原帖由 古奇遊艇 於 2021-9-10 09:35 PM 發表

太古城城市花園個d都快變古董啦, 你話你楂黃竹坑我覺得ok, 但死揸古董樓有咩用, 除非你話你買樓只係諗自住唔考慮投資咁ok ge
十幾年樓ok 啦,17年買計過都算跑贏啟德。

引用:
原帖由 funnyboy0913 於 2021-9-10 09:40 PM 發表

當時放風改住宅, 主要係財赤因為
始終住宅地可以賣得貴過商業地

宜家國家法通過, 反對派消失, 經濟開始改善
話唔定施政報告又會改口風
同財赤無關係,根本一推商業地都流標,轉已經是斬釘截鐵的事。

我查番新聞,當年郵輪碼頭搞品酒節四日十八萬人去,入去要塞個幾鐘。而家當多左少少路同少一半人要塞番十幾分鐘都唔奇。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]