• 瀏覽: 13,571
  • 回覆: 144
  • 追帖: 2
148@1000在手, 未驚過

熱賣及精選
睇個樣,個個星期都有壞消息,廢巴重有排跌,馬雲睇個樣已玩完,在大陸質疑阿爺真係唔知地方買棺材。

See $280

巴巴賤賣美臀幾時可入

賣資產保命

當年的歷史是,阿里股價炒高以倍數計,然後大插, 甚至低過招股價. 股民都瀨哂野. 馬云就私有化在港退市。
再早一點,好像是2010 左右吧,馬云用兩三億就將支付寶賤賣俾自己。當時yahoo 作為阿里其中一大投資者當然鬼屌咁聲。後來可私下傾掂數也就沒聲音,但yahoo 在阿里的影響就大不如前。
這些都是歷史事實,可在網查下。科網股不少,我真係唔想買佢。真係要買都是短線操作。
更不用說現在的政治市堅難玩。

引用:
原帖由 lawlawmic 於 2021-8-29 10:40 AM 發表

$100
維持目標價$99, 之後私有化, 用 ipo 價

引用:
原帖由 hkhotdog001 於 2021-8-29 02:10 PM 發表

當年的歷史是,阿里股價炒高以倍數計,然後馬云就私有化在港退市。
再早一點,好像是2010 左右吧,馬云用兩三億就將支付寶賤賣俾自己。當時yahoo 作為阿里其中一大投資者當然鬼屌咁聲。後來可私下傾掂數也就沒聲音,但yahoo 在阿里的影響就大不如前。
這些都是歷史事實,可在網查下。科網股不少,我真係唔想買佢。真係要買都是短線操作。
更不用說現在的政治市堅難玩。
當年的歷史是,阿里股價炒高以倍數計,然後馬雲就私有化在港退市。

補充下, 上市時ipo 價係 13.5, 升到40, 見左頂, 之後一直跌, 跌, 跌, 跌, 跌, 穿埋 ipo 價, 繼續跌, 跌, 跌, 最後跌到8蚊左右, 出黎用ipo 價私有化

目標價$120

螞蟻上唔到市,我就睇呢個價,當時D記個個取笑我

引用:
原帖由 lawlawmic 於 2021-8-29 10:40 AM 發表

$100
$50

引用:
原帖由 神奇韋達 於 2021-8-29 11:16 AM 發表

我估穿100係遲早嘅事,始終呀爺個5年反壟斷計劃唔係講笑。你睇佢D主要業務,螞蟻已經估值大減,現在又輪到呀里雲,呀里影業,係差在幾時又到電商/支付呢2樣同樣屬壟斷級嘅業務。
胡亂推行自以為是的政策害慘了投資者

自動 汁 摺 關 結

引用:
原帖由 後天紅色的羊 於 2021-8-29 02:25 PM 發表

當年的歷史是,阿里股價炒高以倍數計,然後馬雲就私有化在港退市。

補充下, 上市時ipo 價係 13.5, 升到40, 見左頂, 之後一直跌, 跌, 跌, 跌, 跌, 穿埋 ipo 價, 繼續跌, 跌, 跌, 最後跌到8蚊左右, 出黎用ipo 價私有化
你岩, 也是我想說的意思. 我竟然漏左咁重要細節.
呢條友以至佢班底真係賤.
不過其實呢幾年股價表現同企鵝比較, 就知股民對佢有幾戒心.

$50
到時買一大筆

引用:
原帖由 割C字 於 2021-8-29 12:40 PM 發表

148@1000在手, 未驚過
幾時去過148?發夢果陣?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]