• 瀏覽: 9,628
  • 回覆: 107
  • 追帖: 1
香港買房的時機來了嗎?

https://zhuanlan.zhihu.com/p/368046800

內地人鍾情港樓,已虎視眈眈 香港樓
淡淡醒醒吧

歡迎內地人買港樓

熱賣及精選
狼來了,阿爺來了 

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-7-31 07:32 PM 發表

狼來了,阿爺來了 
香港無限價賣
港樓對內地人是非常吸引

引用:
原帖由 chkwong 於 2021-7-31 07:54 PM 發表

但樓主未計內地人,即是沒有香港身份證,要比15%稅,750期樓,要比112萬5千元稅喎。
仲有香港銀行未必會承認國內的收入做按揭。
樓主在這兩個重點有什麼意見呢?

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-7-31 08:18 PM 發表

但樓主未計內地人,即是沒有香港身份證,要比15%稅,750期樓,要比112萬5千元稅喎。
有實力
按揭?不了

引用:
原帖由 chkwong 於 2021-7-31 08:21 PM 發表

有實力
按揭?不了
這個當然啦!國內人來港買樓多數是Full Piad, 但我見你引用香港和深圳同樓買750萬所比的首期,我才會這樣答你。
既然你都講直接付款,又為何比較首期呢?

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-7-31 08:25 PM 發表

這個當然啦!國內人來港買樓多數是Full Piad, 但我見你引用香港和深圳同樓買750萬所比的首期,我才會這樣答你。
既然你都講直接付款,又為何比較首期呢?
文章引用比較
而家我哋屬於大灣區
大方向香港銀行只會更便利內地買家

引用:
原帖由 chkwong 於 2021-7-31 07:31 PM 發表

香港買房的時機來了嗎?

https://zhuanlan.zhihu.com/p/368046800

內地人鍾情港樓,已虎視眈眈 香港樓
淡淡醒醒吧

歡迎內地人買港樓
內地人應該叫買房

引用:
原帖由 chkwong 於 2021-7-31 08:28 PM 發表

文章引用比較
而家我哋屬於大灣區
大方向香港銀行只會更便利內地買家
為何你一時一樣呢,有實力又可需要做按揭呢? 而你所講的大方向我完全同意,但不會是三幾個月會發生。

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-7-31 08:35 PM 發表

為何你一時一樣呢,有實力又可需要做按揭呢? 而你所講的大方向我完全同意,但不會是三幾個月會發生。
睇返個別內地人情況

引用:
原帖由 chkwong 於 2021-7-31 09:02 PM 發表

睇返個別內地人情況
現在國內人來香港買樓只是因為太多錢。
並不是你所講因為首期平佐喎。因為國內人來港買樓要比15%稅,基本上又做不到按揭。
香港人買750萬樓可以做按揭,但國內人來港買750萬樓要另外比多1125000的稅。

所以內地人來港買樓有各種原因,可能子女來港讀書或分散投資。
但並非樓主所講因為如果在深圳和香港買同樣的樓,在香港買會比較平的首期所以來香港買,因為這原因根本不合理和不成立。

引用:
原帖由 chkwong 於 2021-7-31 09:18 PM 發表

內地人好似無咩考慮將軍澳?

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-7-31 08:18 PM 發表

112萬5千元稅+75萬 都仲係平
交得稅不如公司名買入!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]