• 瀏覽: 7,183
  • 回覆: 41
  • 追帖: 2
樓價何時跌?

我好想細樓換大樓

熱賣及精選
引用:
原帖由 hugonam 於 2021-7-30 04:33 AM 發表

樓價何時跌?

我好想細樓換大樓
未必唔啱聽,跌咗可以買多間

引用:
原帖由 炎夏懷舊的流彈 於 2021-7-30 08:34 AM 發表

未必唔啱聽,跌咗可以買多間
辣稅下,買多間唔化算

引用:
原帖由 hugonam 於 2021-7-30 04:33 AM 發表

樓價何時跌?

我好想細樓換大樓
1. 台灣開戰, 美國介入; 或前後倒轉, 中美變熱戰敵人, 香港磨芯位置加劇, 變得動盪, 商家避險, 樓價下跌
2. 美國繼續印銀紙, 港元聯匯儲備用盡都追唔到美元貶值, 被迫脫勾, 重新與其他貨幣/黃金等掛勾, 港元增強而樓宇價值不變之下, 價格下跌
2.5 美國繼續印銀紙, 引發美國內部嚴重通漲, 兩黨互相責怪而提不出解決方案, 政府無力處理, 由加洲開始出現脫離聯邦潮, 並製作「新美元」並以實物掛勾, 舊美元變廢紙, 港元重新與其他貨幣/黃金等掛勾, 然後就係2.嘅結果
3. 美國雖然已經意識到「發展先係硬道理」, 減註軍以減軍費去發展內部基建, 但由依家爛到不碪入目, 到重新整理好(我指收入與開支取得平衡), 需要一段都幾長嘅時間..., 如果喺呢段時間期間, 其他國家(中/俄/韓)追咗上黎, 超越美國一哥地位, 美元霸權隨即動搖; 新一哥趁機發展出一套獨立於美元嘅國際貨幣交易系統, 例如聯合國幣... 美元將會失去霸權, 然後就係2.嘅結果
4. 病毒變種, delta, epsilon, digamma... 變到唔知邊隻連口罩都防唔住, 致命率又高, 全球(包括香港)人口大幅減少, 硬需求下降, 樓價下跌... 不過到時候你都唔會再擔心「樓價」呢樣野

以上係我諗到樓價下跌嘅時機, 依發生可能性同需時綜合排列
好多人為因素, 會唔會發生, 咩日子會發生, 答你唔到, 不過你預期樓價跌, 可以留意以上信號

引用:

樓價何時跌?

我好想細樓換大樓
真心問:樓價跌真係換到?

平均每年有2.4-3.2萬伙供應,多過1.8萬的建屋目標

【運房局:未來3至4年新樓潛在供應9.6萬伙
運輸及房屋局數據顯示,截至6月底,未來3至4年,新樓潛在供應量約9.6萬伙,較今年第一季增加3000伙,按季升3.2%,其中,現樓貨尾量維持1.2萬伙。

今年第二季新樓施工量為4300伙,按季增加2100伙,上升95%,而第二季新樓落成量為6700伙,接季增加4400伙,上升1.9倍。】
https://std.stheadline.com/realtime/article/1648714/

引用:
原帖由 iinohk 於 2021-7-30 13:11 發表

一般樓價跌換會抵D,因為稅、佣都交小D,但都要視符你放唔放得出層樓,同買唔買得番。

點解要結婚買樓, 點解唔叫雞

引用:
原帖由 JJJtai 於 2021-7-30 01:32 PM 發表

一般樓價跌換會抵D,因為稅、佣都交小D,但都要視符你放唔放得出層樓,同買唔買得番。
香港有幾多人可以唔賣自住樓就可以換樓,平賣平買貴賣貴買姐
跌市賣自住樓就一定要賤價賣,仲要求人賣仲要好耐先賣到,有幾多人過到呢關?當俾你過到,到時樓價萬一升番而你又平賣左就上唔番車;當真係繼續跌你又會唔會夠膽買番?就算俾你過晒,樓跌好多時意味銀根緊經濟差,一係就難批按買一係就好高息,甚至到時你連工都分分鐘都危危乎。

引用:
原帖由 iinohk 於 2021-7-30 01:11 PM 發表

梗係得, 前提係份工穩定. 我舊年疫情高峰期先成功換樓

引用:

樓價何時跌?

我好想細樓換大樓
你要努力工作

引用:
原帖由 iinohk 於 2021-7-30 13:51 發表

跌市賣自住樓就一定要賤價賣,仲要求人賣仲要好耐先賣到,有幾多人過到呢關?當俾你過到,到時樓價萬一升番而你又平賣左就上唔番車;當真係繼續跌你又會唔會夠膽買番?就算俾你過晒,樓跌好多時意味銀根緊經濟差,一係就難批按買一係就好高息,甚至到時你連工都分分鐘都危危乎。
我之前換樓就係專登跌巿換,因為跌巿換抵好多。你幾耐冇買賣過樓丫?我呢幾年兩公婆買買賣賣都好幾次。

係香港地跌巿賣樓都唔洗求人嫁,只要個價肯低小小,大把人追住你個盤黎傾,我果時賣都俾人煩到噴血,因為跌巿更小人放盤,尤其係有得睇既盤。最驚反而係你平小小賣左,你搵唔到一個肯平小小放盤俾你既業主,轉頭變左升巿就pk啦。同埋大部份換樓客唔太驚按揭嫁,因為多數唔係上車咁要借8-9成,多數俾到成5成以上首期嫁。

引用:
原帖由 iinohk 於 2021-7-30 13:51 發表

若賣左之後繼續跌梗係夠膽買啦,仲要買得好開心添。因本身已有一層樓,賣左買番又係一層,承受的風險都係一樣,若仲有平貨執點都係著數,由心度笑出黎啦,最怕係太貪想等佢越來越平,最後買唔到又升番就喊得一句句。若買左佢仲跌咪由佢囉,已經著數左執左平貨,做人冇得預知幾時係最平既。

引用:

其實升巿換樓係高風險操作,因為樓價可以升得好快。
明知樓巿係咁升緊,你呢個星期賣完等到買家交晒細訂唔會撻,因為佢撻你又買左第二層會好頭痕,因你放唔出一層又買左第二層,就要電支15%稅,果度閒閒地都要70-80萬以上現金。但你等佢交細訂成10日以上,再睇樓講價講多2日你想買層樓可能已經升左100幾十萬,你本來用黎加碼既資金分分只夠錢買番你原本層樓。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]