• 瀏覽: 1,825
  • 回覆: 8
本身四人家庭排左公屋四年,今年房署寄左特快公屋申請表來,唔係好清楚有幾個問題,希望有師兄師姐教下路:
1.如果交左申請表係咪一定有屋揀?
2.分配屋既形式係點?房署指定配一間問我要唔要?定係有幾間俾我揀?寄信通知定係要親身去睇屋?
3.如果房署配完特快屋而唔啱係咪可繼續排返正常條隊?
唔該哂

熱賣及精選
引用:
原帖由 594113 於 2021-7-23 08:14 PM 發表

本身四人家庭排左公屋四年,今年房署寄左特快公屋申請表來,唔係好清楚有幾個問題,希望有師兄師姐教下路:
2.分配屋既形式係點?房署指定配一間問我要唔要?定係有幾間俾我揀?寄信通知定係要親身去睇屋?
唔該哂
我係單人申請佐三年.現在也剛收到特快表格.也想問同樣的問題?求好心人指教

引用:
原帖由 594113 於 2021-7-23 08:14 PM 發表

唔該哂
1) No,申請到會有優先次序,輪到你時仲有單位至有得揀,前面揀哂你就無啦~
2) “特快”係有一堆單位勾咗出嚟俾你地去揀,到你會有信叫你去樂富揀樓。
3) 無揀樓就當無事發生。

https://www.housingauthority.gov ... n-scheme/index.html

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-7-24 05:34 AM 發表

1) No,申請到會有優先次序,輪到你時仲有單位至有得揀,前面揀哂你就無啦~
2) “特快”係有一堆單位勾咗出嚟俾你地去揀,到你會有信叫你去樂富揀樓。

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/express-flat-allocation-scheme/index.html
多謝解答先,即係
1.我交左表就只有等,有就佢寄信來叫去揀樓?無樓揀就無信?
2.揀樓時係咪去到樂富排籌號,輪到我就入房揀?形式係咪有張表,上面列哂相關資料咁揀?
3.如果呢個階段揀唔啱就當無事發生?
4.如果揀啱程序又點?
因為我未申請過又緊張,麻煩你再幫手!

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-7-24 05:34 AM 發表

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/flat-application/express-flat-allocation-scheme/index.html
想問多少少,揀樓當日有幾多時間考慮?麻煩哂

不迷信神神鬼鬼就揀得

引用:
原帖由 594113 於 2021-7-24 06:41 AM 發表

多謝解答先,即係
1.我交左表就只有等,有就佢寄信來叫去揀樓?無樓揀就無信?
2.揀樓時係咪去到樂富排籌號,輪到我就入房揀?形式係咪有張表,上面列哂相關資料咁揀?
3.如果呢個階段揀唔啱就當無事發生?
4.如果揀啱程序又點?
因為我未申請過又緊張,麻煩你再幫手!
平常心得啦,當我潑你冷水,第一次未必有機會揀樓,交咗表就等通知得啦…

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-7-24 11:11 AM 發表

平常心得啦,當我潑你冷水,第一次未必有機會揀樓,交咗表就等通知得啦…
第一次未必有機會揀樓,聽到好失望

引用:
原帖由 594113 於 2021-7-24 03:33 PM 發表

第一次未必有機會揀樓,聽到好失望
仲有,單位可能有事故,漏水,近垃圾房的非一般單位

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]