• 瀏覽: 1,344
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
謎思:  如果只開 Short Put 而且開低價甚至開低市價兩成,寧願賺少d 期權金但永不接貨,咁係咪真係可以做到無本生利?

利申: 期權新手

熱賣及精選
請問有什麼股不會跌超過二成?

引用:
原帖由 wildcharm 於 2021-7-22 01:44 PM 發表

謎思:  如果只開 Short Put 而且開低價甚至開低市價兩成,寧願賺少d 期權金但永不接貨,咁係咪真係可以做到無本生利?

利申: 期權新手
權王在此
一般來說.美股期權有一星期期
比較好賭
我就通常賣PUT 9988. arkk .jd pdd cciv. nio li
呢D價值比較大,
一星期內好多會趺超過15%趺村接貨機會比較低
不過買得遠無肉食.買得近又危險
我就15000美金本.另加100萬港元做按金
近半年來賺左1萬美金到

引用:
原帖由 始作桶者 於 2021-7-22 07:58 PM 發表

權王在此
一般來說.美股期權有一星期期
比較好賭
我就通常賣PUT 9988. arkk .jd pdd cciv. nio li
呢D價值比較大,
一星期內好多會趺超過15%趺村接貨機會比較低
不過買得遠無肉食.買得近又危險
我就15000美金本.另加100萬港元做按金
近半年來賺左1萬美金到
我唔識玩美股,而且好似期權係 100手去玩? 我只做港股...

引用:
原帖由 TCTR089 於 2021-7-22 07:31 PM 發表

請問有什麼股不會跌超過二成?
而家跌市冇得講,但唔會隻隻藍籌每個月平均波幅大過 20%?

唔係真嘅 . 這方法經常賺少錢 , 蝕錢時 , 可能蝕很多 . 例子 : 本月 ( 02- 7- 2021 ) Short Put ,  # 3333 中國恒大( 股價 = 10.38 ) , 行使價 8 (低開低市價兩成 ), 期權金 0.12 = 0.12  x  2000  x 1= 240 -8 =賺232元 .  ( 20- 7- 2021 )( 股價 = 6.91 )  期權金大約 1.64-- 0.82 . ( 1.62 x 2000 =蝕 3240 - 240 =蝕 3200 ) .  ( 如果做 10 手 = 蝕 32000 ).-----重有 --股價跌 , 按金加 . 如果 按金唔夠 , 強製斬倉 .

二手鐵車,剛換手筒,已較高set 位,
前大碟,成功完成龜速科學園兩個圈!
成功到達粉嶺一遊,大窩東,大窩西我到走過。
不經不覺,已行到後五餅。
引用:
原帖由 wildcharm 於 2021-7-23 10:56 AM 發表

而家跌市冇得講,但唔會隻隻藍籌每個月平均波幅大過 20%?
果間題係就算十五個先發生一次,果次輸的錢可能大過十四次賺錢的總和

引用:
原帖由 seniorba 於 2021-7-23 11:14 AM 發表

唔係真嘅 . 這方法經常賺少錢 , 蝕錢時 , 可能蝕很多 . 例子 : 本月 ( 02- 7- 2021 ) Short Put ,  # 3333 中國恒大( 股價 = 10.38 ) , 行使價 8 (低開低市價兩成 ), 期權金 0.12 = 0.12  x  2000  x 1= 240 -8 =賺232元 .  ( 20- 7- 2021 )( 股價 = 6.91 )  期權金大約 1 ...
港股期權一個月期時間太長,價格低緊係唔扺買啦。美股期權有一個星期期。快收錢好多。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]