• 瀏覽: 613
  • 回覆: 14
市場近期不斷傳出中國恆大陷入債務危機,消息最新更蔓延至香港。最新有消息指,本港龍頭銀行已向前線下達指示,暫停接受香港恆大系新盤的樓花按揭申請,換言之恆大旗下位於掃管笏的「恆大‧珺瓏灣」及位於長沙灣的「恆大‧睿峰」準業主或受影響。

根據消息指,本港龍頭銀行表明,已暫停所有恆大系新盤的樓花即供按揭申請,如已屆現樓的申請則仍被接納,至於已遞交的按揭申請亦不受影響。觀乎上述兩個恆大系的新盤,「恆大‧珺瓏灣」二期及「恆大‧睿峰」則仍未交樓,變相選擇即供付款的買家,或面臨不能上會的風險。

事實上,市場亦有消息指,本港的中小型銀行陸續跟隨有關安排,至於申請了發展商按揭的恆大系新盤買家,亦有傳被拒放貸,假設買家選取了「恆大‧珺瓏灣」二期及「恆大‧睿峰」的即供付款方案,付款死線正迫在眉睫,隨時有撻訂風險。

熱賣及精選
小業主隨時要撻訂。
如果已經上咗即供會仲大鑊,項目如果爛尾,小業主錢要照還,但樓就收唔到。😭

陳淑莊: 市民支持便支持, 我可以繼續反對囉.
黃馮
拆柏慠兩座
恆大

,立立亂?

大丈夫
性情如火
力拔山河
引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-7-22 12:08 發表

黃馮
拆柏慠兩座
恆大

,立立亂?
仲有大量新盤滯鎖,
高銀何文田盤不停撻訂。

引用:
原帖由 onnam 於 2021-7-22 12:32 PM 發表

仲有大量新盤滯鎖,
高銀何文田盤不停撻訂。
係咪大整頓先兆?

大丈夫
性情如火
力拔山河
引用:
原帖由 bigmouth2006 於 2021-7-22 12:34 發表

係咪大整頓先兆?
過去幾年借貸氾濫,阿爺一收水整頓就大鑊。

潮退
係咪好多人原來冇著泳衣,泳褲?

大丈夫
性情如火
力拔山河
引用:
原帖由 onnam 於 2021-7-22 12:37 PM 發表

過去幾年借貸氾濫,阿爺一收水整頓就大鑊。
盲搶新盤結果,唔明18000蚊搶掃管恆大係咩心態。

引用:
原帖由 plover 於 2021-7-22 12:45 發表

AA話一買即賺

引用:
原帖由 plover 於 2021-7-22 12:45 PM 發表

汪汪指數跌咗7個星期
屯門樓價指數跌回今年1月水平,跌咗8%

附件

1.jpg(47.99 KB)

2021-7-22 01:40 PM

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-7-22 01:40 PM 發表

汪汪指數跌咗7個星期
汪汪話港樓超平,係未詳益冇生意?

變廢屋沒管理二手價零

珺瓏灣最近先推,恆大就出事

引用:
原帖由 plover 於 2021-7-22 01:47 PM 發表

汪汪話港樓超平,係未詳益冇生意?
跌咗8%,仲唔平咗?

引用:
原帖由 kokoko 於 2021-7-22 01:40 PM 發表

汪汪指數跌咗7個星期
問下汪汪FANS

買樓基本 要1開2, 2開4 .唔係的話, 你只係Loser
所以論壇上個個月入10萬, 單位4個.   
主題標籤 #港龍
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]