• 瀏覽: 3,573
  • 回覆: 53
  • 追帖: 1
好多劏房其實根本就係走法律罅, 以前無人理就業主租客各取所須
現在要管制少不了規範化, 可以想像大量業主必然會退出劏房租務市場改為出租大房

長遠劏房戶被迫付出更高租金租大房, 或選擇訓街

另外, 本人預期非劏房小型單位和村屋的租金, 因為供不應求將大幅調升

熱賣及精選
需求帯動下, 有助租金上升。

這是前奏!估計真正係管私樓租務。
遇上巨大反對的聲音
有關方面現在愛用溫水煮蛙方式推行。
唔覺唔覺就撲埋來了

引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2021-7-22 10:59 AM 發表

好多劏房其實根本就係走法律罅, 以前無人理就業主租客各取所須
現在要管制少不了規範化, 可以想像大量業主必然會退出劏房租務市場改為出租大房

另外, 本人預期非劏房小型單位和村屋的租金, 因為供不應求將大幅調升
經濟基本原理
在求過於供既市場環境下, 強行壓制價格, 只會令供應更加短缺

香港政局特色:一班賤人暗助一班癲人去煽動一班傻人出手做蠢事。賤人永遠坐在上游,唔使上身。
引用:
原帖由 discuss.woddboy 於 2021-7-22 10:59 AM 發表

而家先係第一步,遲d做埋物業增值稅就正

公司可以裁員, 軍隊可以裁軍.
點解香港唔可以裁減人口?
可把65碎已退休人口安置在大灣區.

引用:
原帖由 不誠實使用大腦 於 2021-7-22 11:22 AM 發表

這是前奏!估計真正係管私樓租務。
遇上巨大反對的聲音
有關方面現在愛用溫水煮蛙方式推行。
唔覺唔覺就撲埋來了
管制私人樓租金加幅,政府會夠膽完全不加價嗎? 在過去10年私人樓平均加幅低於15%喎,管制了幫到誰呢?如果管制,只能做到減低私樓的租住流動性,有什麼實際作用呢? 為了滿足一些人士的不實際要求嗎?

http://edwardchankk.blogspot.com/
引用:
原帖由 I-HAVE 於 2021-7-22 11:46 AM 發表

大家除口罩得啦。

夏寶龍叫緊殺湯房,阿7就走去救,玩乜?

免責聲明:本人的內容及圖片並不打算向任何人提供任何資訊.並且不構成任何建議.儘管所有資料乃本人秉誠提供.並相信資料之來源可靠.也不表示本人保證任何資料均屬完整.可靠.準確.具時效或適用
引用:
原帖由 I-HAVE 於 2021-7-22 11:46 AM 發表

補充: 政府可包住,包3餐,包醫療獎勵.
因為短期都增加唔夠房屋供應,
所以應從需求下手.

引用:

現實真的能做到嗎?根本好多問題存在,住開公屋嘅你7老80㑹願意交出公屋去大灣區嗎?香港醫療系統㑹跟上去嗎?㑹願意一年見不了一二次子女嗎?要大規模叫香港老年人移居大灣區要有相當嘅利益誘因。

引用:

政治任務、唔做唔得、做咗可以出反效果、唔做啲塘邊鶴又話你唔做啫、所以做完衰咗、等可以死咗條心。

租管上限,正常都會變成下限
好天斬埋落雨柴
而家唔年年按上限加定租
到超級通漲一嚟咪蝕死

引用:

唔洗、等黃人移民、香港人口就會減少

引用:

同大陸監倉買位
收埋二百萬加一減三
係唔係快好多

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]