• 瀏覽: 2,366
  • 回覆: 19
  • 追帖: 1
【本報訊】中國恒大(03333)近日受到負面消息困擾,據了解,旗下屯門掃管笏樓盤恆大‧珺瓏灣,有指發展商近日通知買家,將不會批核其所承造的按揭,要求買家自己找銀行承造按揭上會。
===================
市傳有龍頭銀行因風險評估關係,拒絕接收中國恆大(03333.HK) -0.160 (-2.171%) 沽空 $1.35千萬; 比率 4.195% 樓盤的樓花按揭申請。恆大在香港共出售三個樓盤,分別是恆大-珺瓏灣1期(現屬現樓)、恆大-珺瓏灣2期(關鍵日為2021年第三季)、恆大-睿峰(關鍵日為2021年第四季)。

經絡按揭轉介首席副總裁曹德明表示,是次有龍頭銀行拒絕該發展商的樓花按揭申請,相信其他銀行有機會跟隨。幸而相關樓盤已踏入關鍵期階段,相信影響相對輕微,建議未來有興趣購入該發展商樓盤的買家選用建築期付款計劃。此外,曹德明表示大部份發展商實力雄厚,相信此事只屬個別事件,銀行對承造樓花按揭仍保持積極態度。
內地發展商今次仲叫唔叫水土不服

熱賣及精選
引用:
原帖由 BayernDortmund 於 2021-7-21 04:03 PM 發表

【本報訊】中國恒大(03333)近日受到負面消息困擾,據了解,旗下屯門掃管笏樓盤恆大‧珺瓏灣,有指發展商近日通知買家,將不會批核其所承造的按揭,要求買家自己找銀行承造按揭上會。
市傳有龍頭銀行因風險評估關係,拒絕接收中國恆大(03333.HK) -0.160 (-2.171%) 沽空 $1.35千萬; 比率 4.195% 樓盤的樓花按揭申請。恆大在香港共出售 ...
珺瓏灣應該是無咩影響
而家買係申請建期/現樓按揭
亦可考慮定息按揭

而大行唔批應該係爆左quota 
上次菁雋都試過係咁
因為單位數量太多

拒絕接收中國恆大

引用:
原帖由 ForeverLove:MJ 於 2021-7-21 04:22 PM 發表

拒絕接收中國恆大
恒仔=新佳寧集團。銀行做好風險評估,唔做呢個盤好正常,唔正常係18000蚊呎買呢個垃圾盤的買家。講真,就執得點會起得認真。!牆身石屎溝發泡膠都得。

full paid 買囉

引用:
原帖由 BayernDortmund 於 2021-7-21 04:03 PM 發表

市傳有龍頭銀行因風險評估關係,拒絕接收中國恆大(03333.HK) -0.160 (-2.171%) 沽空 $1.35千萬; 比率 4.195% 樓盤的樓花按揭申請。恆大在香港共出售 ...
影響埋中州火炭?

收得皮

引用:
原帖由 edwwin 於 2021-7-21 07:22 PM 發表

影響埋中州火炭?
內房 或多或少都有影響

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-7-21 04:18 PM 發表

珺瓏灣應該是無咩影響
亦可考慮定息按揭

上次菁雋都試過係咁
因為單位數量太多
今次好明顯唔係quota事

引用:
原帖由 jack__ 於 2021-7-22 07:39 AM 發表

唔好篤爆人啦⋯⋯

引用:
原帖由 jack__ 於 2021-7-22 07:39 AM 發表

有人想洗白

買樓基本 要1開2, 2開4 .唔係的話, 你只係Loser
所以論壇上個個月入10萬, 單位4個.   
引用:
原帖由 明日真香 於 2021-7-21 16:18 發表

珺瓏灣應該是無咩影響
亦可考慮定息按揭

上次菁雋都試過係咁
因為單位數量太多
唔係喎,銀行都唔會再批新按揭比恆大樓:

香港四家銀行暫停向恆大香港未竣工樓盤買家提供部分按揭貸款

【彭博】-- 滙豐控股、中國銀行香港分行以及另外至少兩家大行已停止向中國恆大香港未竣工樓盤的買家提供按揭貸款,成為了外界對這家地產開發商的財務實力缺乏信心的最新跡象。

因事未公開而不願透露姓名的知情人士表示,滙豐、中銀香港、恒生銀行及東亞銀行在重新評估了貸款風險後,已暫停向恆大位於香港的兩個在建項目的買家提供新的抵押貸款。

陳淑莊: 市民支持便支持, 我可以繼續反對囉.
引用:
原帖由 edwwin 於 2021-7-21 19:22 發表

影響埋中州火炭?
暫時邊個夠膽買?
細發展驚佢財務有問題,
大發展又驚起起下要拆樓。

引用:
原帖由 onnam 於 2021-7-22 12:28 PM 發表

唔係喎,銀行都唔會再批新按揭比恆大樓:

香港四家銀行暫停向恆大香港未竣工樓盤買家提供部分按揭貸款

【彭博】-- 滙豐控股、中國銀行香港分行以及另外至少兩家大行已停止向中國恆大香港未竣工樓盤的買家提供按揭貸款,成為了外界對這家地產開發商的財務實力缺乏信心的最新跡象。

因事未公開而不願透露姓名的知情人士表示,滙豐、中銀香港、恒生銀行及東亞銀行在重新評估了貸款風險後,已暫停向恆 ...
而家應該冇咩人買恒大樓花 
2個盤就收樓 即供折扣又都唔多
建期上到啊

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-7-22 13:36 發表

而家應該冇咩人買恒大樓花 
2個盤就收樓 即供折扣又都唔多
建期上到啊
如果最終爛尾,建期上到會都冇意思,10%訂金都蝕埋。

主題標籤 #貸款
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]