• 瀏覽: 378
  • 回覆: 3
  • 追帖: 1
[隱藏]


地產代理數據顯示,剛過去的星期六、日,十大二手屋苑成交量雖然下跌,但已連續22個星期錄得雙位數水平。

中原研究部高級聯席董事黃良昇預計,7月全月二手住宅買賣合約登記將達5000宗,連續5個月企穩這水平,是2011年6月後10年以來首見。但他指,數據並非反映二手市況暢旺,只是過往10年市況差,估計8月數字能夠維持相關水平的機會只有一半,因樓價愈高,成交量就會愈低。但他估計,二手樓的全年成交總額都可能破頂。

黃良昇估計,雖然近期一手樓成交較少,但如果今個月的樓價破頂,發展商會容易定價,並再積極推盤吸引上車客及換樓客。
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1601498-20210719.htm



熱賣及精選
咁易定價咩,講就容易!
維港匯II上載樓書咁耐都仲未開價!
屯門上男開咗價但銷售安排仲未上載,似乎今個禮拜六都未能公開發售



即係買新樓為主


引用:
原帖由 冗員七號 於 2021-7-21 10:10 AM 發表

即係買新樓為主
後生仔鐘意買新樓。



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]