• 瀏覽: 5,533
  • 回覆: 16
  • 追帖: 2
親戚綠表5千頭,7月27下午簡樓,唔知仲有冇好d嘅單位呢?佢想要例如400呎左右,唔要太低層,交通ok,我冇呢方便經驗,幫唔到佢。

熱賣及精選
引用:
原帖由 HSI/HSCEI 於 2021-7-20 05:42 PM 發表

親戚綠表5千頭,7月27下午簡樓,唔知仲有冇好d嘅單位呢?佢想要例如400呎左右,唔要太低層,交通ok,我冇呢方便經驗,幫唔到佢。
粉嶺皇后山等緊佢

買私樓

皇后山有機會

唔要太低層,只有粉嶺

引用:
原帖由 HSI/HSCEI 於 2021-7-20 05:42 PM 發表

400呎?
咪粉嶺皇后山囉
交通唔ok wo 
叫佢返去玩綠置居la⋯⋯

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-7-20 07:08 PM 發表

粉嶺皇后山等緊佢
係啦,山麗苑交通好 L 方便架!

我講幾句山旮旯麗苑,
就俾人吊到爆開咁喇!

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-7-24 09:10 PM 發表

係啦,山麗苑交通好 L 方便架!

我講幾句山旮旯麗苑,
就俾人吊到爆開咁喇!
山旮旯? 都係睇係住開邊頭
對得我嚟講鴨脷洲夠係山旮旯

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-7-24 09:14 PM 發表

山旮旯? 都係睇係住開邊頭
對得我嚟講鴨脷洲夠係山旮旯
咁梗有人話正嘅,
好似有b/s 話佢聯和墟返工,咁就真係 fit 哂。
我同事話,佢如果返北區果三間館,
就算係最差果啲粉開,佢都一定要,可惜佢唔係。

有啲人呢,都係摶佢三年後賣 12K 一呎俾白居二。
依家粉2銷情唔錯,我就真心覺得,未必毎個都「自住」。

呢版啲 b/s,似乎都係自住多。
個個都話要扔幾廿萬去做裝修;真開心,我講裝修公司。

俾著我同事呢啲窮鬼,俾十萬八萬,油牆鋪地做埋廚房就算。
傢俬用哂 IKXA,有需要五、六年就換。
果啲裝修大佬,訂造果啲櫃,自己又唔係乜嘢「回頭大客」,
睇得太多中伏片,真心驚驚怕怕。

引用:
原帖由 sana_1010 於 2021-7-24 14:12 發表

400呎?
咪粉嶺皇后山囉
交通唔ok wo 
叫佢返去玩綠置居la⋯⋯
係啦,其實揸住間公屋都無得輸,唔需要無啦啦去做開荒牛啦

請問GM 收信收到幾號?🙏

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-7-24 10:38 PM 發表

咁梗有人話正嘅,
好似有b/s 話佢聯和墟返工,咁就真係 fit 哂。
我同事話,佢如果返北區果三間館,
就算係最差果啲粉開,佢都一定要,可惜佢唔係。

有啲人呢,都係摶佢三年後賣 12K 一呎俾白居二。
依家粉2銷情唔錯,我就真心覺得,未必毎個都「自住」。

呢版啲 b/s,似乎都係自住多。
個個都話要扔幾廿萬去做 ...
你有你道理,但你係咁講山麗唔好唔好唔好,有無諗過啲白表核家已租左咁多年樓,想買個地方安居樂業啫。好似我咁,我夠住九龍公屋啦,我咪又係為左有2房想俾個仔有私人空間,粉嶺咁山旮旯我都一樣照想買。。。
你企係人地角度諗下,未買就俾你係咁唱衰,我心好唔舒服㗎!
有錢使乜抽居屋?直接買私樓啦
你笑人哋,放喺個心入邊笑啦。

不過如果好似你話過幾年可以升到萬2蚊一尺
我就真係多謝你!承你貴言!
咁我都希望可以搬返出市區🤣🤣😝😝👍🏻👍🏻

引用:
原帖由 樓上來的保安 於 2021-7-26 11:44 PM 發表

你有你道理,但你係咁講山麗唔好唔好唔好,有無諗過啲白表核家已租左咁多年樓,想買個地方安居樂業啫。好似我咁,我夠住九龍公屋啦,我咪又係為左有2房想俾個仔有私人空間,粉嶺咁山旮旯我都一樣照想買。。。
你企係人地角度諗下,未買就俾你係咁唱衰,我心好唔舒服㗎!
有錢使乜抽居屋?直接買私樓啦
你笑人哋,放喺個心入邊笑啦。

不過如果好似你話過幾年可以升到萬2蚊一尺
我就真係多謝你!承你貴言! ...
老細,粉2 有差不多 450呎實用,
就算係依家有得賣,叫 10K 一呎,都唔算太離地。
三、四年樓齡,25年九成按揭,附近無其他盤,咁真係大 X 哂。

啲人話,你呢個價,人地白居二大把選擇。
我同事拎住張綠表,就完全唔覺得有乜選擇囉。
well,新樓啟翔苑,2025 未賣得,佢賣得,肯定又唔會 10K 一呎。
俾唔起錢,又或者無 40% 首期,咁山麗苑就會係佢地嘅必然之選。
你到時放盤,隨時隔日就有人想上黎睇樓。

你都可以計劃一下,若然 2025 年,你嗌 450,有白居二應機。
你拎住呢 450,然後可以再問銀行借到幾多,喺邊一區買到邊一啲單位。

最後呢,如果有少少想用黎做踏腳石,
裝修就唔好咁豪喇。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-7-27 12:34 AM 發表

老細,粉2 有差不多 450呎實用,
就算係依家有得賣,叫 10K 一呎,都唔算太離地。
三、四年樓齡,25年九成按揭,附近無其他盤,咁真係大 X 哂。

啲人話,你呢個價,人地白居二大把選擇。
我同事拎住張綠表,就完全唔覺得有乜選擇囉。
well,新樓啟翔苑,2025 未賣得,佢賣得,肯定又唔會 10K 一呎。
俾唔起 ...
你講嘅其實都係事實
不過事實嘅嘢,當然係難聽啲嘅,我明白!
我聽日去揀樓都係目標山麗苑2房
有大買大,有高買高
不過到聽日下午2點場,仲有無高層嘅2房就唔知啦😮💨

引用:
原帖由 樓上來的保安 於 2021-7-27 01:46 PM 發表

你講嘅其實都係事實
不過事實嘅嘢,當然係難聽啲嘅,我明白!
我聽日去揀樓都係目標山麗苑2房
有大買大,有高買高
不過到聽日下午2點場,仲有無高層嘅2房就唔知啦😮💨
樂觀啲,老細你都仲有機嘅。
始終呢,仲有幾十個火炭可以俾你前面嘅人揀。
老老實實,佢 2 室對住垃圾房好大鑊?
係呀?咁你地全部都唔好買,留返俾單人果 700 個丫。
無可能嘅事,一定會有人買。
而且呢,啲去貨分佈都幾均云咁。

過多一兩日就難講,
聽日黎講,粉2高層,你應該有得揀嘅。
差在你又會唔會,嫌呢樣嫌果樣咁嘅遮。

今晚排定自己想要果個次序啦。

我一向都係彈,等我又彈下,剩低比較多果啲,理由可能係乜:
A03 - 垃圾房隔離,兼且樓下就係地庫停車場嘅出入口,高層好啲,低層堅係食廢氣。
A10 - 無敵大西斜,真係無嘢遮到你
B10 - 向北,對正 A 座,北風有 A 座擋一擋
B12 - 與 A10 同一個問題
C10 - 向西北,雖然有 A 座同 C11-13擋一擋,但西北始終係西北。
     啲人寧願要垃圾房隔離嘅 C05,理由係 C05 向東南,無敵山景。
D10 - 與 C10 同一個問題
F02 - 與 C10 同一個問題

最後,祝好運。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]