• 瀏覽: 16,276
  • 回覆: 172
  • 追帖: 1
管理費 差餉 地租一樣要交
大廈維修又要夾錢
好好地交租咪算 依家俾左筆錢買咗之後 每個月都係要俾錢

賣出去又難賣 你用綠表 有咩人會交間公屋出黎買你個單位
白表仲戇鳩 有咩人會補地價買你間公屋
唔係話賣唔出 係超級難賣囉

仲要斷埋個置業階梯
公屋上居屋 再由居屋上私樓
你一買咗間公屋 如果你要買居屋 就要補地價先買到
同買私樓分別唔大

我主張所有住緊公屋的 如果要買樓就買居屋/直接上私屋
千萬不要買公屋!情願一世交租!

熱賣及精選
認同

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-7-19 12:58 PM 發表

大廈維修又要夾錢

仲要斷埋個置業階梯
同買私樓分別唔大

我主張所有住緊公 ...
挑,弱智得過連公屋都買唔起嘅寄生蟲?

政府當年出售公屋好似就係唔想再理維修問題?
見有些公屋部份已售部份仍出售,如何處理維修問題?
差管地租已買的要交,仍租的唔使交,都好煩!

買果d一早發左,鍵盤L仲笑人

30幾萬買到市區3房, 交租都唔止, 真係好弱智...........唔買嗰個

引用:
原帖由 askwinglam 於 2021-7-19 02:33 PM 發表

30幾萬買到市區3房, 交租都唔止, 真係好弱智...........唔買嗰個
窮鬼思維著重係細鷄野,你地唔會明佢地

知吾知買第一輪公屋,只需十幾至30萬。如果當日買左,你物業升值十幾倍。同事就係買左,之後靠佢升值,攞到首期。現在供三房私樓。

引用:
原帖由 askwinglam 於 2021-7-19 02:33 PM 發表

我朋友屋企早年買好似20萬左右
後來賣左200萬 (唔想整廁所漏水)
跟住去左買私樓
私樓3年又升左2成幾
真係發到豬頭咁

早年我屋企有要到朗屏既話 
我屋企都有份發到豬頭
可惜最後揀新屋邨 😿

傻的人是樓主,有時你想交租,政府就租比你嗎?

04年十幾萬買左 住到而家 如果要交租要4o幾萬,
你話邊個戇鳩

你租公屋 有錢都唔敢買樓,因要搬走。買左就唔同

原本買公屋既係諗住自住者,點知個頭同房署買完,兩三年後就癲放白居二,跟住當然買私樓啦

特別好多老人家出錢幫仔女得四五十萬又唔多可能買私樓,呢d公屋又近自己屋企又唔洗壓測就岩曬呢班人

有錢1000000%當然買私樓啦,我未搬時住左三十幾年公屋,以家返去淡親屋企,以真係好唔慣架,入面就算有座頭個大堂仲用緊風扇又大塵,走廊就燒衣,有d又打開道門成家嗌交又嘈,仲有就係唔明點解每層電梯口戶戶都係擺垃圾泥頭,連碌架床都拎出去,叫人點扔....仲未講樓站班老村童

引用:
原帖由 明日真香 於 2021-7-19 02:54 PM 發表

我朋友屋企早年買好似20萬左右
後來賣左200萬 (唔想整廁所漏水)
跟住去左買私樓
私樓3年又升左2成幾
真係發到豬頭咁

早年我屋企有要到朗屏既話 
我屋企都有份發到豬頭
可惜最後揀新屋邨 😿
當年賣公屋政府簡直係送錢比市民, 可惜無我份

引用:
原帖由 星星同學會 於 2021-7-19 12:58 PM 發表

大廈維修又要夾錢

仲要斷埋個置業階梯
同買私樓分別唔大

我主張所有住緊公 ...
你買過樓未?