• 瀏覽: 9,078
  • 回覆: 32
引用:
原帖由 beckham17 於 2021-7-20 08:21 PM 發表

萬5一呎有咁多 ?14xxx都話得姐
啱啱去地產網睇,馬鞍山區造價,現時大約在 16000 左右。
16000* 90% =14400
計及通漲,3 年後嗌 14K 一呎,實在無乜難度。

點解會係「私樓價」嘅九成?
無計,依家市況係咁。

熱賣及精選
引用:
原帖由 pplaw1986 於 2021-7-21 12:11 PM 發表

上網睇錦鞍都係12000度
何來15000
1. 幾年之後。
2. 比較呢,請用啲「新盤」去比。
3. 用對面嘅「嵐岸」比較亦可,依家造價大約係 14-16K
但係咁,錦駿苑賣得果陣,只係 3-4年樓齡,而「嵐岸」已經會係 17-8 年樓齡,
唔好講乜嘢無敵海景,如果海景係咁重要,咁錦駿苑望到海嘅單位,呎價咪要同嵐岸一樣?
4. 唔好講乜嘢「未補地價」,依家市況係咁,
佢嘅「目標客群」,只係「白居二」。
俾你係業主,無錢賺,不如自住啦。
依家人地賣間「新樓」出黎,只係去換間「舊樓」架咋。

點知多蚊同嘈?

引用:
原帖由 pplaw1986 於 2021-7-22 11:57 AM 發表

收樓兩年後, 賣樓3年後, 都2027年
咁我就唔知啦, 咁講鑽石山到時係咪要有19000 尺
19K 一呎,三年樓齡,地鐵樓上,
明符其實,鑽石山樓王。
星河明居呢啲舊樓,都要企埋一邊!

隨時呢,可能有私樓買家話,地價佢黎補!

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-7-22 01:00 PM 發表

明符其實,鑽石山樓王。

咁就FATFAT, 賣完轉遠少少既私樓
補地賣要等10年後

引用:
原帖由 西部性感的手袋 於 2021-7-17 08:04 PM 發表

我想撻,想轉買粉嶺,係咪首期全部冇得拎番?
個訂買好多殺蟲水

雙租啦!搞甘多野

低層你怕水渠倒灌同臭味好過啦
竟然係因為有蚊而想撻訂
講出嚟唔怕人笑?

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-7-22 01:00 PM 發表

明符其實,鑽石山樓王。

低層已經打折扣啦
呢個係死症嚟,都唔好話景觀係乜喇
有錢駛買呢啲樓?

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-7-22 12:17 PM 發表

1. 幾年之後。
2. 比較呢,請用啲「新盤」去比。
3. 用對面嘅「嵐岸」比較亦可,依家造價大約係 14-16K
但係咁,錦駿苑賣得果陣,只係 3-4年樓齡,而「嵐岸」已經會係 17-8 年樓齡,
唔好講乜嘢無敵海景,如果海景係咁重要,咁錦駿苑望到海嘅單位,呎價咪要同錦駿苑一樣?
4. 唔好講乜嘢「未補地價」,依家市況係咁,
佢嘅「目標客群」,只係「白居二」。 ...
最近磅搵沙田的美柏苑/美盈苑比較,都係新居屋,不過就大圍個邊,最新成交1房都500萬,2房應該都要500幾

https://paper.hket.com/article/3013622/美柏苑1房503萬 新界綠表新高?mtc=40001&srkw=

我當佢馬鞍山遠過大圍,呎價打個9折,咁就應該係錦駿苑未來的呎價,應該12k呎無走雞

引用:
原帖由 pplaw1986 於 2021-7-22 11:57 AM 發表

收樓兩年後, 賣樓3年後, 都2027年
咁我就唔知啦, 咁講鑽石山到時係咪要有19000 尺
到時私樓星河明居要25000蚊尺

梗係要馬鞍山區,唔要粉嶺

引用:
原帖由 米高奧雲 於 2021-7-25 07:43 PM 發表

最近磅搵沙田的美柏苑/美盈苑比較,都係新居屋,不過就大圍個邊,最新成交1房都500萬,2房應該都要500幾

https://paper.hket.com/article/3013622/美柏苑1房503萬 新界綠表新高?mtc=40001&srkw=
米高兄,
過幾年,2 房佢地會叫到過 600。
山麗2房,個則同佢地幾乎一樣,
如果只叫 450 - 500,平左成 100,
咁就好合理架喇。

買得樓,就係望佢升。
如果你睇佢會跌,覺得會世界未日,
咁就唔應該買樓架喇。

引用:
原帖由 出入大蝦蟆 於 2021-7-26 12:20 AM 發表

到時私樓星河明居要25000蚊尺
老細,星河明居最近果啲成交,
實用呎價去到 17000 - 19000 左右。
三年後,佢就算去到 21000,都唔過份吧。
都話左,白居二係睇住私樓打九折,
21000 *0.9 =18900

如果,承你貴言去到 25K,
咁啟翔苑/啟鑽苑起碼都 21-22K一呎。

引用:
原帖由 Mrslow 於 2021-7-26 09:42 PM 發表

米高兄,
過幾年,2 房佢地會叫到過 600。
山麗2房,個則同佢地幾乎一樣,
如果只叫 450 - 500,平左成 100,
咁就好合理架喇。

買得樓,就係望佢升。
如果你睇佢會跌,覺得會世界未日,
咁就唔應該買樓架喇。
話時話,見你有留言,你依家係用緊公務員綠表,以綠表單人身份去抽,博今次的山麗苑開放式,對嗎?

比你抽中左,咁返工去你間館使唔使個半鐘車程?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]