• 瀏覽: 90,143
  • 回覆: 3,921
  • 追帖: 25
揀左wechat pay做消費卷

熱賣及精選
引用:
原帖由 徐晃 於 2021-7-2 07:37 PM 發表

A股情況係相對地 不確定同風險性相當高
需要退熱...
A股今年向上機會大
對上二次週期都係7年
對上一次係2014 2015年頂
7年後嘅2021,就係A股攻頂週期

引用:
原帖由 鐵路嘅牛油果 於 2021-7-4 01:07 PM 發表

A股今年向上機會大
對上二次週期都係7年
對上一次係2014 2015年頂
7年後嘅2021,就係A股攻頂週期

我無理過週期
我根據我用牛牛個指標,我唔排除係有上升,
我話最主要係阿爺想唔想

好大程度A股上唔上係決定係阿爺身上
要升上4000,2個星期內都一定得,跌落去3000都係2星期內都可以
阿爺2018-2019 可以1年內由35xx跌到24xx
我認為主要係風險同當前環境決定

我個人睇
1. 美國不停放水,內地放話要警惕資產過熱
2. 係根據附件圖表 月線圖 每當最底下2指標KDJ同SLOWKD再睇埋RSI
阿爺現時都係非常有序咁向上行,遇熱就調整
如果今年向上機會大,咁佢係點向上?
緩慢? 爆上? 後者後果肯定係一發不可收拾
緩慢係最好既結果 咁現時35xx 向上要幾多
由2020年最低 2646 到最高曾3731 漲幅有15%

我唔係睇淡阿爺經濟,係我估阿爺唔想整大左個波收唔到科
不過A股都係炒股不炒市

引用:
原帖由 徐晃 於 2021-7-4 01:58 PM 發表

我無理過週期
我話最主要係阿爺想唔想

要升上4000,2個星期內都一定得,跌落去3000都係2星期內都可以

我個人睇
2. 係根據附 ...
你睇吓中國
2015年GDP同2021年GDP相比
再睇下個股票市場相比
其實係好唔合理,所以按週期去估計
港股同A股今年第四季向上機會相對較大
題外話,點解呀爺整大嘅係一個波而非一對波?
我見啲波都係一對對,好奇一問😊

引用:
原帖由 鐵路嘅牛油果 於 2021-7-4 02:08 PM 發表

你睇吓中國
2015年GDP同2021年GDP相比
再睇下個股票市場相比
其實係好唔合理,所以按週期去估計
港股同A股今年第四季向上機會相對較大
題外話,點解呀爺整大嘅係一個波而非一對波?
我見啲波都係一對對,好奇一問😊
A股同港股邊有合理可言
不過比美股弱主要原因都係市場問題
美國佬操縱到全球資金去佢度玩邊有計
港股係提款機, A股又要有自己一套
不過A股規模都愈黎愈大係好事
創科板回A 個類計劃其實暫時都延後晒,就係阿爺唔想攪到個失控
我理解為穩定大於一切

波既形容係汽球,你用一對對唔係我接觸開既野

引用:
原帖由 徐晃 於 2021-7-4 01:58 PM 發表

我無理過週期
我話最主要係阿爺想唔想

我個人睇
2. 係根據附 ...
你再參考下A股
99-00年
06-07年
14-15年
呢幾年變化,從而推測
21至22年走勢如何

引用:
原帖由 鐵路嘅牛油果 於 2021-7-4 02:15 PM 發表

你再參考下A股
99-00年
06-07年
14-15年
呢幾年變化,從而推測
21至22年走勢如何
我個人覺得直至2021年尾前 A股應該冇咩機會上,
A股直至依家都係處於唔放水狀態
呢點SO SIR提既美國收水, 阿爺會放水令我有d 啟發

2022年比較有機會係先低後高

我覺得週期冇太大作用,但資金影響性太大

引用:
原帖由 徐晃 於 2021-7-4 02:22 PM 發表

我個人覺得直至2021年尾前 A股應該冇咩機會上,
A股直至依家都係處於唔放水狀態
呢點SO SIR提既美國收手, 阿爺會放水令我有d 啟發

2022年比較有機會係先低後高

我覺得週期冇太大作用,但資金影響性太大
只作參考
我認同資金比一切重要👍🏻👍🏻

阿爺一早講咗行健康牛慢上,如果沿我帖#72畫嘅通道慢上都perfect

個別板塊龍頭待再爆發,白酒 電池 軍工 半導體 太陽能

有時候我都覺得自己係一個仆街
會對阿媽發左脾氣
呢D 野真係有排改

一個祝福,斷送20年青春

屈穎妍

網上流傳一段視頻,內容是一名黑衣惡男,在日前銅鑼灣恐襲事件發生地擺下白花,被警察查問的情景,他大聲夾惡地責問警員說:「你哋警察死咗人都喺地下擺花啦,唔通擺天台呀?車禍路祭死咗人都係咁擺,點解我唔擺得?」

那要問問此惡男:紐約世貿遺址都死了很多人,如果你在那裏獻花給拉登及他的死士,你猜會發生什麼事?

一個恐怖分子殺人不遂憤而畏罪自殺,這種人值得大家供奉拜祭?網上片段所見,甚至有不少父母帶同孩子前往獻花,公開歌頌及懷緬恐怖主義行為。

我想告訴這些失智的人,如果在美國,他們已被視為潛在恐怖分子,所以我建議警方也要用國際標準,把獻花者登記身份拍照存檔,以防萬一。

不是說笑,支持恐怖分子會被判罪的例子在西方並不罕見。美國俄亥俄州就曾有一名24歲男子麥可尼爾(Terrence J. McNeil),因在社群網絡平台Tumblr貼出支持恐怖組織伊斯蘭國的言論,在2017年被法院重判20年監禁。

或者先告訴大家,到底這個麥可尼爾在網上做了些什麼,要被判20年重刑?

據報道,麥可尼爾2015年8月在他一篇網上博客文章中,寫下「快樂9/11!!!!」並張貼一張草莓蛋糕照片,再加拉登的照片和一支悼念蠟燭。之後,他又轉發了數名美國軍人的照片、姓名、地址等,就像香港的「老豆搵仔」一類起底網站所做一樣。

麥可尼爾完全沒有行動,他只是轉發、只是慶祝、只是悼念,連行去世貿遺址獻束花的機會都沒有。他只是給拉登一個祝福,就斷送了20年青春。

這就是美式言論自由,香港人,你們天天在網上、在地上做的事,在美國的代價,原來是20年監禁。

刺警恐襲發生後,網上有人憐惜「義士」、有人鼓動復仇,我奇怪,為什麼這種仇恨言論、這種對恐怖行為的歌頌,竟然可以繼續肆無忌憚地發表、轉傳,全世界沒有一個地方的言論自由、行動自由可以去到這地步,公開支持恐怖襲擊,仍然可以安然無恙,我們的法律,是不是太善良了點?

2018年,法國和德國於歐盟議會提出《防止網絡散播恐怖主義內容審查草案》(Anti-Terrorism Censorship Regulation),規定網站內容若被警方視為「恐怖主義」,即使沒法官授權,網站必須於1小時內刪帖,否則將處以網站收入4%的罰款。

德國更早有管制仇恨性言論的主張,公開支持納粹、支持種族仇恨,在德國刑法下是會被定罪的。加拿大也禁止公開發表煽動對特定族群的仇恨言論,法例明言:「宣傳仇恨並不是言論自由」。

是的,全世界的言論自由都不是無疆界,唯獨香港例外,看來,我們是時候跟國際標準看齊了。

引用:
原帖由 garg 於 2021-7-4 04:35 PM 發表

屈穎妍

網上流傳一段視頻,內容是一名黑衣惡男,在日前銅鑼灣恐襲事件發生地擺下白花,被警察查問的情景,他大聲夾惡地責問警員說:「你哋警察死咗人都喺地下擺花啦,唔通擺天台呀?車禍路祭死咗人都係咁擺,點解我唔擺得?」

那要問問此惡男:紐約世貿遺址都死了很多人,如果你在那裏獻花給拉登及他的死士,你猜會發生什麼事?

一個恐怖分子殺人不遂憤 ...
呢樣香港真係要學美國法德
判個二十年

引用:
原帖由 天下小二 於 2021-7-4 05:14 PM 發表

呢樣香港真係要學美國法德
判個二十年
是的。真係太放任網上班仆街黃屍黑暴言論

引用:
原帖由 garg 於 2021-7-4 05:59 PM 發表

是的。真係太放任網上班仆街黃屍黑暴言論
但係政府班庸才,繼續循規蹈矩,循序漸進
認真真係有排嬲

引用:
原帖由 garg 於 2021-7-4 04:35 PM 發表

屈穎妍

一個恐怖分子殺人不遂憤 ...
香港人工樓價跟國際標準囉好唔好?正一ON 9

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]