• 瀏覽: 35,144
  • 回覆: 277
  • 追帖: 3
山景靜d,睇多d綠色對眼睛好

熱賣及精選
引用:
原帖由 長崎良荱 於 2021-6-23 04:42 PM 發表

大家會揀山景定海景?

唔知點解D人買樓一定要揀海景 但我反而鍾意山景多啲 打風落雨冇咁應棍 二嚟好天個陣天空藍色 山翠綠色 加埋 橙橙黃黃陽光 好睇過過一大片藍色
你講果啲打風落雨,唔係海景定山景既問題,好大程度係座向問題,你第一張圖坐南向北,無論望山定望海都比較差

引用:
原帖由 長崎良荱 於 2021-6-23 04:42 PM 發表

大家會揀山景定海景?

唔知點解D人買樓一定要揀海景 但我反而鍾意山景多啲 打風落雨冇咁應棍 二嚟好天個陣天空藍色 山翠綠色 加埋 橙橙黃黃陽光 好睇過過一大片藍色
北半球去計,最好就係“門向北而倚山,窗向南而擁海”,夏天吹南風入窗而清涼,冬天吹北風山擋而溫暖,正宗冬暖夏涼格局

睇元運! 

引用:
原帖由 長崎良荱 於 23-6-2021 04:42 PM 發表

大家會揀山景定海景?

我住向海,講真搬左咁耐無咩幾可會對住個海,可能我唔係獨立屋啦,加上其實對海單位,好多要面對西斜問題,我間屋就係喇!夏天晒到日日要落簾

一間山景 , 一間海景

山景,因為冇咁濕

引用:
原帖由 ssbenir 於 2021-6-28 06:39 PM 發表

山景,因為冇咁濕
山林是經常落雨的。

引用:

大家會揀山景定海景?

乜景都冇所謂,最緊要唔好太近就得。
山景多昆蟲
海景多咸氣
樓景多噪音

各有所好 鐵路迷會㨂鐵路景 好有動感

海景 值  $ 多 , 但好潮濕
山景 多 昆蟲

引用:
原帖由 ak47_7180 於 2021-6-23 06:51 PM 發表

我個人都鍾意山景多啲, 但方向嚟講對我最緊要,向東南或西南偏南最好
我鍾意俯瞰城市景,最好南或西南。
山海都沒特別鍾愛。

引用:
原帖由 國民的鏟屎官 於 2021-6-29 12:20 PM 發表

各有所好 鐵路迷會㨂鐵路景 好有動感
我阿媽朋友個孫仔,正正住鐵路旁屋苑,仲係低層,得閒時就係坐在窗台看MTR,百看不厭!
屯馬線通車果日,係咁扭佢阿爸同佢搭。

當然海景 睇著大海心境都升華了

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]