• 瀏覽: 1,444
  • 回覆: 1
[隱藏]
自己已經創業五年了,從2012年大學畢業開始,一直折騰到依家,還喺繼續折騰着,呵呵。十年了,也有了很多嘅總結。抽出點時間,把呢十年中經歷嘅點點滴滴,掂嘅,失敗嘅,高興嘅,傷心嘅事情,都過濾一下。花了十幾萬學費得到嘅失敗教訓,相信對於初次創業者,小本創業者,能有啲幫助,抑或啟示。我本系農村出嚟嘅人,用嘅一些手段抑或走嘅路,有些朋友可能唔贊成,呢唔緊要,求同存異嘛,呵呵!希望通過呢個帖子,認識更多嘅朋友!記得我有個朋友常常畀我講闖業故事,果個時候我已經闖業了,佢還喺上班,我講你知咁多嘅故事,也知咁多掂嘅模式,點解唔行動呢。佢講佢喺等待機會,識時務者為俊傑。我講我也唔懂太多理論,我就系覺得自己唔闖業就系犯罪,我唔管貝兼唔貝兼錢,我都要去干。佢講我早晚會後悔。我沉默。依家我已經買第二套屋了,佢還喺租房住,喺呢個靚嘅城市,屋對於佢,或許只系一個美麗而虛幻嘅夢想。如果當初大家一起上路嘅話,或許佢生活狀況多少會比依家好很多。dāi喺村里久了容易絕望!dāi喺村里久了,睇到一些窮人嘅狀況,我哋就會感到絕望。  還記得,我當初選擇出嚟創業陣,身邊人冇任何一個人睇好嘅。佢哋用嗰種懷疑嘅目光睇着我,就像睇待一個天方夜譚嘅笑話一般。  而如今,佢哋仲系原嚟嘅樣,甚至還不如之前。  我唔知感慨命運多舛,仲系慶幸當面對人生路時,我卻選擇了一條人少嘅路徑,也許都有吧。  有時候,我真嘅想幫助啲人,只系啲自甘墮圌落,唔思進攞思想,真系讓我避而遠之,唯恐躲之唔及。唔敢苦嘅苦了一輩子,敢食苦嘅,苦了一排。想想也系。 佢哋與世界嘅繁華距離太遠,家裡冇計算機,冇空調,冇雪櫃,甚至連套象樣嘅家具都冇,有嘅只系悲哀與深深地嘆息!


熱賣及精選
有人話過,打工有穩定收入,但係浪費時間。之前同朋友係內地創業過,做互聯網公司。宜家翻佐香港,想創業不過無方向。好認同創業會令人成長更多。


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]