• 瀏覽: 3,626
  • 回覆: 48
小弟今年31,收入2.3左右,現在手上儲蓄2.2m

想自住結婚,目標2房 4.5-5m

首先想請教下:我嘅方向係搵單棟大廈,覺得尺價比較低,管理費都較平但比較舊(多數45年以上),我就唔係好介意住舊樓,暫時睇過荃灣//大窩口/粉嶺 , 想問下我從呢個方向去搵可以? ?

我想借5-7成錢,因為我唔想日後為供樓有太大壓力。

其次想問:呢啲舊單棟大廈,銀行最多只能借六成啱嗎? ?
如果唔想比按揭保險金的話,咁問係因為想計埋要另外預留幾多資金裝修家具等支出。

最後我去啲街坊地產公司搵樓可以嗎?有冇咩要注意??  
因為大地產公司冇咩盤,但係街坊地產好多老屎屁。

仲有冇新手置業要注意地方?? 身邊啲人都係借九成買大屋苑,完全係方面冇經驗,所以上黎問問, 唔該各位🙏🙏

熱賣及精選
買樓要身體力行,一得閒就去睇,冇咩好注意 ,睇岩計岩借到就得

引用:
原帖由 半夜宇宙的桌布 於 2021-6-20 03:41 PM 發表

首先想請教下:我嘅方向係搵單棟大廈,覺得尺價比較低,管理費都較平但比較舊(多數45年以上),我就唔係好介意住舊樓,暫時睇過荃灣//大窩口/粉嶺 , 想問下我從呢個方向去搵可以? ?

如果唔想比 ...
以你嘅財政狀況,唔使買四十幾年嘅舊單幢,過多幾年50年樓如果大廈保養差好難搵人承接。
舊單幢成交量少,變相你好難知道同一幢大廈合理成交價係幾多,
你新手去買,你以為買呢類樓lumpsum細吸引,分分鐘比業主劏到一頸血仲以為自己買平左。
新手最好買屋苑,銀行估價都手鬆啲容易估足。
就算想買單幢都買半新比較好,5球多啲有一房,質素好過你想買果啲N倍,日後放盤不愁買家。
土瓜灣-迎豐果類你可以睇睇,有會所有泳池。

月入2.3萬有沒有其他bonus?

2房5球以內不太可能,荃灣有2房約550萬

超過40年樓不能做30年還款,高成數也可

總版規
[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
引用:
原帖由 yan654321 於 2021-6-20 04:55 PM 發表

以你嘅財政狀況,唔使買四十幾年嘅舊單幢,過多幾年50年樓如果大廈保養差好難搵人承接。
舊單幢成交量少,變相你好難知道同一幢大廈合理成交價係幾多,
你新手去買,你以為買呢類樓lumpsum細吸引,分分鐘比業主劏到一頸血仲以為自己買平左。
新手最好買屋苑,銀行估價都手鬆啲容易估足。
就算想買單幢都買半新比較好,5球多啲有一房,質素好過你想買果啲N倍,日後放盤不愁買家。
土瓜灣-迎豐果類你 ...
我都有睇過迎豐
一房而家開價500尾了
管理費會唔會好貴
還是環海東岸較好

總版規
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
引用:
原帖由 半夜宇宙的桌布 於 2021-6-20 03:41 PM 發表

如果唔想比 ...
比起粉嶺,真心建議你去大西北睇睇樓,嘉湖系唔錯選擇

可以考慮下愉景灣馬灣深井,低水大面績

引用:
原帖由 sdyes 於 2021-6-20 05:07 PM 發表

比起粉嶺,真心建議你去大西北睇睇樓,嘉湖系唔錯選擇
嘉湖全部過5球

總版規
引用:
原帖由 tsw肥豬 於 2021-6-20 05:11 PM 發表

可以考慮下愉景灣馬灣深井,低水大面績
唔好呀
呢啲係蝕錢地區

總版規
引用:
原帖由 景天仔 於 2021-6-20 05:17 PM 發表

唔好呀
呢啲係蝕錢地區
單位太細 到時想計劃生小朋友就麻煩  一黎自住嘅話我認為唔洗太考慮所謂升值空間(短期內唔會再點爆升),二黎放長線來講,唔可以話完全蝕錢,揀啲當地位置較方便係有升值空間的

引用:
原帖由 景天仔 於 2021-6-20 05:05 PM 發表

我都有睇過迎豐
一房而家開價500尾了
管理費會唔會好貴
還是環海東岸較好
500尾係開價,成交價先為準。多數業主都預你還價。
管理費就真係問問agent,迎豐近啟德多啲,所以兩者我會揀迎豐。
重點係買咩都好一定要買一房,唔好開放式。

引用:
原帖由 yan654321 於 2021-6-20 05:38 PM 發表

500尾係開價,成交價先為準。多數業主都預你還價。
管理費就真係問問agent,迎豐近啟德多啲,所以兩者我會揀迎豐。
重點係買咩都好一定要買一房,唔好開放式。
係呀我都諗住一房
如果抽唔到新盤都會考慮迎豐
雖然單支但都300伙
唔算太細

總版規
引用:

如果唔想比 ...
荃灣應該有好多屋苑可以選擇
息口低借7成ok吖,到加息先提早還啲
一般單棟樓唔大舊40年左右,都借到7成,30年

請問手上現金150 萬。 月入36k .
想買500萬樓,上唔上倒會 ?

引用:
原帖由 BTL_BTL 於 2021-6-20 06:15 PM 發表

請問手上現金150 萬。 月入36k .
想買500萬樓,上唔上倒會 ?
最多可借460萬
夠買

總版規
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]