• 瀏覽: 7,101
  • 回覆: 15
  • 追帖: 1
我阿媽多年前離婚,區無嘢做,老豆又唔比贍養費,惟有帶我同細佬搬返外公間公屋,加埋名。以家阿媽有份長工,今年帶細佬(17歲)抽居屋,可能可以買到開放式。

我想問,我以家21歲,重讀緊書。間公屋外公係戶主,婆婆同我有名。外公想明年抽北角居屋白表長者,區地除咗名,我重可以住公屋嗎?

多謝大家。

熱賣及精選
可以又一想生人霸死地的人

引用:
原帖由 瑞典 於 2021-6-20 08:40 AM 發表

我阿媽多年前離婚,區無嘢做,老豆又唔比贍養費,惟有帶我同細佬搬返外公間公屋,加埋名。以家阿媽有份長工,今年帶細佬(17歲)抽居屋,可能可以買到開放式。

我想問,我以家21歲,重讀緊書。間公屋外公係戶主,婆婆同我有名。外公想明年抽北角居屋白表長者,區地除咗名,我重可以住公屋嗎?

多謝大家。
可以,你無入息,一定通過,外公過60就不需搬走

外公抽到居屋就要交返間公屋出來, 妳叫阿媽和你去房署一齊分左戶出來先啦

引用:
原帖由 cow2cow 於 2021-6-20 02:11 PM 發表

外公抽到居屋就要交返間公屋出來, 妳叫阿媽和你去房署一齊分左戶出來先啦
所以外公一定要白表抽屋居,不能抽綠置區

引用:
原帖由 出入大蝦蟆 於 2021-6-20 02:51 PM 發表

所以外公一定要白表抽屋居,不能抽綠置區
要分戶就證明你地住得好迫,每人住7平方以下,或者家庭嚴重問題,不能一齊住,如何無野,房署採你都傻。

可以,阿媽同細佬(17歲)用白表抽居屋後,外公同婆婆再用白表長者抽中北角居屋後,佢地再除咗名,你再經全面資產入息及土地審查後,通過便成公屋戸主了。

引用:
原帖由 瑞典 於 2021-6-20 08:40 AM 發表

多謝大家。
#7 個答案正確,不過你要小心會變成寬敞戶要搬細單位。

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-6-20 11:48 PM 發表

#7 個答案正確,不過你要小心會變成寬敞戶要搬細單位。
北角居屋好似得二百個單位,白長都唔易中,除時一萬人爭頭百二個位

人走晒,
淨返流主,
一人面績大過十七平方要搬細屋。
不過抽屋真係咁易?

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-6-21 07:32 AM 發表

人走晒,
淨返流主,
一人面績大過十七平方要搬細屋。
不過抽屋真係咁易?
更正:1人係25 m²  (寬敞戶),但要去到 1人住30 m² (優先處理寬敞戶)至要迫你搬細屋。

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-6-21 09:05 PM 發表

1人係25m²
乜咁爽呀
不過流主九成超啦,原本多數三四人單位

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-6-21 09:05 PM 發表

1人係25m²
即係75尺?

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-6-21 09:11 PM 發表

乜咁爽呀
不過流主九成超啦,原本多數三四人單位
更正:1人係25 m²  (寬敞戶),但要去到 1人住30 m² (優先處理寬敞戶)至要迫你搬細屋。
不過,三四人單位正常都超過 30 m², 應該要搬細屋。

引用:
原帖由 520184365 於 2021-6-21 10:39 PM 發表

即係75尺?
25 m² ~ 269呎
30 m² ~ 323呎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]