• 瀏覽: 3,272
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
本主題由 miss5 於 2021-6-14 09:44 AM 關閉
生活質素真係立即上升

https://youtu.be/c8F9Z4YGleY進入香討影片區

熱賣及精選
請3個工人,可以威俾朋友睇

引用:
原帖由 Fxyellowobject 於 2021-6-11 04:43 PM 發表

生活質素真係立即上升

https://youtu.be/c8F9Z4YGleY
博士一貫作風,請明星講二講加強小白置業信心 上次台山又用呢招

最煩係醫療問題,好嘅三甲醫院大部分喺廣州,小部分喺深圳!

通左關喇咩?

引用:
原帖由 wailunau1 於 2021-6-11 06:19 PM 發表

你好井底

引用:
原帖由 wailunau1 於 2021-6-11 06:19 PM 發表

上面嘅醫療發展已經十分之快,就算一般醫院,從質素,等侯時間及程序方面其實比香港更有效率。更重要就係內地醫護更有心行醫,呢一點香港已經及不上

返香港就醫又點喎
睇專科要等兩三年
要掃描照CT又要等大半年
要開刀又要等一兩年
一共要你等起碼五六年
可能已經等到晚期
大陸就算係中山珠海二線城市
都絕不能拖咁耐

咁話法,美國醫療好多人都覺得好過其它英語系國家,加拿大英國之類,因為私家

引用:
原帖由 36H 於 2021-6-12 11:34 AM 發表

返香港就醫又點喎
睇專科要等兩三年
要開刀又要等一兩年
一共要你等起碼五六年
可能已經等到晚期
都絕不能拖咁耐
香港醫護人員算吧啦!罷工醫人佢哋都講得出,真係行出街都俾狗吠。反之,當日武漢有事,全國其他嘅醫護人立即準備好,隨時等候中央調配,真係一方有事,八方支援。香港班醫護人員?全香港接種疫苗率最低嘅係佢哋,根本就係反政府組織,仲叫香港市民比佢哋醫? 簡直係攞市民嘅命做賭注。

尼條中介好煩
扮哂野揾水魚

引用:
原帖由 djimavic 於 2021-6-11 09:25 PM 發表

你好井底
你就真正井底呀,我做大陸綫醫療㗎,on9!

引用:
原帖由 djimavic 於 2021-6-11 09:25 PM 發表

你好井底
你試下問廣東省住嘅人,有大劑嘅嘢係唔係最想去廣州D3甲睇?

引用:

你好井底
同意  我也是住中山的  附近鄰居有大件事也會走到廣州名牌醫院的  小事當然是看區內吧  

引用:
原帖由 36H 於 2021-6-12 11:34 AM 發表

返香港就醫又點喎
睇專科要等兩三年
要開刀又要等一兩年
一共要你等起碼五六年
可能已經等到晚期
都絕不能拖咁耐
你是一知半解,定係想誤導人?
香港政府醫院,的確係要等得耐,除非嚴重,才會有即時冶療。但係唔好忘記,有三粒星居民,連昂貴的手術(例如撘橋)和檢測(例如MRI、CT、B超),都係免費,只要畀每日一百元住院費就可以。
國內的醫院,雖然有分政府和私立,但係全部項目都係需要付費。如果國民有五險一保,而醫療費又很平的話,保險係可以包,但做一般手術,通常都包唔足,仍要自費,昂貴手術更不用多說,除非你是高層,公司再為你另買大額的醫保。
其實,國內任何的一間醫院,就似你去香港的私家醫院咁,就算有公司醫保或自費買醫療保險,包唔足的話都要自己畀差額。
喺香港看病想唔冼等,一係就十分嚴重(政府醫院即提供相關治療),一係就有公司醫保或自費購買醫療保險,去私家醫院,唔洗等得耐,頂多要畀差額之嘛。
所以點可以用香港的政府醫院,同埋國內、要全主項目需要收費的醫院作比較呢?
講到醫德,兩地都有好、有衰醫護,香港醫護亦非個個都係曱甴,至於國內,習生上場之後,國內醫生已很少要做手術收紅包了,貪腐嚴重的院長很多都已下馬。但係藥廠、醫療用品公司畀醫生的分成、回傭仍十分普遍,那怕是政府的三甲醫院內入咗編製的醫生,只不過習生上場之後,改善了貪腐的情況 沒有以前,貪得咁過份。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]