• 瀏覽: 6,725
  • 回覆: 49
  • 追帖: 1
本主題由 miss5 於 2021-6-14 09:44 AM 關閉
我朋友在大陸通波仔比五六萬,吾醫可能瓜咗,老人家最好放定十萬現金在上面,一般吾急病就可慢慢決定。

熱賣及精選
引用:
原帖由 wailunau1 於 2021-6-13 04:26 AM 發表

你是一知半解,定係想誤導人?
香港政府醫院,的確係要等得耐,除非嚴重,才會有即時冶療。但係唔好忘記,有三粒星居民,連昂貴的手術(例如撘橋)和檢測(例如MRI、CT、B超),都係免費,只要畀每日一百元住院費就可以。
國內的醫院,雖然有分政府和私立,但係全部項目都係需要付費。如果國民有五險一保,而醫療費又很平的話,保險係可以包,但做一般手術,通常都包唔足,仍要自費,昂貴手術更不用多說,除非你是 ...
拿,尼d咪係客觀中肯評論內地醫療囉,好過AA盲目吹到中珠肇上天咁滯,想三甲醫院送紅包唔係你想送人地就一定收,要有一定關係醫生先會收,懂得自然懂

引用:
原帖由 今天小馬 於 2021-6-13 09:46 AM 發表

拿,尼d咪係客觀中肯評論內地醫療囉,好過AA盲目吹到中珠肇上天咁滯,想三甲醫院送紅包唔係你想送人地就一定收,要有一定關係醫生先會收,懂得自然懂
仲話內地醫院收紅包?你個腦袋係咪仲停留喺20年前?你哋做抹黑嘅都要做功課架。

引用:
原帖由 Fxyellowobject 於 2021-6-13 10:08 AM 發表

仲話內地醫院收紅包?你個腦袋係咪仲停留喺20年前?你哋做抹黑嘅都要做功課架。
你識咩啊?一味係度吹大陸,咩目的得你自己知啦,你有冇三甲醫院醫生朋友?上海廣州醫生住咩樓你知唔知,甚至一個護士揸咩🚗你又知唔知,唔知就收聲,井底蛙好自為之,難怪出咁多貼俾版主封

引用:
原帖由 Fxyellowobject 於 2021-6-13 10:08 AM 發表

出咁多波屎既低汁片,自己返大陸見識下啦,咪以為睇片就可以瞭解大陸先得架

引用:
原帖由 wailunau1 於 2021-6-13 02:02 AM 發表

你試下問廣東省住嘅人,有大劑嘅嘢係唔係最想去廣州D3甲睇?
因為呢部分人無內地醫保,所以才返香港的公立醫院,順便申請埋綜緩免找數。

是錢的問題

引用:
原帖由 wailunau1 於 2021-6-13 04:26 AM 發表

你是一知半解,定係想誤導人?
香港政府醫院,的確係要等得耐,除非嚴重,才會有即時冶療。但係唔好忘記,有三粒星居民,連昂貴的手術(例如撘橋)和檢測(例如MRI、CT、B超),都係免費,只要畀每日一百元住院費就可以。
國內的醫院,雖然有分政府和私立,但係全部項目都係需要付費。如果國民有五險一保,而醫療費又很平的話,保險係可以包,但做一般手術,通常都包唔足,仍要自費,昂貴手術更不用多說,除非你是 ...
香港係排隊死,不是病死!輕症變重症,重症變絕症

引用:
原帖由 a123789 於 2021-6-13 11:25 AM 發表

因為呢部分人無內地醫保,所以才返香港的公立醫院,順便申請埋綜緩免找數。

是錢的問題
香港多cheap友,咪等佢地排到末期咯

引用:
原帖由 Fxyellowobject 於 2021-6-13 11:38 AM 發表

咁我又唔會話佢地cheap,只是他們上一代享受唔到大陸開始有建全制度的年代。

引用:
原帖由 a123789 於 2021-6-13 11:25 AM 發表

是錢的問題
國內就算有醫保都唔係包晒

引用:
原帖由 a123789 於 2021-6-13 11:26 AM 發表

香港係排隊死,不是病死!輕症變重症,重症變絕症
國內冇醫保(五險一金),又冇錢,想好似香港排隊做免費手術嘅機會都冇,國內咁嘅情況多的是,唔係等死,係必死!

引用:
原帖由 Fxyellowobject 於 2021-6-13 11:38 AM 發表

國內冇錢冇醫保,連等的機會也沒有,在香港冇錢嘅人是最幸福的,年老或食老綜,連每日一百元住院費都唔洗畀,真正係全免。所以香港成為全球壽命最長的國家或地區。
港人要去國內退休,要預備好一筆頗大的醫療費用,小病可以在區內看病,大病就要想定廣州邊間三甲醫院好,HKU深圳醫院收費清楚,疫情前還有港大的(瑪麗醫院)醫生睇症,也是不錯的選擇。所以太偏遠的國內住房,附近配套一般,最好唔好揀,最正確方法係先租後買,適應好當地生活,才去揀樓,勿信AA的片面之詞!

引用:

2015年仍公開收紅包,之後太多人下馬,所以現在已沒有公開要求收了,要很熟才敢偷偷收。
你講廿年前已經冇收紅包? 你活在其他的平衡宇宙?

引用:
原帖由 wailunau1 於 2021-6-13 12:24 PM 發表

國內冇錢冇醫保,連等的機會也沒有,在香港冇錢嘅人是最幸福的,年老或食老綜,連每日一百元住院費都唔洗畀,真正係全免。所以香港成為全球壽命最長的國家或地區。
港人要去國內退休,要預備好一筆頗大的醫療費用,小病可以在區內看病,大病就要想定廣州邊間三甲醫院好,HKU深圳醫院收費清楚,疫情前還有港大的(瑪麗醫院)醫生睇症,也是不錯的選擇。所以太偏遠的國內住房,附近配套一般,最好唔好揀,最正確方法係先租 ...
港人住係上面唔可以返黎香港睇大病嗎?許多去左加美既港人,都係一樣返黎香港醫大病架啦。咁住係上面方便過佢地啦。所以,其實住係上面醫療本根唔係一個問題。小病係上面醫,大病就搵香港政府著數,係香港醫咯。香港醫院排大隊醫唔切既話,你熟上面醫院情況,反而可以多個選擇添。花既錢,會比你係香港私家醫生平許多添。

引用:
原帖由 amypat 於 2021-6-13 12:35 PM 發表

港人住係上面唔可以返黎香港睇大病嗎?許多去左加美既港人,都係一樣返黎香港醫大病架啦。咁住係上面方便過佢地啦。所以,其實住係上面醫療本根唔係一個問題。小病係上面醫,大病就搵香港政府著數,係香港醫咯。香港醫院排大隊醫唔切既話,你熟上面醫院情況,反而可以多個選擇添。花既錢,會比你係香港私家醫生平許多添。
如果老咗,上上落落往返中港都幾吃力,如果冇錢,去香港公立醫院都要等,當然有準備一筆錢或在港有買醫保就唔洗等,有錢可去國內有名的三甲醫院,水平合乎標準,在港有買開醫保,則可直接去私家醫院,保險可cover大部分費用。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]