• 瀏覽: 6,918
  • 回覆: 78
美國財政部公布,本財年截至5月的首8個月,財政赤字達到2.06萬億美元,創紀錄新高,去年同期為1.88萬億美元。 上月財赤為1320億美元,較去年同期的財赤3990億元大幅減少,較收入增長1.67倍,至4640億元。

https://hk.finance.yahoo.com/new ... -創新高-001326412.html

熱賣及精選
我好唔明,如一個人欠債又個個月洗凸要借錢渡日,遲早都破產!
美國玩左幾十年都未死得!

佢以前係大佬係人都怕.
依家變左過氣大佬..下場係點真係有D擔心.

特別係佢咁印銀紙..去美元化都好正常.
有朝一日美元地位無咁重要就開始貶值..

咪恭喜, 最後會分俾全世界

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-6-11 09:39 AM 發表

信God便印,nothing back up

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2021-6-11 09:39 AM 發表

因為佢可以印錢派出街...除非有一天美債無人再買...

引用:
原帖由 2015加25 於 2021-6-11 11:07 AM 發表

佢以前係大佬係人都怕.
依家變左過氣大佬..下場係點真係有D擔心.

特別係佢咁印銀紙..去美元化都好正常.
有朝一日美元地位無咁重要就開始貶值..

老尾從2000年後開始有財亦,用20年時間都冇法扭轉,似乎係印證咗國力已不能挽回。某D國家仍視佢為老大,但歐盟已經唔跟了。

引用:

咁又無幾十年,美債以往係有外國政府和基金買,美國政府吾算印銀紙,我印債券,你願意真金白銀買(例如香港金管局,香港的強積金),美國政府係收返真金白銀去用。

直至呢幾年,美債買家不足,聯儲局被迫出手,喺帳戶上創造美元,用新創造的美元買入美國政府債券。呢個就真係無中生有。

引用:

近年美國係用軍事,能源等影響力 維持美金地位,否則狂印美金  借錢渡日  全世界點會仲信佢,而家係買佢怕啫

我有自住樓,又有收租樓。
香港還同美金掛勾但又吾可以同老美咁一直印銀紙

引用:

很簡單數學題
係無限定義裡
究竟 奇數多 定 數字多?

美國離亡國之日不遠矣

引用:

人地控制住科技,最緊要揸住支槍問侯你,所以佢地點印都得

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]