• 瀏覽: 18,182
  • 回覆: 191
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 albeng 於 2021-6-10 06:32 PM 發表

退休賣樓套現最實際!
逆按揭都OK!

熱賣及精選
引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 04:58 PM 發表

紙上富貴呢句真,住"豪宅"卻鬆動錢唔多. 越老的屋苑越明顯

香港長期蟬聯全球樓價最貴的城市,儘管面對疫市樓價也不斷走高,時至今日「百萬富翁」付首期都幾乎不夠;擁有一個上車盤,已經是千萬富翁了。不過,令很多人望門興嘆的傳統豪宅地段,如東半山、碧瑤灣、窩打老道等,都有很多長者居住。很多人都理所當然地認為他們一定是有龐大消費力的人上人。
然而,事實不是如此簡單,原因如下:
第一:紙上富貴。
...
眼見不少人住普通住宅,但生活不錯,好多大型屋苑的老人家,不單自己住一間,但仍有一間或以上的同屋苑收租中,每月有收入,生活好寫意。

如果如樓主所講的豪宅,可以一開二,賣一間3千萬的豪宅,買番兩間,一間住,一間收租,問題不大。

引用:
原帖由 albeng 於 2021-6-10 06:32 PM 發表

退休賣樓套現最實際!
窮人的想法

引用:

退休賣樓套現最實際!
退休後瞓街?😂😂😂

最基本有個安樂窩。

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 04:58 PM 發表

香港長期蟬聯全球樓價最貴的城市,儘管面對疫市樓價也不斷走高,時至今日「百萬富翁」付首期都幾乎不夠;擁有一個上車盤,已經是千萬富翁了。不過,令很多人望門興嘆的傳統豪宅地段,如東半山、碧瑤灣、窩打老道等,都有很多長者居住。很多人都理所當然地認為他們一定是有龐大消費力的人上人。
...
有樓之人,背景各有不同

引用:

...
講野牙

如果你價值觀係快樂生活,就應該完全忽略地產,正如你問中小學生樓升左好多喎,佢地會答關我咩事

廢話一大篇,物業是很多人重要資產,阿伯咁窮咪買左峰景搬去日出村囉

引用:
原帖由 keke009 於 2021-6-10 05:42 PM 發表

政府都擔心呢D老人有豪宅,無積蓄,要申請綜援,由政府養,死左就成層樓留畀子孫,好唔公平。無錢就做逆按揭啦,自己養自己,樓唔係留畀子孫架。
支持支持,有樓可以拿老綜

引用:
原帖由 albeng 於 2021-6-10 06:33 PM 發表

逆按揭都OK!
益銀行,要留比個衰仔

引用:
原帖由 日照雷門 於 2021-6-10 05:26 PM 發表

咁又唔可以咁講bor ,香港有逆按揭
華人觀念保守唔係人人都接受到

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-6-10 06:33 PM 發表

眼見不少人住普通住宅,但生活不錯,好多大型屋苑的老人家,不單自己住一間,但仍有一間或以上的同屋苑收租中,每月有收入,生活好寫意。

如果如樓主所講的豪宅,可以一開二,賣一間3千萬的豪宅,買番兩間,一間住,一間收租,問題不大。
如果講身家,都係睇所有資產市值淨值(統一60OUT計就可以分卡屎),吾理你一間還是十間無意思

至於日用開支,有D耆英有長俸丶又有D有仔女養丶收息丶收租丶老人金.…

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 07:56 PM 發表

華人觀念保守唔係人人都接受到
不如你了解一下, 呢個世界發生緊咩事先再分享你啲性幻想啦

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-6-10 06:33 PM 發表

近年都有吾少耆英由市區搬入郊外,就可以開二三

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]