• 瀏覽: 18,194
  • 回覆: 35
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 pk2628r 於 2021-6-11 10:32 AM 發表

現金流比揸層自住豪宅舒服,
錯,係概要住豪食好着好,又要有現金流丶收租,又要有社會福利拿着數,又不用交稅益人
咁先係理想耆英生活!

同埋雖然價值上係豪宅,但香港果D都吾算咩豪,例如峰景只係舊樓一間不過盛恵四千幻

熱賣及精選
耆英就番加拿大丶澳洲嘆世界喇,香港只是搵$嘅地方

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-6-11 02:22 AM 發表

逆按只限800萬似下
下,原來咁

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-6-11 02:18 AM 發表

上文是供完計
得一層中產耆英樓似上
(要太古城好小小)
一定有錢過
住tko一層3房(十幾年樓供完)
另加2層cheap野供緊收租
説來説去咪又係淨資產額先係最徹底

引用:
原帖由 富加美 於 2021-6-11 01:54 AM 發表

有間東半山,碧瑤灣仲洗你同佢擔心?
東半同碧瑤差好遠,司徒拔道是頂級豪宅區之一拍住中半山,碧瑤只係同寶馬山丶大坑丶西半山丶跑馬地丶兆輝台差唔多

引用:
原帖由 冗員七號 於 2021-6-11 07:53 AM 發表

所以最有保障是住老人院?
可能比人虐老,寧願請工人

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-6-11 11:43 AM 發表

樓主講到冇錢就要搬啦!千餘萬已經可以去日出買個海景3房單位,再買多2-3間收租,明顯係寫文章的人較為離地而已。
日出村咁cheap,當然可以

應該要有幾千萬都可以拿老綜丶同埋增加老人金

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 09:08 PM 發表

高論! 高論! 做人都要以財富作標準
兄台, 如果有人有米過你是否也可以唔當你係"人",
你去到李家誠面前豈不是連做狗都資格成疑了
係,一定會天外有天,包括呀首富都吾係全球首富!!
所以分九大卡屎囉,去到第三級算有$人入場,弟四級幾有$,弟五級OK,所以事實上睇你自己想點去到某一級已經足夠
當然可能A君在千億富豪面前係狗,但在很多人面前是王

引用:
原帖由 冗員七號 於 2021-6-11 11:52 AM 發表

私營老人院好多都差到嘔, 我就唔會住, 叫做中年, 想自由D,
我見好多老人家都冇入老人院
加拿大果D老人院好貴,又冇外傭,可能要幾萬一個月
香港可以請個印孟緬泰

引用:
原帖由 MarkIV 於 2021-6-11 07:39 AM 發表

貝沙灣有人揸萬事得121添!係慳唔係窮囉on9!
住貝沙吾代表一定打扮外表似中上產丶有$人
望落可能只是整體比奧運好少少,咁應該比街上路人甲丶同埋一D似公屋嘅私樓人好嘅

引用:
原帖由 Man208 於 2021-6-11 12:09 PM 發表

第一點,已經錯啦,樓主,樓宇不是紙上富貴,加按不需要一定有入息證明,
香港九成銀行都可以做資產按揭,只需按資產估價,可以借估價一半(只得一個物業計),而且,不影響出租。
加按要還嫁,只有賣左例如間貝沙搬去日出村才是王道!!而且一個耆英根本未必有能力還丶銀行亦未必比你加按

引用:
原帖由 富加美 於 2021-6-11 12:31 PM 發表

雖然交通非常不便(我自己應為)同得間百佳,碧瑤有無細過一千呎單位呢?最低呎價都要近萬八吧?
兆輝台丶東山台丶碧瑤可能平均千零呎三四千幻
司徒拔近港安至玫瑰新村一段平均五六千幻起,同埋千五呎一梯兩伙

引用:
原帖由 界外 於 2021-6-11 01:22 PM 發表

我正正就是說,豪宅一族富貴得不在政府關顧之內。
米米見議將身家二億以下嘅人都納入綜援網,並增加老人金丶可以獲配公屋等福利,並且CUT印花稅

引用:
原帖由 appleblackapple 於 2021-6-11 01:37 PM 發表

有樓既窮人,好過無樓既窮人
只是一個無聊topic,豪宅根本就冇窮人

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]