• 瀏覽: 18,192
  • 回覆: 9
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 04:58 PM 發表

紙上富貴呢句真,住"豪宅"卻鬆動錢唔多. 越老的屋苑越明顯

香港長期蟬聯全球樓價最貴的城市,儘管面對疫市樓價也不斷走高,時至今日「百萬富翁」付首期都幾乎不夠;擁有一個上車盤,已經是千萬富翁了。不過,令很多人望門興嘆的傳統豪宅地段,如東半山、碧瑤灣、窩打老道等,都有很多長者居住。很多人都理所當然地認為他們一定是有龐大消費力的人上人。
然而,事實不是如此簡單,原因如下:
第一:紙上富貴。
...
眼見不少人住普通住宅,但生活不錯,好多大型屋苑的老人家,不單自己住一間,但仍有一間或以上的同屋苑收租中,每月有收入,生活好寫意。

如果如樓主所講的豪宅,可以一開二,賣一間3千萬的豪宅,買番兩間,一間住,一間收租,問題不大。

熱賣及精選
引用:
原帖由 albeng 於 2021-6-10 06:32 PM 發表

退休賣樓套現最實際!
窮人的想法

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-10 08:00 PM 發表

近年都有吾少耆英由市區搬入郊外,就可以開二三
正常呀! 只是樓主對樓冇認識但又扮識,以為只有一層豪宅作用不大!
簡單D , 賣出一個豪宅,2-3千萬,千餘萬去買個三房,再買2-3個兩房單位收租已經可以! 有什麼難度呢?

引用:
原帖由 rilakkumadoll 於 2021-6-10 11:27 PM 發表

個個都話收租,二十年後邊有咁多租客,年輕人口已大減
深圳人口,九成來自外省,只要香港繼續繁榮,只是大灣區已經有足夠人口支持香港了。 你仲只係諗住香港一個小小的地方?

引用:
原帖由 賀天生大佬88 於 2021-6-10 11:45 PM 發表

自住豪宅係唔計入資産審查。但就算同老婆計埋可申請到$35xx/人綜援,豪宅一標要交管理費、地租、差餉,每月都食咗你4、5千,申請到綜援都解決唔到。唯一係逆按。
在香港夠資格叫豪宅都要2/3千萬一間或以上,一開2有幾難呢?

引用:
原帖由 仲夏清涼的牛 於 2021-6-11 11:31 AM 發表

同意~只要香港仲有獨特性
現在香港股票市場仍是一個自由市場,資金可以互換這點極為重要。

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-11 11:34 AM 發表

佢意思係話個耆英吾肯搬去其他cheap區,又得一間二三千幻
樓主講到冇錢就要搬啦!千餘萬已經可以去日出買個海景3房單位,再買多2-3間收租,明顯係寫文章的人較為離地而已。

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-6-11 01:08 PM 發表

我親戚西區2房一早供完
(接近2000萬)
絕不會想換日出另加2層收租樓

根本無需要上述動作
本身有錢,根本不需要換,我只是回應樓主所講,只得一層豪宅卻沒有流動資金才需要這樣做,本身有樓又有錢,住開西區根本無需要搬。

引用:
原帖由 界外 於 2021-6-11 01:15 PM 發表

原來逆按限8M!
連逆按都唔受這群「紙上富貴」玩,可看這群人的富裕程度。
你會錯意了,逆按只是給窮人多一個辦法,有錢的人不需要逆按計劃,所以上限8M

引用:
原帖由 界外 於 2021-6-11 01:22 PM 發表

我正正就是說,豪宅一族富貴得不在政府關顧之內。
好合理喎,住豪宅當然不需要政府的經濟援助啦! 如果政府做都會比人攻擊啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]