• 瀏覽: 18,386
  • 回覆: 191
  • 追帖: 2
識理財好重要!

熱賣及精選
引用:
原帖由 富加美 於 2021-6-11 12:31 PM 發表

雖然交通非常不便(我自己應為)同得間百佳,碧瑤有無細過一千呎單位呢?最低呎價都要近萬八吧?
兆輝台丶東山台丶碧瑤可能平均千零呎三四千幻
司徒拔近港安至玫瑰新村一段平均五六千幻起,同埋千五呎一梯兩伙

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-11 12:41 PM 發表

兆輝台丶東山台丶碧瑤可能平均千零呎三四千幻
司徒拔近港安至玫瑰新村一段平均五六千幻起,同埋千五呎一梯兩伙
里班人咁多資產唔知點洗的確需要人擔心

呢篇野寫得幾好,好在夠離地!
相信筆者個性很勇,竟還將這文公諸於世,哈哈!
豪宅業主,有把餘地!downgrade 換樓套現又得;
downgrade 自住,一開二,其一收租自設被動收入亦可;
出租房間,豪宅定不少人感興趣;
逆按亦可。
何窮之有?何來只紙上富貴?
難道筆者不知可有這些技倆?
抑或筆者以為豪宅業主不懂這些技倆?
哈哈!

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-11 12:00 PM 發表

住貝沙吾代表一定打扮外表似中上產丶有$人
望落可能只是整體比奧運好少少,咁應該比街上路人甲丶同埋一D似公屋嘅私樓人好嘅
你到抵知唔知貝沙灣價錢㗎?公屋L揸架C class或者BM 320就有同邨窮L覺得佢有錢,真係好膚淺

引用:
原帖由 Man208 於 2021-6-11 12:09 PM 發表

第一點,已經錯啦,樓主,樓宇不是紙上富貴,加按不需要一定有入息證明,
香港九成銀行都可以做資產按揭,只需按資產估價,可以借估價一半(只得一個物業計),而且,不影響出租。
加按如沒收入則要看saving,呢個筆者講到這類豪宅業主身無分文咁款,飛走加按吧!
飛走加按,豪宅業主往下亦大有餘地,始終是豪宅非上車盤!

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-6-11 11:43 發表

樓主講到冇錢就要搬啦!千餘萬已經可以去日出買個海景3房單位,再買多2-3間收租,明顯係寫文章的人較為離地而已。
我親戚西區2房一早供完
(接近2000萬)
絕不會想換日出另加2層收租樓

根本無需要上述動作

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-11 11:41 發表

下,原來咁
不論層樓銀碼多小
是否供完
逆按上限只限800萬

引用:
原帖由 pk2628r 於 2021-6-11 10:32 AM 發表

現金流比揸層自住豪宅舒服,
我要自住豪宅,有豪宅就可有現金流。

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-6-11 09:27 AM 發表

逆按揭最高得8m似下
住得2千萬樓似上都不想
原來逆按限8M!
連逆按都唔受這群「紙上富貴」玩,可看這群人的富裕程度。

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-6-11 01:08 PM 發表

我親戚西區2房一早供完
(接近2000萬)
絕不會想換日出另加2層收租樓

根本無需要上述動作
本身有錢,根本不需要換,我只是回應樓主所講,只得一層豪宅卻沒有流動資金才需要這樣做,本身有樓又有錢,住開西區根本無需要搬。

引用:
原帖由 界外 於 2021-6-11 01:15 PM 發表

原來逆按限8M!
連逆按都唔受這群「紙上富貴」玩,可看這群人的富裕程度。
你會錯意了,逆按只是給窮人多一個辦法,有錢的人不需要逆按計劃,所以上限8M

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 16:58 發表

紙上富貴呢句真,住"豪宅"卻鬆動錢唔多. 越老的屋苑越明顯

香港長期蟬聯全球樓價最貴的城市,儘管面對疫市樓價也不斷走高,時至今日「百萬富翁」付首期都幾乎不夠;擁有一個上車盤,已經是千萬富翁了。不過,令很多人望門興嘆的傳統豪宅地段,如東半山、碧瑤灣、窩打老道等,都有很多長者居住。很多人都理所當然地認為他們一定是有龐大消費力的人上人。
然而,事實不是如此簡單,原因如下:
第一:紙上富貴。
...
題目應改為: 擁有一間公屋就可以安心生活?現實中的確如此
只要無房屋嘅煩惱, 係香港生活會舒服好多!!!!

agree

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-6-11 01:19 PM 發表

你會錯意了,逆按只是給窮人多一個辦法,有錢的人不需要逆按計劃,所以上限8M
我正正就是說,豪宅一族富貴得不在政府關顧之內。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]