• 瀏覽: 18,505
  • 回覆: 9
  • 追帖: 2
呢篇野寫得幾好,好在夠離地!
相信筆者個性很勇,竟還將這文公諸於世,哈哈!
豪宅業主,有把餘地!downgrade 換樓套現又得;
downgrade 自住,一開二,其一收租自設被動收入亦可;
出租房間,豪宅定不少人感興趣;
逆按亦可。
何窮之有?何來只紙上富貴?
難道筆者不知可有這些技倆?
抑或筆者以為豪宅業主不懂這些技倆?
哈哈!

引用:
原帖由 Man208 於 2021-6-11 12:09 PM 發表
第一點,已經錯啦,樓主,樓宇不是紙上富貴,加按不需要一定有入息證明,
香港九成銀行都可以做資產按揭,只需按資產估價,可以借估價一半(只得一個物業計),而且,不影響出租。
加按如沒收入則要看saving,呢個筆者講到這類豪宅業主身無分文咁款,飛走加按吧!
飛走加按,豪宅業主往下亦大有餘地,始終是豪宅非上車盤!

引用:
原帖由 pk2628r 於 2021-6-11 10:32 AM 發表
現金流比揸層自住豪宅舒服,
我要自住豪宅,有豪宅就可有現金流。

引用:
原帖由 CKL28 於 2021-6-11 09:27 AM 發表

逆按揭最高得8m似下
住得2千萬樓似上都不想
原來逆按限8M!
連逆按都唔受這群「紙上富貴」玩,可看這群人的富裕程度。

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-6-11 01:19 PM 發表

你會錯意了,逆按只是給窮人多一個辦法,有錢的人不需要逆按計劃,所以上限8M
我正正就是說,豪宅一族富貴得不在政府關顧之內。

引用:
原帖由 Heha_ChRis 於 2021-6-11 01:20 PM 發表

題目應改為: 擁有一間公屋就可以安心生活?現實中的確如此
只要無房屋嘅煩惱, 係香港生活會舒服好多!!!!
在香港,解決了居住問題就即解決生活基本需要,居住以外的豐儉由人,不須過大負擔。

引用:
原帖由 keyman98 於 2021-6-11 01:24 PM 發表

好合理喎,住豪宅當然不需要政府的經濟援助啦! 如果政府做都會比人攻擊啦!
連政府也懶理豪宅一族,為何這筆者會煞有介事,特特寫這篇文章關心豪宅一族的生活問題呢?
奇怪!

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-11 01:30 PM 發表

米米見議將身家二億以下嘅人都納入綜援網,並增加老人金丶可以獲配公屋等福利,並且CUT印花稅
我建議總資產淨值2M以下納入綜援網,得2M,今時今日是須援助啊!

有人知這篇文章筆者是誰?
link?

引用:
原帖由 富加美 於 2021-6-11 02:02 PM 發表

如果兩公婆仲有廿年命,八百萬每年有40萬都好好洗喇。
如果個人每年有40萬就真係幾好洗。
兩公婆40萬,每人得果20萬,日後通脹可能掹掹緊。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]