• 瀏覽: 18,189
  • 回覆: 191
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 04:58 PM 發表

紙上富貴呢句真,住"豪宅"卻鬆動錢唔多. 越老的屋苑越明顯

香港長期蟬聯全球樓價最貴的城市,儘管面對疫市樓價也不斷走高,時至今日「百萬富翁」付首期都幾乎不夠;擁有一個上車盤,已經是千萬富翁了。不過,令很多人望門興嘆的傳統豪宅地段,如東半山、碧瑤灣、窩打老道等,都有很多長者居住。很多人都理所當然地認為他們一定是有龐大消費力的人上人。
然而,事實不是如此簡單,原因如下:
第一:紙上富貴。
...
有其他資產重好,咪傻啦

熱賣及精選
引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 04:58 PM 發表

香港長期蟬聯全球樓價最貴的城市,儘管面對疫市樓價也不斷走高,時至今日「百萬富翁」付首期都幾乎不夠;擁有一個上車盤,已經是千萬富翁了。不過,令很多人望門興嘆的傳統豪宅地段,如東半山、碧瑤灣、窩打老道等,都有很多長者居住。很多人都理所當然地認為他們一定是有龐大消費力的人上人。
...
其實你用樓價除人工係反映唔到個實況
以前每個家庭能夠儲落黎既錢係好少,甚至要借同典當綿被過生活

係咁簡單你阿爺個代就買左,覺得佢地生活輕鬆容易買樓係相當無知

引用:

...
我今年就快40歲
已經一早為退休作準備
夫妻2人,向持一個單位,一個自住,一個收租。

第時有租金收入,加我買咗3份儲蓄保險(類似年金)希望唔駛用到。

有銀行股收息,有MPF

應該夠2人用喇....

當然我份人好需要安全感,所以一定留少少流動現金。

我最少仲有20年工作,可以繼續為退休環遊世界作準備

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 08:39 PM 發表

原作者的意思: 退休除了有樓還要準備現金/現金流
你左層一億嘅樓,求其去沙田買間 三千萬自住, 浄返七千萬 你想點 現金流 都得啦⋯⋯

窮人幾百萬自住樓就話冇啫⋯⋯

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-10 08:00 PM 發表

近年都有吾少耆英由市區搬入郊外,就可以開二三
正常呀! 只是樓主對樓冇認識但又扮識,以為只有一層豪宅作用不大!
簡單D , 賣出一個豪宅,2-3千萬,千餘萬去買個三房,再買2-3個兩房單位收租已經可以! 有什麼難度呢?

無錢咪逆按揭
又可以住,又有錢用

住豪宅的「窮人」,住公屋的「富人」,幾合襯吖!

我識幾個住公屋嘅人,但見佢哋使錢都極豪爽。

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-6-10 10:03 PM 發表

你咪就係呢啲囉。

咁大個人,連「理財」都未識,我喺度講緊乜又唔識,10成10連「財富」係乜,你更加唔會識,仲以為我喺度「取笑」緊你呀?你唔係呀嘛

乜都唔識,仲喺度「高談闊論」講樓市?
知道自己愚笨也知道天外有天,從不敢自滿……
多謝您指教!但唔敢認同唔識理財就做人的資格都冇埋?
做人錯就要認!打要企定!

住得寶馬山丶西半山丶大坑跑馬地老牌豪宅嘅耆英正常應該吾會得一間,所以樓主嘅假設未必成立

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-6-10 10:15 PM 發表

你左層一億嘅樓,求其去沙田買間 三千萬自住, 浄返七千萬 你想點 現金流 都得啦⋯⋯

窮人幾百萬自住樓就話冇啫⋯⋯
住開一億樓嘅人根本不用呢招都有其他資產喇
就算太古城嘅中產耆英都可能有吾止一層!

引用:
原帖由 愛香港愛和平 於 2021-6-10 10:15 PM 發表

我今年就快40歲
已經一早為退休作準備
夫妻2人,向持一個單位,一個自住,一個收租。

第時有租金收入,加我買咗3份儲蓄保險(類似年金)希望唔駛用到。

有銀行股收息,有MPF

應該夠2人用喇....

當然我份人好需要安全感,所以一定留少少流動現金。

我最少仲有20年工作,可以繼續為退休環遊世界作準備
個個都話收租,二十年後邊有咁多租客,年輕人口已大減

點都好, 生活在 HK, 首先要 HK 唔沉淪!!! 
HK 靠班 N世祖, 自取 沒落!!! 

引用:
原帖由 KAZ327 於 2021-6-10 10:12 PM 發表

其實你用樓價除人工係反映唔到個實況
以前每個家庭能夠儲落黎既錢係好少,甚至要借同典當綿被過生活

係咁簡單你阿爺個代就買左,覺得佢地生活輕鬆容易買樓係相當無知
D人講到以前香港係共產咁, 人人買得起樓. 大把人賣仔賣女呀, 食都無得食.

引用:
原帖由 mflyer 於 2021-6-10 11:29 PM 發表

點都好, 生活在 HK, 首先要 HK 唔沉淪!!! 
HK 靠班 N世祖, 自取 沒落!!! 
收租都好被動, 要市旺都好D?
未來幾年就好難講了???
不管有無客, 季季 rate & rent 都係問題!

引用:
原帖由 rilakkumadoll 於 2021-6-10 11:27 PM 發表

個個都話收租,二十年後邊有咁多租客,年輕人口已大減
所以到左一運都係市區抗跌強因為成個香港好可能大跌,九運仍然高位橫行就會因為太貴D人迫入大西北

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]