• 瀏覽: 18,187
  • 回覆: 191
  • 追帖: 2
按樓啦,講咁多廢話

熱賣及精選
引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-6-10 08:07 PM 發表

我唔清楚 你的車半山豪宅 是指什麼價位, 大家公認 一間東丶中半山豪宅 如花園台丶御花園丶地利 D舊樓 點都值 半億以上⋯

點睇都比 普通中產有錢吧⋯⋯
原作者的意思: 退休除了有樓還要準備現金/現金流

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 08:39 PM 發表

原作者的意思: 退休除了有樓還要準備現金/現金流
咁咪叫「理財」囉,連呢啲咁基本嘅都唔識,有乜資格自稱係「人」呢

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-6-10 08:43 PM 發表

咁咪叫「理財」囉,連呢啲咁基本嘅都唔識,有乜資格自稱係「人」呢
呢個世界唔係人人識理財,唔少人風光過到老一場空

樓主嘅豪宅係咩定義先?

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 08:49 PM 發表

呢個世界唔係人人識理財,唔少人風光過到老一場空
咁就唔可以稱佢哋為一個「人」喇

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-6-10 08:53 PM 發表

咁就唔可以稱佢哋為一個「人」喇
高論! 高論! 做人都要以財富作標準
兄台, 如果有人有米過你是否也可以唔當你係"人",
你去到李家誠面前豈不是連做狗都資格成疑了

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 09:08 PM 發表

高論! 高論! 做人都要以財富作標準
兄台, 如果有人有米過你是否也可以唔當你係"人",
你去到李家誠面前豈不是連做狗都資格成疑了
睇嚟你連我講乜都唔明,仲居然把「理財」睇成「鬥多錢」,你都真係幾大鑊。

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-6-10 09:18 PM 發表

睇嚟你連我講乜都唔明,仲居然把「理財」睇成「鬥多錢」,你都真係幾大鑊。
唔使兜,我識中文更加識睇字面後的真意.
怨人富貴憎人窮,好平常啫

同意

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 04:58 PM 發表

紙上富貴呢句真,住"豪宅"卻鬆動錢唔多. 越老的屋苑越明顯

香港長期蟬聯全球樓價最貴的城市,儘管面對疫市樓價也不斷走高,時至今日「百萬富翁」付首期都幾乎不夠;擁有一個上車盤,已經是千萬富翁了。不過,令很多人望門興嘆的傳統豪宅地段,如東半山、碧瑤灣、窩打老道等,都有很多長者居住。很多人都理所當然地認為他們一定是有龐大消費力的人上人。
然而,事實不是如此簡單,原因如下:
第一:紙上富貴。
...
任何時期 貧富懸殊 都存在 生存同生活係自己一手造成
唔好埋怨 怪就怪自己冇出息冇食力 點解咁多人可以去搶樓 而自己去睇樓冇膽量 ⋯⋯完全係個人問題⋯⋯面對現實⋯⋯努力 力爭上游啦

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 09:27 PM 發表

唔使兜,我識中文更加識睇字面後的真意.
怨人富貴憎人窮,好平常啫
你咪就係呢啲囉。

咁大個人,連「理財」都未識,我喺度講緊乜又唔識,10成10連「財富」係乜,你更加唔會識,仲以為我喺度「取笑」緊你呀?你唔係呀嘛

乜都唔識,仲喺度「高談闊論」講樓市?

香港大把機會 ⋯⋯日日睇負面新聞 報道香港人冇機會
上車難 成功靠父母幹 有樓有高潮 ⋯⋯睇上腦
人哋講冇機會 你信咪白痴
大把人買完一間又一間 排隊買樓搶樓
點解唔睇人地成功
係睇人地失敗? 真係冇出息 冇鬼用

香港講到明國際金融中心
金融、保險、地產旺到不得了 醫療行業缺人、國內市場又話遠又話乜⋯⋯又唔夠膽轉行 又怕辛苦 又怕失敗
咪失Q敗囉

提示:支持鍵盤翻頁左 右