• 瀏覽: 18,156
  • 回覆: 191
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-6-10 05:34 PM 發表

https://topick.hket.com/article/2705307/【隱形富婆】婆婆每日推紙皮乞錢 《東張西望》揭擁2個市值過千萬單位【有片】​​​​​​​

呢度就有其中一個啦。 

樓主條傻仔真係連呢個世界發生緊咩事都唔知。
觀點唔同唔緊要,我傻唔傻就笑罵由人......

熱賣及精選
引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 08:01 PM 發表

學佢地執紙皮丶瞓機場

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 08:01 PM 發表

我根本唔係同你討論緊觀點與角度嘅問題, 而係問緊你到底知唔知呢個世界發生緊咩事?

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 04:58 PM 發表

紙上富貴呢句真,住"豪宅"卻鬆動錢唔多. 越老的屋苑越明顯

香港長期蟬聯全球樓價最貴的城市,儘管面對疫市樓價也不斷走高,時至今日「百萬富翁」付首期都幾乎不夠;擁有一個上車盤,已經是千萬富翁了。不過,令很多人望門興嘆的傳統豪宅地段,如東半山、碧瑤灣、窩打老道等,都有很多長者居住。很多人都理所當然地認為他們一定是有龐大消費力的人上人。
然而,事實不是如此簡單,原因如下:
第一:紙上富貴。
...
六七十年代樓價相對平,利息不低但借錢易,收入穩定的打工階層,「掹掹緊」也能「上車」

係咪講緊笑話?需要笑嗎?
之前你形容自己係一位中年人士,但見到以上你所講嘅,有少少保…!

引用:
原帖由 FASST 於 2021-6-10 05:38 PM 發表

冇樓冇能力嘅好鍾意做copycat
唔好以己之心度他人之腹,有point就講事實道理.
政治爭議降溫之後,民生房屋問題好自然會成為社會關注的焦點

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 04:58 PM 發表

香港長期蟬聯全球樓價最貴的城市,儘管面對疫市樓價也不斷走高,時至今日「百萬富翁」付首期都幾乎不夠;擁有一個上車盤,已經是千萬富翁了。不過,令很多人望門興嘆的傳統豪宅地段,如東半山、碧瑤灣、窩打老道等,都有很多長者居住。很多人都理所當然地認為他們一定是有龐大消費力的人上人。
...
我唔清楚 你的車半山豪宅 是指什麼價位, 大家公認 一間東丶中半山豪宅 如花園台丶御花園丶地利 D舊樓 點都值 半億以上⋯

點睇都比 普通中產有錢吧⋯⋯

引用:
原帖由 poorman@LP 於 2021-6-10 07:44 PM 發表

如果你價值觀係快樂生活,就應該完全忽略地產,正如你問中小學生樓升左好多喎,佢地會答關我咩事
以前關心下政治時事,而家關心下民生房屋~都係吹水啫

引用:

...
6 70年代叫利息不低?

嗰陣時利息係超高才對! 想買樓慢慢儲啦, 借錢幾難呀。

引用:
原帖由 ftpkkk 於 2021-6-10 05:45 PM 發表

樓主犯左咩事?岩岩放監?
小弟自認思想左膠,仲衰過啱啱放監

引用:
原帖由 2015加25 於 2021-6-10 06:09 PM 發表

樓主果3點如果連一間物業都無死得仲快.
只是轉貼, 原作者為Private Portfolio

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 08:19 PM 發表

小弟自認思想左膠,仲衰過啱啱放監
咁你就比啲心機了解下呢個世界到底發生緊咩事,先喺度同啲網友分享你啲「性幻想」吧啦。

引用:
原帖由 singsingbaby 於 2021-6-10 08:07 PM 發表

我唔清楚 你的車半山豪宅 是指什麼價位, 大家公認 一間東丶中半山豪宅 如花園台丶御花園丶地利 D舊樓 點都值 半億以上⋯

點睇都比 普通中產有錢吧⋯⋯
樓主10成10仲以為果啲地方今日只值千零萬。

然後果班業主仲係搵緊2/3雞一個月,所以覺得班業主仲供樓供到「死下死下」。

唔按間屋,唔通帶埋入棺材 咩戇鳩

引用:
原帖由 pooh1971 於 2021-6-10 08:05 PM 發表

六七十年代樓價相對平,利息不低但借錢易,收入穩定的打工階層,「掹掹緊」也能「上車」

係咪講緊笑話?需要笑嗎?
之前你形容自己係一位中年人士,但見到以上你所講嘅,有少少保…!
斷估同師兄年齡相仿, 中年咗好耐了
香港本就是多元社會,點可能只有一種想法一種聲音.

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 08:31 PM 發表

斷估同師兄年齡相仿, 中年咗好耐了
香港本就是多元社會,點可能只有一種想法一種聲音.

咁你對以上說法有何意見?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]