• 瀏覽: 18,495
  • 回覆: 191
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 04:58 PM 發表
紙上富貴呢句真,住"豪宅"卻鬆動錢唔多. 越老的屋苑越明顯

香港長期蟬聯全球樓價最貴的城市,儘管面對疫市樓價也不斷走高,時至今日「百萬富翁」付首期都幾乎不夠;擁有一個上車盤,已經是千萬富翁了。不過,令很多人望門興嘆的傳統豪宅地段,如東半山、碧瑤灣、窩打老道等,都有很多長者居住。很多人都理所當然地認為他們一定是有龐大消費力的人上人。
然而,事實不是如此簡單,原因如下:
第一:紙上富貴。
...
在香港上車仍是最大目標

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2021-6-10 05:31 PM 發表
我只知有人執紙皮但好有錢。
執紙皮只是娛樂節目

引用:
原帖由 最緊要有米2 於 2021-6-11 02:07 PM 發表

一定冇,應該得萬六蚊左右一個月,另外金額不會跟通漲而改
即係如果25年x萬六x12,可能所得只係四M左右,另外四M和間屋嘅升值用左黎益銀行,銀行真好賺
層樓借到八百萬又點只賣得八百萬?廿年後銀行都係收回拍賣再減去八百萬加支出,餘額歸還仔女,而仔女都係仔女優先買入。

引用:
原帖由 富加美 於 2021-6-11 02:26 PM 發表

層樓借到八百萬又點只賣得八百萬?廿年後銀行都係收回拍賣再減去八百萬加支出,餘額歸還仔女,而仔女都係仔女優先買入。
市值八M,25年plan,每月比大約萬六比你,金額係不跟通漲固定的,層樓就歸銀行,
咁你可以計下銀行食左你幾多
至於廿年后拍賣,升值比番仔女,真係吾知,以為佢會食埋你升值

引用:
原帖由 imissyousomuch 於 2021-6-11 02:21 PM 發表

執紙皮只是娛樂節目
執紙皮丶攞着數丶瞓機場丶扮窮,都幾好玩

引用:
原帖由 carters 於 2021-6-10 04:58 PM 發表

香港長期蟬聯全球樓價最貴的城市,儘管面對疫市樓價也不斷走高,時至今日「百萬富翁」付首期都幾乎不夠;擁有一個上車盤,已經是千萬富翁了。不過,令很多人望門興嘆的傳統豪宅地段,如東半山、碧瑤灣、窩打老道等,都有很多長者居住。很多人都理所當然地認為他們一定是有龐大消費力的人上人。
...
將層樓拎去銀行做『逆按歇』,每月閒閒地有幾皮野用,周圍食下野, 去下旅行渡下假, 都不知幾爽 !

引用:

...
大把呢啲人 樓奴
不過有瓦遮頭都真係重要

其實有無樓,人都會老,都要面對樓主講既問題😂😂9唔搭8⋯⋯低能仔

引用:

...
如果最終目標只係上車, 會唔會太冇大志?

引用:
原帖由 pk2628r 於 2021-6-11 10:32 AM 發表
現金流比揸層自住豪宅舒服,
越老越執著,好難改變

如我有間豪宅,賣左去起碼有4千萬,買太古城1千萬,還有3千萬慢慢洗

每一個年代都有當時金錢購買力,但70年代供樓要16-7厘息,都好難頂

住公屋攞綜援,二者得一如得天下,兩者都得統領天下

引用:
原帖由 fbb6f3ab73f82f 於 2021-6-11 10:46 PM 發表
住公屋攞綜援,二者得一如得天下,兩者都得統領天下
如果有可能自住西貢二千呎吼屎,有工人洗有紅灑飲牛扒食有耆英靚衫着有資格住養和有頭等倉歐洲去,但又可以改制同時派公屋,派綜援,又老人金,免印花稅物業稅,閒時執紙皮炒股收租,夏天過澳洲避暑,就最好不過

引用:
原帖由 Clumsy117 於 2021-6-11 07:52 PM 發表
如我有間豪宅,賣左去起碼有4千萬,買太古城1千萬,還有3千萬慢慢洗
太古城咁X舊,啟徳荒凱匯係未來二十年市區比較新嘅中產樓群

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]