• 瀏覽: 12,874
  • 回覆: 20
  • 追帖: 2
小弟和新香港人(港漂)有不少接觸~近年離港的少部分人去了歐美,大部分人回了大陸或者深港兩邊走.
樓價難以負擔居住條件不佳絕對是主要原因之一.
AA鳩吹新香港人買樓,就話大陸資金入市~其實全都是香港本地的金領階層和富裕人仕,不過其中一部份人大陸出生罷了.

研究指一半擁有高學歷內地移民在抵港數年後離開

社區組織協會委託浸大經濟系進行的研究顯示,內地來港移民學歷有所提升,收入亦與本地居民拉近,但一半擁有高學歷的內地移民在抵港數年後離開。 研究根據2001至2016年期間的數次人口統計,分析內地來港移民的年齡、學歷及收入等變化,浸大指出,若這些移民能長期留港,預料對本港社會有相當大的貢獻。 今次的研究亦估算,近20年的內地移民提高本港生育率,紓緩人口老化和促進經濟轉型。浸大建議政府制訂人口及人力資源政策時,必須充分考慮內地來港移民的角色,有相關政策配合,同時要有挽留內地移民人才的策略。
https://hk.news.yahoo.com/研究指-半擁有高學歷內地移民在抵港數年後離開-031836648.html

熱賣及精選
地產打手鳩吹新香港人買樓,其實全都是香港本地的金領階層和富裕人仕,不過其中一部份人大陸出生罷了.
原因無外乎有份好工和有個好爸爸~可惜又能有多少幸運兒呢

引用:
原帖由 春天失控的盒子 於 2021-6-9 02:57 PM 發表

你知唔知炒樓果d內地人係好似之前報道內地明星富豪(一個人幾套豪宅),還未計內地普通中產來港炒樓
普通內地中產來港炒樓? ~ 願聞其詳

引用:
原帖由 rayrayccw 於 2021-6-9 03:14 PM 發表

既然係人才,政府應提供廉價居住環境留住佢地
政府供應多啲土地起多啲樓仲實際

引用:
原帖由 天邊海角 於 2021-6-9 03:55 PM 發表

去下凱旋門丶天璽睇吓樓先噏啦
我老友君臨天下個租客走咗成半年都租唔出.
放賣就更慘~多咗過佰個鎖匙盤有價冇市,香港冇人接貨.
只有零星公司盤係大陸人自已轉手交易下

引用:
原帖由 Chan_23 於 2021-6-9 03:38 PM 發表

香港人太窮
冇錯,相對樓價有幾個人敢唔認窮

引用:
原帖由 天邊海角 於 2021-6-9 04:14 PM 發表

叫你老友放平2千萬啦
大出血?
佢一早供完,唔等錢使
香港樓價貴係因為供應少,業主實力強......
仲有不少人信樓市會節節高~一有閒錢就心思思買多層

引用:
原帖由 Fxyellowobject 於 2021-6-9 04:20 PM 發表

你呢句說話廢青無法面對
而家香港的環境唔同以前, 能夠唔靠父幹努力成功的機會少好多了

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-6-9 06:14 PM 發表

如果你有呢啲朋友 你就唔會做廢淡啦
廢得過你, 自卑到要揾差晌單來撐場.

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-6-9 06:15 PM 發表

關咩事
係依家啲年青人實在太冇用 係垃圾
話人垃圾前使唔使晒張稅單先

引用:
原帖由 富加美 於 2021-6-9 06:19 PM 發表

三十年前,四十年前香港樓平嗎?當時對比一樣貴,任何地方方便搵食生活就一定貴,東北三省租樓比電費就可以比你住都係幾百蚊人仔都無人去,根本搵唔倒食,香港識借錢炒股都可以發達,機會完全唔可以比較。
香港除咗炒賣大把機會,剩下仲有乜嘢?
金融中心唔夠養活700萬

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-6-9 06:27 PM 發表

身份實力嘅象徵
可惜言辭間一陣Loser除唔自覺

引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-6-9 06:37 PM 發表

失敗者哽喺要喺度喊苦喊忽
成功者還是幸運者其實好難區分, 比如有父幹.......

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-6-9 06:39 PM 發表

你哋班閹人成日教人洞房 其實知唔知醜?
我就唔會睇唔起AA,都係揾食啫......

引用:
原帖由 Peony8868 於 2021-6-9 07:29 PM 發表

樓主心中不富裕,只懂像螻蟻一樣東遷西移,那裏也找不到樂土,唉
老夫年近退休一生人尚算幸運,而家有閒暇上來鄉討吹下水就變作螻蟻了?

主題標籤 #移民
提示:支持鍵盤翻頁左 右