• 瀏覽: 51,738
  • 回覆: 379
  • 追帖: 13
今日又話最快下個月 4 號可以登記
上網見到四個平台都話自己有優惠,但係睇真啲又唔見有乜真優惠可以睇睇
想睇下各師兄有乜建議,睇下用邊個平台會最好。

//

陳茂波:本月下旬公布5000元電子消費券登記詳情 料7月4日或5日接受登記

適用商戶/消費類別本地實體或網上商戶(如:HKTV Mall等)
本地食肆、街市檔販
本地有實體商店的外國品牌
不適用商戶/消費類別內地或海外網上購物平台(如:淘寶,Ebay、Amazon、Gmarket、ZOZOTOWN等)
繳交公營機構帳單(如:水費、電費、稅款、租金)
交通工具

1. 支付寶香港 AlipayHK
註冊成為AlipayHK用戶有兩種方式,分別可以選擇「新用戶註冊」或選擇透過「淘寶帳戶快速登入」。如選擇「新用戶註冊」,日後將不能連結原有的淘寶帳戶;如持有淘寶帳戶,建議選擇「淘寶帳戶快速登入」。

2. WeChat Pay HK
WeChat Pay HK不時推出優惠券,吸引不少港人使用。開戶方式非常簡單,只需下載應用程式,並輸入手機號碼並增值或連結銀行帳戶即可使用。

3. 八達通
八達通最常為港人使用,無論是日常消費及搭車時,一卡在手即可完成付款。以商戶及用戶的使用普及度計,八達通用戶覆蓋最廣,用戶滲透率高達98%,而餐飲零售點則超過6.2萬個。

4. Tap & Go拍住賞
Tap & Go拍住賞是香港首個結合Mastercard卡及銀聯卡的手機錢包,用戶可在全港接受Mastercard卡支付的網上商戶,以及超過10萬個接受Mastercard感應式支付的實體商戶購物,也可於超過10萬個接受銀聯閃付及二維碼之本地銷售點及網上平台消費。

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2021-6-21 02:40 PM ) 參與人數 671

1. 支付寶(Alipay)

280 (41.73%)

2. 微信支付(WeChatPay)

65 (9.69%)

3. 八達通

308 (45.90%)

4. Tap&Go

18 (2.68%)

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Baako 於 2021-6-7 02:49 PM 發表

今日又話最快下個月 4 號可以登記
上網見到四個平台都話自己有優惠,但係睇真啲又唔見有乜真優惠可以睇睇
想睇下各師兄有乜建議,睇下用邊個平台會最好。

//

陳茂波:本月下旬公布5000元電子消費券登記詳情 料7月4日或5日接受登記

適用商戶/消費類別本地實體或網上商戶(如:HKTV Mall等)
本地食肆、街市檔販
本地有實體商店的外國品牌不適用商戶/消費類別內地或海外網 ...
Tap&Go
我見好多網店都收Tap&Go
一開始又話唔可以用嚟搭車……咁八達通有乜用?

啲平台一定推自己優惠吸新用戶,睇定啲先

又關政見事?  唔駛咁激既.

個個有份, 無乜問題既.

.... 其實唔應該分黃藍, 被人外國勢力利用搞社會分化, 對整體社會無好處, 美國政治都唔會分黑人白人啦.

應分 "正常人" 或 "唔正常人"

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2021-6-7 03:55 PM 發表

.... 其實唔應該分黃藍, 被人外國勢力利用搞社會分化, 對整體社會無好處, 美國政治都唔會分黑人白人啦.

佢哋個腦永遠都係咁分,冇得救
我都估唔到派錢都要嘈

八達通,好似最多地方有得用

引用:
原帖由 fb2c58a7db60a9 於 2021-6-7 02:51 PM 發表

我剩係知班黃撚拎左會死全家。
佢哋好有骨氣嘅,政府做咩嘢都反對,包括電子消費券

引用:
原帖由 jalsen8888 於 2021-6-7 03:55 PM 發表

黃人唔係咁諗喎

微信啦, 現在按一下, 都送 $10,  幾大方.  

引用:
原帖由 Flora142 於 2021-6-7 02:54 PM 發表

狗口長不出象牙
black heart

咁即係移民咗嗰啲人有冇得用

好似兩期
八達窿算啦
坐車坐船食飯百佳
簡單

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]