• 瀏覽: 10,801
  • 回覆: 94
  • 追帖: 1
12卡列車已經有啲窄,9卡根本上唔到車,之後仲要等5-6分鐘,擠迫到。除非你7點前出門口,如果唔係,慢慢等

熱賣及精選
引用:
原帖由 stewart0506 於 2021-6-4 08:12 AM 發表

12卡列車已經有啲窄,9卡根本上唔到車,之後仲要等5-6分鐘,擠迫到。除非你7點前出門口,如果唔係,慢慢等
嘥氣啦 東鐵都叫有9卡,西鐵同埋將軍澳線得8卡添, 住得新界就預咗有呢樣嘢 如果咁驚 住荃灣或以南甚至乎東涌都可以解決你所驚嘅問題

引用:
原帖由 op42 於 2021-6-4 08:45 AM 發表

嘥氣啦 東鐵都叫有9卡,西鐵同埋將軍澳線得8卡添, 住得新界就預咗有呢樣嘢 如果咁驚 住荃灣或以南甚至乎東涌都可以解決你所驚嘅問題
西鐵坐過,都係迫,但無東鐡綫咁誇張,基本上站站都多人上車,最少人上車應該係火炭站,點解只有東鐵有12卡,西鐵到而家都係8卡,有原因的

有冇同你老細建議office上蓋起樓,或者直接係你公司個位開張床,公司落街食野唔方便仲可以考慮插喉釣葡萄糖

引用:
原帖由 stewart0506 於 2021-6-4 09:02 AM 發表

西鐵坐過,都係迫,但無東鐡綫咁誇張,基本上站站都多人上車,最少人上車應該係火炭站,點解只有東鐵有12卡,西鐵到而家都係8卡,有原因的
就係有西鐵(屯馬)加東鐵一同出市區即係有9卡+8卡才說新界東比較好,就算最繁忙時間,顯徑站出市區都未爆到瀉 即係仲有空載能力,長遠東鐵又可以直接過海,相反新西只有8卡西鐵,嚟緊元朗南錦上路洪水橋超大型發展(只係單單朗邊地仔起公屋已住幾萬人),日後邊度爆D自己諗, 除非前海>洪水橋>市區鐵路項目快啲上馬。
如果咁差買柏傲莊D人一定係傻
除非你係講揸車, 揸車就新界西會好好多

其實係公司瞓,就唔使日日咁麻煩塞車/迫地鐵,又唔怕比老闆詐型,話你遲到早退

引用:
原帖由 stewart0506 於 2021-6-4 09:02 AM 發表

火炭落車人數多過上車,沙田幾乎只上不落,大圍直頭逼爆

全線通車後,新東去港九應該有分流作用,我唔認為會迫得過東京😅

引用:
原帖由 nhfnhe 於 2021-6-4 10:23 AM 發表

就係有西鐵(屯馬)加東鐵一同出市區即係有9卡+8卡才說新界東比較好,就算最繁忙時間,顯徑站出市區都未爆到瀉 即係仲有空載能力,長遠東鐵又可以直接過海,相反新西只有8卡西鐵,嚟緊元朗南錦上路洪水橋超大型發展(只係單單朗邊地仔起公屋已住幾萬人),日後邊度爆D自己諗, 除非前海>洪水橋>市區鐵路項目快啲上馬。
如果咁差買柏傲莊D人一定係傻
除非你係講揸車, 揸車就新界西會好好多 ...
垃圾,通關之後根本東鐵線立即癱換

引用:
原帖由 stewart0506 於 2021-6-4 08:12 AM 發表

真係要加密班次先得

坐頭等囉

有同感

多咗條鐵路所以交通會差咗... 呢個係乜嘢思維?🤔

引用:

你知唔知自己講緊乜?

on9!

引用:
原帖由 thunderpig 於 2021-6-7 07:15 AM 發表

多咗條鐵路所以交通會差咗... 呢個係乜嘢思維?🤔
多咗條綫,多人搭,但得9卡,要等兩至三班車先上到車

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]