• 瀏覽: 19,658
  • 回覆: 137
  • 追帖: 6
租客租左一年,5月31日完約,6月1日晚收樓交唔齊匙,退左一個月按金支票,7日後過數現場講到明有野壞會取消票扣數,冇野壞票可入數但收樓個日水電錶住戶証都未取消,租客離開後ws問點解7日後過數,完全忘記了現場巳清楚交代過咁樣,現場簡單問佢間屋有冇咩問題,又話冇,業主見到門鎖,窗有問題又唔出聲,一話水箱點解咁慢又識出聲
到3號下午業主上樓清潔至發現傢俬後面既電制蓋牆身,因為租客改動過(應該整上網制面整到咁)令到一排制面牆邊爆開,電器/門鎖有壞……幾樣問題, 以家要揾時間揾人上黎報價維修,一上黎就要收費,以家租客抵賴全部野佢一租就係咁,佢未取消錶同住戶証都唔影響業主
業主收左樓兩日咩都有可能,對佢唔公平……
兩年新樓完好租比佢, 以家佢話自己完全冇問題,租左一年冇可能完好交樓,話業主取消支票扣數係開空頭支票,犯法

熱賣及精選
啲死租租就係麻鬼煩
所以我有幾間情願空置都唔想出租

出租問題@望見巨乳P圖 兄最熟,可解答樓主🤝

引用:
原帖由 我沒有說謊2 於 2021-6-4 03:27 AM 發表

啲死租租就係麻鬼煩
所以我有幾間情願空置都唔想出租

出租問題@望見巨乳P圖 兄最熟,可解答樓主🤝
按金在手上, 你想點玩都得啦

引用:
原帖由 至Q 於 2021-6-4 03:11 AM 發表

租客租左一年,5月31日完約,6月1日晚收樓交唔齊匙,退左一個月按金支票,7日後過數現場講到明有野壞會取消票扣數,冇野壞票可入數但收樓個日水電錶住戶証都未取消,租客離開後ws問點解7日後過數,完全忘記了現場巳清楚交代過咁樣,現場簡單問佢間屋有冇咩問題,又話冇,業主見到門鎖,窗有問題又唔出聲,一話水箱點解咁慢又識出聲
到3號下午業主上樓清潔至發現傢俬後面既電制蓋牆身,因為租客改動過(應該整上網制 ...
你蝕咗個頭,老實講,租得一年,除非一開始有共識,唔係就詐agent型,介紹啲咁嘅客,起碼夾agent出嚟一齊收樓,冇人證,業主收樓會好蝕抵。另外你有冇出租前單位嘅相?呢個絕對係需要!

老友,做得業主,你仲要係新樓,今日發生咗嘅嘢都係小事,如果你繼續放租,隨著層樓老化,大把「好嘢」等住你搞!

租比啲香港人係零舍麻煩㗎嘞

究竟你係業主定幫朋友問

引用:
原帖由 mchan12 於 2021-6-4 10:43 AM 發表

你蝕咗個頭,老實講,租得一年,除非一開始有共識,唔係就詐agent型,介紹啲咁嘅客,起碼夾agent出嚟一齊收樓,冇人證,業主收樓會好蝕抵。另外你有冇出租前單位嘅相?呢個絕對係需要!

老友,做得業主,你仲要係新樓,今日發生咗嘅嘢都係小事,如果你繼續放租,隨著層樓老化,大把「好嘢」等住你搞!
有租前相,但冇影到咁細微電制位呢d,門鎖同電器又抵賴一早係咁
管理員話佢一早冇左信箱鎖匙,d信一直放管理處,電話又唔聽

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-6-4 11:01 AM 發表

究竟你係業主定幫朋友問
我係業主太太,我一直冇接觸過呢個租客
只知租客一早話我地張新梳化唔好坐,要換,我老公又ok,到最後租客影相話有傢俱唔要,影相過黎睇,我張梳化仲係度,我自己一心諗住自己買的梳化收樓仲係度,所以連收樓時都冇為意到,租客巳換走左我張梳化,換左張二手同色梳化

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-6-4 08:27 AM 發表

按金在手上, 你想點玩都得啦
以家佢唔認野壞左係佢整

引用:
原帖由 至Q 於 2021-6-4 12:23 PM 發表

以家佢唔認野壞左係佢整
最少扣一個月啦 呢啲冇品租租唔好縱容

引用:
原帖由 至Q 於 2021-6-4 12:22 PM 發表

我係業主太太,我一直冇接觸過呢個租客
只知租客一早話我地張新梳化唔好坐,要換,我老公又ok,到最後租客影相話有傢俱唔要,影相過黎睇,我張梳化仲係度,我自己一心諗住自己買的梳化收樓仲係度,所以連收樓時都冇為意到,租客巳換走左我張梳化,換左張二手同色梳化
如果你講嘅係啱咪扣返維修筆數(得一個月按金怕唔夠扣),有剩先比番佢。

唔同意咪上小額錢債等官判

不過首先換咗把鎖先

同佢講有咩留返同個官講,不過預咗個官問你點解收樓日當面唔講,走咗七日後先見到點證明係佢整爛

引用:
原帖由 至Q 於 2021-6-4 12:23 PM 發表

以家佢唔認野壞左係佢整
你有冇畀錢AA?
有就叫AA影相畀佢 多個中間人

引用:
原帖由 至Q 於 2021-6-4 03:11 AM 發表

到3號下午業主上樓清潔至發現傢俬後面既電制蓋牆身,因為租客改動過(應該整上網制 ...
通知住戶己取消支票,記得留Whatsapp,再商討維修費,問你件AA點攪

上來問香討大富翁,你都係算把La

開始數著妳我認識了多少個日子,卻忘了,我讓妳過了多少苦日子。

開始說著自己愛妳有多深愛妳有幾分,卻忽略了,曾經傷妳有多重。

開始看著恰如我給妳的承諾,一則則在眼前跳動著,其實,我狠狠記住,沒忘過。 我們還沒有開始,但是,妳早就已經給了我,滿滿的回憶。

求其比返少少按金 塞住個租租把口咪算啦!

提示:支持鍵盤翻頁左 右