• 瀏覽: 20,449
  • 回覆: 137
  • 追帖: 6
即埸驗收唔講已經輸咗一半

熱賣及精選
引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-6-4 12:31 PM 發表

最少扣一個月啦 呢啲冇品租租唔好縱容
以家佢抵賴D野一早係咁
制面牆邊爆開晒,裂晒,原因係佢上年安裝上網,整到咁

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-6-4 12:32 PM 發表

如果你講嘅係啱咪扣返維修筆數(得一個月按金怕唔夠扣),有剩先比番佢。

唔同意咪上小額錢債等官判

不過首先換咗把鎖先
一間都要揾人換鎖同睇下取消左住戶証未

引用:
原帖由 appleblackapple 於 2021-6-4 12:39 PM 發表

同佢講有咩留返同個官講,不過預咗個官問你點解收樓日當面唔講,走咗七日後先見到點證明係佢整爛
係31號完約,1號晚收樓佢又急住走(本來佢唔想上黎,第二度交收),3號上去清潔至睇到

引用:
原帖由 貓腩 於 2021-6-4 12:46 PM 發表

通知住戶己取消支票,記得留Whatsapp,再商討維修費,問你件AA點攪

上來問香討大富翁,你都係算把La
有人分享下傾下都好

引用:
原帖由 至Q 於 2021-6-4 02:36 PM 發表

一間都要揾人換鎖同睇下取消左住戶証未
有人比咗黑豬,可能個租客已睇到

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-6-4 12:54 PM 發表

求其比返少少按金 塞住個租租把口咪算啦!
以家人地一蚊都唔同意扣
對講機維修67千
換成個大門鎖
汁晒牆身制面邊爆口(我都未話追爆裂左上去個D裂縫)

引用:
原帖由 至Q 於 2021-6-4 02:43 PM 發表

以家人地一蚊都唔同意扣
對講機維修67千
換成個大門鎖
汁晒牆身制面邊爆口(我都未話追爆裂左上去個D裂縫)
你開張單,維修費幾多,餘下按金,過左比佢先。

引用:
原帖由 至Q 於 2021-6-4 03:11 AM 發表

租客租左一年,5月31日完約,6月1日晚收樓交唔齊匙,退左一個月按金支票,7日後過數現場講到明有野壞會取消票扣數,冇野壞票可入數但收樓個日水電錶住戶証都未取消,租客離開後ws問點解7日後過數,完全忘記了現場巳清楚交代過咁樣,現場簡單問佢間屋有冇咩問題,又話冇,業主見到門鎖,窗有問題又唔出聲,一話水箱點解咁慢又識出聲
到3號下午業主上樓清潔至發現傢俬後面既電制蓋牆身,因為租客改動過(應該整上網制 ...
個租客連乜嘢叫做空頭支票都未知!

其實做業主就大方啲,少少同題人哋住兩年就梗有㗎喇。我每次轉租客前都使一兩萬蚊油過啲牆,執執啲細藝嘢。

下次要全屋分體冷氣換至係大筆。冇計,原裝已經10幾年,我都覺得唔夠凍,但宜家個租客又冇投訴喎,其實佢一投訴我就換。

物業稅都有20% reduction 扣,預咗要維修保養。

一係你叫佢整返好先退按金

買樓收租都係一門學問

最大問題係,佢人為整壞都可以咩都唔認錯
連信箱鎖匙都整唔見至少大半年,信一直放管理處
咁耐都唔識換返個信箱鎖,管理處電話經常唔聽
佢遲到成個鐘,我等收樓時,管理員講
琴日3號上門清潔至發現問題
佢竟然話兩日內咩都可以發生
意思即係話我兩日內整到洗衣機內黑晒
廁所窗邊鑄漬,大門鎖壤,對講機壞,三幅牆制面全爆,仲要裂上去
櫃門爆皮............

引用:
原帖由 望見巨乳P圖 於 2021-6-4 02:45 PM 發表

你開張單,維修費幾多,餘下按金,過左比佢先。
一間要揾人睇睇報價

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2021-6-4 02:41 PM 發表

有人比咗黑豬,可能個租客已睇到
話之佢,正餘佢都話之我

引用:
原帖由 hfceddie 於 2021-6-4 02:46 PM 發表

個租客連乜嘢叫做空頭支票都未知!

其實做業主就大方啲,少少同題人哋住兩年就梗有㗎喇。我每次轉租客前都使一兩萬蚊油過啲牆,執執啲細藝嘢。

下次要全屋分體冷氣換至係大筆。冇計,原裝已經10幾年,我都覺得唔夠凍,但宜家個租客又冇投訴喎,其實佢一投訴我就換。

物業稅都有20% reduction 扣,預咗要維修保養。
原本只發現大門鎖壞,窗邊.......都冇諗住扣數
唔係都唔比票
最唔高興係交樓比佢前我揾發展商上黎作最後一次免費維修(交比佢時係兩年新樓)
話明最後一次,我當然全部野睇過OK

提示:支持鍵盤翻頁左 右