• 瀏覽: 70,465
  • 回覆: 412
  • 追帖: 27
我地3人單位2房
由於啊爸走左,我返兩兄妹,申請轉戶主,要入息審查
交曬資料話我地收入同資產超出標準少少,所以要遷出單位,
其實有冇得上訴,交1.5或者2倍租,
仲有冇其他辦法?
謝謝各位

熱賣及精選
冇計了你交了入息資產只怪自己當初5轉移資產先交

但佢要查返近一年銀行記錄

收入同資產都已經超出標準
咪租私樓或買私樓囉
有能力就唔好再諗拎著數啦

引用:
原帖由 BlueTiger 於 2021-6-3 08:54 PM 發表

但佢要查返近一年銀行記錄
佢要你自己申報名下戶口資產定要求你授權佢去查?

婚紗展~婚紗展~ My Only Baby=)
佢要求公司填返一年收入
交銀行存款錄

引用:
原帖由 BlueTiger 於 2021-6-3 08:48 PM 發表

我地3人單位2房
限一個月內搬走
換一人單位
如果同佢拖有咩後果
仲有冇其他辦法?
謝謝各位
之前有朋友個男朋友有間公屋,跟住男朋友死左,都要佢遷出單位,搵社工幫手都唔得因為佢地未結婚,最後拖唔到都係遷出單位

引用:
原帖由 BlueTiger 於 2021-6-3 08:48 PM 發表

我地3人單位2房
限一個月內搬走
換一人單位
如果同佢拖有咩後果
仲有冇其他辦法?
謝謝各位
收入同資產超出標準少少?2人係195萬,可填表申請暫住,資產超出咪用咗佢囉,再申請批新租約。多D消費可幫助本土經濟。

想問入息審查係咪當全新申請咁睇?2人入息        $19,550        ,資產$360,000?

引用:

我地3人單位2房
限一個月內搬走
換一人單位
如果同佢拖有咩後果
仲有冇其他辦法?
謝謝各位
申請轉戶主係跟「富戶政策」個限額,2人家庭要每月平均超過97,750元,資產要超過 1,960,000元,至須遷離公屋單位。
就算須遷離公屋單位,都可以申請暫住證交市值租住多一年。

點會要你一個月內搬走

https://www.housingauthority.gov ... housing/B07/B07.pdf

引用:
原帖由 iwyk4 於 2021-6-3 11:58 PM 發表

申請轉戶主係跟「富戶政策」個限額,2人家庭要每月平均超過97,750元,資產要超過 1,960,000元,至須遷離公屋單位。
就算須遷離公屋單位,都可以申請暫住證交市值租住多一年。

點會要你一個月內搬走

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/about-us/policy-focus/policies-on-public-housing/B07/B07.pdf
轉配偶才是富戶政策吧 轉子女要重新審查

就係過左196萬多幾萬

引用:
原帖由 核心不安的高峰 於 2021-6-4 12:08 AM 發表

轉配偶才是富戶政策吧 轉子女要重新審查
轉配偶唔使審入息資產,轉仔女就跟富戶個額審入息資產。

Link 都俾埋你,睇一睇先啦~
https://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/about-us/policy-focus/policies-on-public-housing/B07/B07.pdf

引用:
原帖由 BlueTiger 於 2021-6-4 12:22 AM 發表

就係過左1960萬多幾萬
咁過咗1960萬多幾萬,都應該搬出去囉。

引用:
原帖由 BlueTiger 於 2021-6-4 12:22 AM 發表

就係過左1960萬多幾萬
明白,咁咪交市值租申請「定期暫准居住證」住多一年囉。
呢一年期間做返好條數再報過就得~

問 29.    因超逾「富戶政策」下的入息/資產限額或在香港擁有住宅物業而須遷離公屋的住戶,如在暫居期間其入息/資產下降至低於相關限額或在香港不再擁有住宅物業,有關住戶可否繼續居於其公屋單位?
答 29.    如住戶-
        家庭入息在提出申請當月前連續3個月下降至低於雙倍租金入息限額之下;或
        家庭資產淨值在提出申請當月前連續3個月下降至低於資產淨值限額之下;或
        家庭入息或資產淨值在提出申請當月因永久性原因導致即時下降至低於當時指定的限額之下,例如有成員去世、遷出或獲批准加入戶籍等;

均可提交證明文件,向所屬屋邨辦事處申請交回合適水平的租金。申請若獲得批准,他們便無須遷出公屋,但仍須依原來的申報周期,申報家庭入息及/或資產淨值。

https://www.housingauthority.gov.hk/tc/public-housing/tenancy-matters/income-and-asset-declaration/faq/index.html#p4

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]